Zbyszek Mazur Posted January 8, 2025 Posted January 8, 2025 Czy ktoś stosuje aplikator CO2 easyCheck w swojej pasiece? Jeżeli tak, to prosiłym o jakieś praktyczne rady Quote
Zbyszek Mazur Posted January 8, 2025 Author Posted January 8, 2025 Oglądałemna yt, że taki aplikator służy do wykonywania dwóch prac w pasiece. Pierwsza, to monitorowanie porażenia roztocza varroa destructor poprzez gazowanie określonej liczby pszczół w specjalnym pojemniku z koszykiem. A druga, to gazowanie pszczół, które sprzedający matki pszczele dodaje do klateczki wysyłkowej. To widziałem na yt, ale chodzi mi o to, czy to są bezpieczne metody? I czy ktoś z Was je praktykował? Pytam z czystej ciekawości. Chociaż, jakby był to dobry sposób na określenie ilości dręcza, to bym spróbował tej metody. Quote
gajowy Posted January 8, 2025 Posted January 8, 2025 Temat ciekawy. Wcześniej nie zgłębiałem i tym bardziej nie stosowałem. Obejrzałem jeden film na YT. Metoda wydaje się fajna. W stosunku do flotacji alkoholowej ma tę zaletę, że pszczoły w większości ten zabieg przeżywają. Zastanawia tylko jej skuteczność. I jeśli faktycznie w danym czasie można spowodować spadek roztocza z pszczoły to aż się by prosiło by stosować to jako zabieg antywarozowy, nie tylko do określenia stopnia porażenia. Dennice z siatki, coś pod siatkę by CO2 nie uciekło, wszak cięższe od powietrza i dwutlenek do ula... 😉. Zapewne zaraz ktoś to sprawdzi a wielu już sprawdziło. Ciekawe, czy w tym czasie co pszczółki skołowane spadną na dennice nie zaziębi się czerw... Takie trochę żarty się mnie w nowym roku trzymają... 1 Quote
MAQ Posted January 8, 2025 Posted January 8, 2025 Gdzieś czytałem że to skraca zycie pszczół (i chyba saletra do podkurzacza podobnie) więc nie wiem jak by się to sprawdziło w praktyce. Quote
daro Posted January 9, 2025 Posted January 9, 2025 10 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): A druga, to gazowanie pszczół, które sprzedający matki pszczele dodaje do klateczki wysyłkowej To nieprawda . Pszczoły same wchodzą do matki , usypia się matkę przed inseminacją .Pszczół to nie zabija ale postarza . Nie praktykowałem bo po co . Nic się nie stanie podobnie jak michałowe pranie w pralce . 3 Quote
Tadek11 Posted January 9, 2025 Posted January 9, 2025 Sposób może i dobry jak dla hobbysty z jednym ulem . 😏 Jak to widzisz przy kilkudziesięciu ulach w pasiece ? A rodzinka rodzince nie równa pod wzglądem porażenia w pasiece . Quote
Turqs Posted January 9, 2025 Posted January 9, 2025 to ma służyć tylko do diagnostyki jeśli ktoś ma problemy mentalne z użyciem płynu do spryskiwaczu do szyb podczas płukania 300 pszczół. Może i wygodniejsze bo jednak przy płukaniu w płynie troszkę jest babrania z przelewaniem i cedzeniem. Nie wiem jak teraz ale jakiś rok temu jak animalwet to zaproponował w Polsce to jeden nabój miał chyba wystarczyć na 5 aplikacji. Quote
daro Posted January 9, 2025 Posted January 9, 2025 19 godzin temu, gajowy napisał(a): Ciekawe, czy w tym czasie co pszczółki skołowane spadną na dennice Oj a jak padnie pszczelarz pod dennice ? Feromon mateczny rozpuszcza się w ankoholu . Mogą zaciućkać matkę . Quote
daro Posted January 9, 2025 Posted January 9, 2025 Robi się tak transportówkę strzącha młodą pszczołę na wierzch 2 rzędy klateczek i same wejdą . Tego na TY nie zobaczycie Klateczki na kracie leżą bez pokrywki 1 Quote
Zbyszek Mazur Posted January 9, 2025 Author Posted January 9, 2025 2 godziny temu, Tadek11 napisał(a): Sposób może i dobry jak dla hobbysty z jednym ulem . 😏 Jak to widzisz przy kilkudziesięciu ulach w pasiece ? A rodzinka rodzince nie równa pod wzglądem porażenia w pasiece . Rzeczywiście, to jest dobry argument Quote
Zbyszek Mazur Posted January 12, 2025 Author Posted January 12, 2025 W dniu 9.01.2025 o 17:58, Turqs napisał(a): to ma służyć tylko do diagnostyki ... Widocznie niektórzy wykorzystują do innych zadań. Poniżej film w którym jest to pokazane: Quote
Recommended Posts