Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszczółki grzecznie czekały w podkarmiaczce na syrop. 

Chyba myślą już o sezonie 2026. 

To zaczynamy.

Jak myślicie koleżanki i koledzy, jaka będzie zima? Też lekka jak ostatnie kilkanaście zim, czy w tym roku przywali?

PS. Na jedynym nawłociowym toczku, jaki obecnie "posiadam", jedzie skarpetkami. 

GhwrHVD.jpeg

Opublikowano

Dzisiaj w biedrze była promocja , cukier po 1,45 zł/kg  z kartą przy zakupie powyżej 10 kg. 😀

Wiele się musi zmienić żeby wszystko pozostało po staremu . Lepiej jest czy gorzej ? 😁

• Lubię 1
Opublikowano
20 godzin temu, michal79 napisał(a):

Jak myślicie koleżanki i koledzy, jaka będzie zima? Też lekka jak ostatnie kilkanaście zim, czy w tym roku przywali?

Będzie ciepło i deszczowo. 🏝️

Opublikowano
4 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

Dzisiaj w biedrze była promocja , cukier po 1,45 zł/kg  z kartą przy zakupie powyżej 10 kg. 😀

Wiele się musi zmienić żeby wszystko pozostało po staremu . Lepiej jest czy gorzej ? 😁

O, dzięki żeś napisał. Podjechałem szybko i skorzystałem. Ale u mnie to na jedno konto "Moja biedra", max 20kg. Miałem 2 karty, więc 40kg po dobrej cenie. 

Jeszcze skądś dorwać 60kg. Mały rozmiar pasieki ma swoje zalety.

Opublikowano
34 minuty temu, michal79 napisał(a):

Jeszcze skądś dorwać 60kg

Duże promocje są jeszcze w sklepach sieci DINO różne ceny  w różnych sklepach  DINO , ostatnio kupowałem chyba po 2,45 zł/kg też w miarę niedrogo w porównaniu do czasów za Sasina . 🤩

Opublikowano
2 godziny temu, michal79 napisał(a):

O, dzięki żeś napisał. Podjechałem szybko i skorzystałem. Ale u mnie to na jedno konto "Moja biedra", max 20kg. Miałem 2 karty, więc 40kg po dobrej cenie. 

na stronie biedry jest ze promocja do soboty lub wyczerpania zapasow

Opublikowano

Diamant jest w NETTO (taki sklep z psem ?) po 2 złote bez limitu , problem taki że nie pakowany po 10 a pojedynczo na sztuki, trzeba zabrać duży wózek i kilka toreb . W tym roku kupiłam większość zapasu w Czerwcu i początkiem Lipca , dino 1.95 i Netto. W Poniedziałek wróciłam z urlopu , zajrzałam wczoraj ostatni raz w tym roku do pszczół , moje 7,5 kg dane w Lipcu na rodzine zamieniło się na pszczoły , zapasów niewiele . Wczoraj dostały pierwsza duża dawkę na zimę . Zaczynam zakarmianie. Nawłoć pięknie kwitnie , po kilka pszczół i innych owadów na kwiatku a tu w ulach pusto pod względem nakropu. Chociaż z pyłku skorzystają bo pięknie noszą . Szybki sezon ale bardzo intensywny , 3 miodobrania , miodu dużo , pierwsze rojki i nastroje rojowe . Sezon bardzo dobry , rodziny wyszły z zimowli jakby jej nie było . Sąsiedzi marudzili o spadkach, u mnie obyło się bez . Cały czas kombinuje z leczeniem . U sąsiadów już wisi biowar jak co roku. Jeden to wczoraj wieczorem pytał czy matki jeszcze czerwia … Jeszcze jakieś leczenie , posprzątać magazynek  , zabezpieczyć/przetopić resztę ramek i koniec . 

Opublikowano

Dziś zajrzałem do pszczół- sporo nawłoci naniosły, wszystko oczywiście nad czerw do gniazda.  Jedne pociągnęły matecznik na cichą wymianę. Trochę późno się zorientowały.  Zabrałem i m go i wsadziłem do innego ula. Dam mu szansę, jak się wygryzie i unasienni to spróbuję nową matkę przezimować. Z zasilania mikroodkładów przez nalot wyszła klapa. We wszystkich trzech ulach pszczoły co naleciały wycięły wszystko włącznie z czerwiącymi już matkami. 

Opublikowano
10 godzin temu, Madzin napisał(a):

Diamant jest w NETTO (taki sklep z psem ?) po 2 złote bez limitu , problem taki że nie pakowany po 10 a pojedynczo na sztuki, trzeba zabrać duży wózek i kilka toreb . W tym roku kupiłam większość zapasu w Czerwcu i początkiem Lipca , dino 1.95 i Netto

W biedronce cukier polski lub królewski prawie darmo na kartę limit 20kg 1.45zł kilogram. 

Opublikowano
5 godzin temu, gajowy napisał(a):

pszczoły co naleciały wycięły wszystko włącznie z czerwiącymi już matkami. 

Miałem kiedyś identyczną sytuację. Ponoć nalot wieczorem jest mniej ryzykowny. Musi też być zredukowany wylotek.

Opublikowano

Późne lato czy jesień to chyba nie najlepszy pomysł na takie manewry . U mnie pszczoły w końcówce lipca do końca sierpnia są nerwowe i węszące za ramkami po miodobraniu itd. Nawet te najspokojniejsze robią się agresywne . Ja tak wymieniałam matki w sezonie . Czerwiec , początek lipca. Zabierałam macierzak a w jego miejsce odkład z czerwiącą matka wlotek na minimum. Nie tworze mikrusów a raczej pełnokorpusowe odkłady bo nie powiększam pasieki , a nastrój rojowy trzeba rozładować . To już o tej porze lepiej zabrać po jednej ramce czerwiu na wyjściu i dołożyć do tych mikrusów  . Moja wściekła rodzinka zrobiła sobie jakaś wymianę chyba bo pięknie spokorniała , wiec do zimy idzie 11 rodzin zamiast założonych 10. Ten 11 jest odkladem i był tworzony w celu podmiany matki w tym wściekłym ulu. Zobaczymy jak towarzystwo przezimuje , jeśli będzie trzeba będę jeszcze łączyć . Zobaczę jaka siła będzie po zakarmieniu . 

• Lubię 1
Opublikowano
16 godzin temu, gajowy napisał(a):

Z zasilania mikroodkładów przez nalot wyszła klapa. We wszystkich trzech ulach pszczoły co naleciały wycięły wszystko włącznie z czerwiącymi już matkami. 

Takich manewrów nie robi się już praktycznie w sierpniu po lipie . Nalot zasilający  można robić tylko wiosną podczas dużego pożytku i też nie każde pszczoły to będą tolerować.

Odkłady mikro późnym latem  najlepiej zasilać czerwiem na wygryzieniu z innych rodzin , wraz z obsiadającymi te ramki pszczołami , oczywiście bez matki , i też trzeba przez najbliższe dwie trzy doby obserwować czy nie dochodzi do rabunków przez pszczoły ale też i osy , szczególnie po podaniu syropu   , jeżeli tak będzie podejrzenie rabunku ,  to taki mikro odkład najlepiej przewieść na inną lokalizację , może wystarczyć inne miejsce w pasiece , albo pewniejszy sposób  , dalej wywieść i  po kilku dniach 5-7 można z powrotem je przewieść do pasieki  , ale postawić w innym miejscu w pasiece , niż poprzednio stały .   Jeżeli ktoś nie ma możliwości obserwacji bieżącej codziennie , to od razu po zasileniu najlepiej przewieść na inną lokalizację gdzieś dalej i podkarmiać rozwojowo  , żeby pszczoły się zasymilowały . 

• Lubię 1
Opublikowano

W ubiegłym roku, tworzyłem rodziny przez nalot na pusty ul z matką UN, ale matka była obowiązkowo w klateczce (nawet jeśli to była ich matka zabrana z macierzanka).

Paradoksalnie wydaje mi się że obecność innych pszczół (z słabego odkładu) pogarsza sytuację i doprowadza do większej awantury.

Chociaż już same zbieraczki przylatujące do pustego ula robią się mocno zaaferowane na początku całej operacji.

Opublikowano
4 godziny temu, Madzin napisał(a):

Późne lato czy jesień to chyba nie najlepszy pomysł na takie manewry

sama prawda , a i sensu niewiele bo lotna pszczoła zaczyna wymierać i długo nie popracuje. Pisałem wyraźnie o okolicy 20 lipca , kiedy nie ma jeszcze tego szaleństwa głodowego . Moją intencją było zagospodarowanie pszczoły lotnej bez perspektywy na sensowne spracowanie.  Dobrą praktyką jest postawienie odkładu obok macierzaka z którego zabieramy lotną pszczołę. Mam takie długie ławki z kątownika i wcześniej się do tego przygotowuję , bo nie mam kim dźwigać uli , a pchnąć jeszcze dam radę  :) .  Wtedy można zrobić podział pszczoły lotnej "na pół lotu" - czyli częśc przejdzie do odkładu, a część zostanie w macierzaku.

Manewry takie najlepiej robić rano , jak jeszcze mały ruch w pasiece. Wylatujące pszczoły wracają z pełnym wolem do nowego ula . Wieczorem bez sensu bo akurat ustają loty  i faktyczny nalot odbędzie się rano. 

Jak duże zagęszczenie pasiek to zawsze jest problem rabunków. Zawodowcy wywożą uliki odkładowe czy weselne w lokalizacje z małą ilością pasiek . Bo na miejscu będą wyrabowane .  Każdy wie co jest u niego ryzykowne . Jak to pisał Jan z Czarnolasu : miło szaleć kiedy czas po temu. Na wszystko jest właściwa pora i trzeba to brać pod uwagę ,żeby nie było rozczarowań czy podejrzeń o pisanie głupich porad :) 

Później , na początku września a nawet później jest dobra pora na poddanie matek UN bez szukania starej.  Metoda jak "na trutówkę"  , Stawiam ul , a w nim ramkę a czerwiem i matką w klateczce zamkniętą ciastem lub krupcem. Dobre są takie klateczki w kształcie matecznika . Ul do wymiany odnoszę 10 m i omiatam z pszczół . Ramki od razu zwracam do ula z nową matką.  Stara matka zostanie w miejscu omiatania z garstką pszczół , ale szukam jej dopiero następnego dnia.

Pszczoły są mądre , przyjmują nową matkę na 100% mimo obecności czerwiu , bo wiedzą że czas na szaleństwo rozmnażania minął .

Opublikowano
1 godzinę temu, manio napisał(a):

bo wiedzą że czas na szaleństwo rozmnażania minął .

Dokładnie 🙂 przychodzi taki czas , że szaleństwo rozmnażania  mija bezpowrotnie  😍

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 22.08.2025 o 00:07, MAQ napisał(a):

Miałem 2 karty, więc 40kg po dobrej cenie. 

Ja otwieram książkę telefoniczną w telefonie i zgaduj zgadula 😁

• Haha 1