Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to dziwne że Owsiaka  prze 28 lat jakoś nie zamknęli za brak audytów  fundacji albo za przekręty finansowe . 😄

Reszta to są poboczne tematy nie mające wiele wspólnego istotą  akcji charytatywnej .  To samo można powiedzieć o zabójstwie Adamowicza  - polityka , który przemawiał na akcji charytatywnej i go szaleniec zamordował  , ale to są poboczne skojarzenia nie mające wiele wspólnego ze zbiórką pieniędzy ich wydatkowaniem . 

A jak polityk jakiś bierze udział w akcji charytatywnej , to co wielkiego , w Ameryce wielu polityków ma nawet obowiązek brać udział w akcjach charytatywnych i nikt zdrowo myślący nie robi im z tego powodu zarzutów , co innego jak są przekręty finansowe  organizatorów  wtedy wkracza prawo i są zarzuty karne. A Owsiak jakoś jest cały czas na wolności.

Więc o co chodzi ?

Pozdrawiam 

Opublikowano
5 minut temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Rozumiem, że w dzisiejszych czasach trudno o uczciwych ludzi, ale czy Prawo pozwala na takie bezczelne oszustwa?

Czy prawo pozwala ? 😁 Tak  🙂 pozwala na to nawet Prawo i Sprawiedliwość . Przecież jak by złamał prawo to by go zamknęli w więzieniu , a jak chodzi na wolności to znaczy że prawo pozwala - chyba logiczne . 😁

Opublikowano
4 minuty temu, Tadek11 napisał(a):

A Owsiak jakoś jest cały czas na wolności.

Więc o co chodzi ?

Tadku, jestem tego samego zdania. 

W ostatnich czasach hejt jest bardo modny prawie w kazdym temacie.

Ale czy człowiek rozsądny powinien powinien brać w ym udział?

Myślę, że lepiej dwa razy się zastanowić nad negatywnym wypowiadaniem się.

Dlaczego tak myślę? 

Lepiej budować pozytywne relacje, które budują, niż żyć w ciągłym sesie i wyczekiwać okazji do negowania kadej wypowiedzi z którą się nie zgadzam.

To moje przemyślenia, które nie mają nikogo obrazić.

Takie w stylu, że wszystko to marność, a piękne są tylko chwile :)

• Lubię 2
Opublikowano
19 minut temu, Tadek11 napisał(a):

No to dziwne że Owsiaka  prze 28 lat jakoś nie zamknęli za brak audytów  fundacji albo za przekręty finansowe . 

A Jaruzelskiego czemu nie zamknęli za bezprawne wprowadzenie stanu wojennego ?

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Tadek11 napisał(a):

No to dziwne że Owsiaka  prze 28 lat jakoś nie zamknęli za brak audytów  fundacji albo za przekręty finansowe . 😄

Przecież widz polega nie na tym żeby cię zamknęli, prawda?

Fundacja to 1,5 dochodu który ludzie przekazują, procenty na kontach, obligacje, darowizny , firmy powiązane i cholera wie co jeszcze - przecież owsiak dostaje pensje z firmy współpracującej z fundacją.  Oni z tego nie muszą się od tak rozliczać. Chcesz dowodu - masz dowodu od samego owsiaka. Twierdzi, ze te 40 mln dla powodzian pochodziło z ich prywatnych rezerw zanim zaczęli zbiórkę. To jak się rozliczają co "do grosza" to skąd mają nadprogramowe 40 mln przed jakąkolwiek zbiórką. Te 40 mln z samego procentu produkuje ponad 1 mln złotych rocznie. Tu nie chodzi o pieniądze do puszki, tylko co się dzieje z pieniędzmi które te pieniądze "z puszki" wypracowują.

W tamtym roku zebrali ponad 280 mln tylko z samych puszek, to teraz policz sobie 8% z tego na ich  "koszty" administracyjne. 

Tu chodzi o jawny audyt który uwzględnia wszystko, bo np chyba rozumiesz że pieniądze przetrzymane produkują pieniądze, i wystarczy że poślizg jest np tylko pół roku a robią się z tego miliony. 

To tak jak z politykami, niby pensje mają stosunkowo niską a na zegarki  po 30 tysięcy ich stać - i jak widać nikt nikogo nie zamyka

Edytowane przez hurriway
  • Lubię 1
Opublikowano
25 minut temu, Tadek11 napisał(a):

Więc o co chodzi ?

Matka Kurka mówi Ci to coś ? Udział polityków to nic złego , złem jest wybieranie opcji kierując się sympatiami . Plakaty sobie obejrzałeś ? I tyle .W USA za sprzeniewierzenie środków ze zbiórki publicznej z mamra by się nie wygrzebał , bo sprzeniewierzenie w dodatku na beszczela . I tyle . Taką mamy Ojczyznę jakich debili wybieramy . Zapomnieli o świętych kanonach prawa a teraz w nie srają . Poparz https://sprawozdaniaopp.niw.gov.pl/ krs 0000030897

Opublikowano
32 minuty temu, daro napisał(a):

A Jaruzelskiego czemu nie zamknęli za bezprawne wprowadzenie stanu wojennego ?

Nie powinno się porównywać te dwie osoby. Takie argumenty nie są uczciwe, bo nie ta skala i nie ten czas.

Jaruzelski, to umowa "okrągłego stołu" i "grubej kreski", więc nie powinno się porównywać tych osób.

Jakbyśmy takie argumenty stosowali, to każdemu można coś udowodnić, lub każdego zniesławić.

Unikam takich porównać

Opublikowano
31 minut temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Jakbyśmy takie argumenty stosowali

To małych złodziei można wieszać a dużych nie czy odwrotnie ? Jak kolego napiszesz coś złego o Panu O. To znajdą Ciebie w 24 h jak napisze o Tobie i nazwie po swojemu  to będziesz po latach się sądził .W POlsce po PRL sprawiedliwość jest dla wybranych a dla innych wyroki . Jeden po pijaku prowadzi auto i go tłumaczą , drugi też i krzyczą że trzeba piętnować Tych bandytów dowiedz który jest sławny .Te same promile .

Opublikowano
32 minuty temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

jaruzelski, to umowa "okrągłego stołu" i "grubej kreski",

Z bandytami umawiają  się tylko bandyci . Negocjator z bandytą negocjuje a później i tak bandytę wsadzają.

• Lubię 1
  • Haha 1
Opublikowano
59 minut temu, hurriway napisał(a):

Fundacja to 1,5 dochodu który ludzie przekazują, procenty na kontach, obligacje, darowizny , firmy powiązane i cholera wie co jeszcze

Szanowny Robercie, prawie każda mi znana fundacja ma problem z przejrzystością publicznego finansowania. Nie tylko Owsiaka, ale znany wszystkim Caritas też był posądzany o nieuczciwe praktyki.

Takie obrzucanie się "błotem" jest niestety nagminnie praktykowane.

Najważniejsze jest w tym wszystkim, przejżystość podatkowa, którą mniemam, że ma na uwadze skarbówka :) i odpowiednie kontrolne instytucje

Opublikowano
5 minut temu, daro napisał(a):

Z bandytami umawiają  się tylko bandyci . Negocjator z bandytą negocjuje a później i tak bandytę wsadzają.

Dobre :) Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
10 minut temu, daro napisał(a):

W POlsce po PRL sprawiedliwość jest dla wybranych a dla innych wyroki . Jeden po pijaku prowadzi auto i go tłumaczą , drugi też i krzyczą że trzeba piętnować Tych bandytów dowiedz który jest sławny .Te same promile .

To prawda, w takim kraju żyjemy, ale czy My powinniśmy brać znich przykład?

Raczej powinniśmy piętnować takie zachowania i nazywać je po imieniu.

Zło jest złem niezależnie od statusu społecznego danej osoby. Jasne, że ważniejszy w tym świecie może wiecej niż ten, który nie znaczy wiele w oczach możnowładców (górnolotnie o tych szujach), którzy łąmią prawo bez konsekwencji. A podrzędny człowiek nie ma co liczyć na sprawiedliwość

Opublikowano
7 minut temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Raczej powinniśmy piętnować takie zachowania i nazywać je po imieniu.

No i to robimy .U mnie ,na lodówce, serduszko jest bo to wolny kraj i tak wychowaliśmy z żoną dzieci - że mają wolność wyboru nawet jak nas w oczy szczypie . Ale wolność to nie ,,róbta co chceta ,,bo to nazywa się warcholstwo . Parszywieje świat co nie znaczy że mi się to podoba . Polityką się nie zajmuję -tu .

Opublikowano
12 minut temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

A podrzędny człowiek nie ma co liczyć na sprawiedliwość

A tak jest w USA gdzie Prezydenta stawia się pod sąd - to jest państwo prawa gdzie wszyscy ( choć też teoretycznie ) równi są wobec niego .

Opublikowano
10 minut temu, daro napisał(a):

No i to robimy .U mnie ,na lodówce, serduszko jest bo to wolny kraj i tak wychowaliśmy z żoną dzieci - że mają wolność wyboru nawet jak nas w oczy szczypie

Niewielu stać na takie podejście do życia. Popieram

Prowadziliśmy z żoną wiele lat produkcję domowych soków i syropów jako Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach. Zdażały się sytuacje, że ktoś poprosił nas o podarowanie naszych produktów na licytację dla niepełnosprawnych dzieci lub inne wsparcie na charytatywne cele

Nie było w naszym domu oporów z takimi podarunkami. Niekiedy to były nie małe sumy, ale zawsze prosiliśmy, aby nie nagłaśniać naszą rolę w tym wsparciu.

Staramy się pamiętać że z biedy pochodzimy. I pamiętamy o tym

• Lubię 1
Opublikowano
14 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

zawsze prosiliśmy, aby nie nagłaśniać naszą rolę w tym wsparciu.

Bo -,, nie wie lewica co czyni prawica ,, tak określano kiedyś pomoc .

Opublikowano

No i proszę , forum się ożywia , wreszcie tętni życiem 😁 

A niektórzy pisali  ,że to ostatnie podrygi przez upadkiem . 😁 I w dodatku bez Polityki !!!!

Pozdrawiam

• Lubię 1
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 18:58, hurriway napisał(a):

Tu chodzi o jawny audyt który uwzględnia wszystko, bo np chyba rozumiesz że pieniądze przetrzymane produkują pieniądze, i wystarczy że poślizg jest np tylko pół roku a robią się z tego miliony. 

Robert , ale Ty żądasz rzeczy nierealnych 🙂 Nie można wszystkich przepływów finansowych fundacji zaksięgować i rozliczyć co do grosza . Przecież zbierający musieli by nosić ze sobą kasy fiskalne i wystawiać paragony  za każdą sumę wpłaconą do skarbonki , to jest niemożliwe , bo wtedy każdy wolontariusz musiał by dostać taką kasę fiskalną i kto by zapłacił za taką kasę  i jaka by była suma wydana na wyprodukowanie kas fiskalnych i papiery na paragony  dla kilku tysięcy wolontariuszy .  Co do akcji charytatywnych są jakieś obowiązujące przepisy  i tego się trzymajmy . Nie zamkneli Owsiaka za przekręty ? To znaczy że działał w granicach prawa .  Każda działalność ma ryczałty które nie są księgowane i co do grosika wykazywane w sprawozdaniach czy audytach , to jest życie a nie utopijny obraz jaki Ty proponujesz 

Takiej chcesz Polski ? 

Opublikowano
41 minut temu, Tadek11 napisał(a):

Nie można wszystkich przepływów finansowych fundacji zaksięgować i rozliczyć co do grosza .

O czym Ty piszesz ? Puszki są zaplombowane i gdzie tu kasy fiskalne ? Ty wypowiadasz się o sprawach o których nie pasz pojęcia .

43 minuty temu, Tadek11 napisał(a):

Co do akcji charytatywnych są jakieś obowiązujące przepisy  i tego się trzymajmy .

Tu masz - https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20140000498   załóż okular i poczytaj art 16 w/w ustawy . Oraz https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20030960873/U/D20030873Lj.pdf

W prawie i kulturze zatrudnianie swej żony (wyłączając firmy prywatne wszelkiego typu ) to się nazywa nepotyzm .Pozostałości mentalne prl pozostały .  Pieniądze ze zbiórek publicznych i OPP są PUBLICZNE a nie prywatne Prezesa .

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Tadek11 napisał(a):

To znaczy że działał w granicach prawa

To jest podstawa :)

Każdy z nas ma różne podejście do życia a polityka ma to do siebie, że zachęca potencjalych wyborców do popierania ich poglądów. W tym temacie nie chcę się wypowiadać, bo już ponad 20 lat jak wyrzuciliśmy telewizor ze swojego domu.  Wiem, że to radykalne podejście, ale dla nas jedyne, aby nie być marionetką tego sysytemu.

Oboje z żoną mieszkaliśmy w różnych miastach, ja w Chrzanowie a moja żona w Dębicy. Poznaliśmy się przez znajomych. Oboje mamy wspólne poglady na życie zgodne z naturą.

Odziedziczyliśmy dom z polem na Podkarpaciu i od tego czasu staramy się żyć zgodnie z naturą, ekologicznie.

Co do pomocy innym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji materialne, ale nie z powodu alkoholizmu, to chętnie pomagamy. Sami wypatrujemy takie osoby, bo sporo ich jest wokół nas, tylko nie zawsze mają śmiałość, aby o tym mówić innym

Edytowane przez Zbyszek Mazur
  • Lubię 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daro napisał(a):

O czym Ty piszesz ? Puszki są zaplombowane i gdzie tu kasy fiskalne ? Ty wypowiadasz się o sprawach o których nie pasz pojęcia .

Wiem o tym , ale Robert któremu odpowiadałem  nie Tobie  , sugeruje , że dotychczasowy system WOŚP jest nieszczelny , i wyciekają pieniądze przy zbiórkach ,  i fundacja robi przekręty finansowe na tym systemie jaki teraz obowiązuje u nich i że należy to uszczelnić , wobec tego wytłumacz to Robertowi a nie mnie . 🙂

Pozdrawiam

Opublikowano
8 minut temu, Tadek11 napisał(a):

i fundacja robi przekręty finansowe na tym systemie jaki teraz obowiązuje u nich i że należy to uszczelnić , wobec tego wytłumacz to Robertowi

Dyskusja jest publiczna nie prywatna więc uczestniczyć może każdy . Niczego takiego On nie pisał a ty głupio tłumaczysz przekręty . Zlecasz usługi z firm  ,,O,,  ,firmie obcej, której jesteś Prezesem Zarządu a dyrektorem żona to pieniądze wkłądasz do której kieszeni ? Dla mnie do lewej.

1 godzinę temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

W tym temacie nie chcę się wypowiadać, bo już ponad 20 lat jak wyrzuciliśmy telewizor ze swojego domu. 

Witaj w klubie.

Opublikowano
6 godzin temu, daro napisał(a):

ty głupio tłumaczysz przekręty

Ja wcale nie tłumacze przekrętów , bo ich nie widzę 🙂,

Jak by były przekręty to czemu Owsiakowi  prokurator  Zero nie postawił  zarzutów i go nie zamknął  w więzieniu ?  

Opublikowano
16 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

Jak by były przekręty to czemu Owsiakowi  prokurator  Zero nie postawił  zarzutów i go nie zamknął  w więzieniu ?

A co to za prokurator ? Nie znam takiego . Jak znasz to się jego zapytaj .Żeby za przekręty łatwo wsadzać było , tak na marginesie ,Ty wiesz w jakim porządku prawnym funkcjonujesz ( a raczej funkcjonowałeś  )  ?Wiesz co to pranie pieniędzy ? Wiesz co to ,,Złoty Melon,, ? Jak fundacja zleca spółce zewnętrznej działania i jej płaci to jeśli ona nie wnosi pretensji i  nie interesuje jak ona i za ile te zadania realizuje to nikt tego nie może podważyć prawnie . Poczytaj sobie ,masz czas . Jak masz mózg nabity komunałami, niczego nie zobaczysz . Ci z Ambergold już wyszli .  Nie masz fioletowego pojęcia tylko w telewizorni albo jaki zj*b w internecie gadał .