michal79 Opublikowano Środa o 20:18 Opublikowano Środa o 20:18 Pszczółki grzecznie czekały w podkarmiaczce na syrop. Chyba myślą już o sezonie 2026. To zaczynamy. Jak myślicie koleżanki i koledzy, jaka będzie zima? Też lekka jak ostatnie kilkanaście zim, czy w tym roku przywali? PS. Na jedynym nawłociowym toczku, jaki obecnie "posiadam", jedzie skarpetkami. Cytuj
Tadek11 Opublikowano Czwartek o 15:06 Opublikowano Czwartek o 15:06 Dzisiaj w biedrze była promocja , cukier po 1,45 zł/kg z kartą przy zakupie powyżej 10 kg. 😀 Wiele się musi zmienić żeby wszystko pozostało po staremu . Lepiej jest czy gorzej ? 😁 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano Czwartek o 16:32 Opublikowano Czwartek o 16:32 20 godzin temu, michal79 napisał(a): Jak myślicie koleżanki i koledzy, jaka będzie zima? Też lekka jak ostatnie kilkanaście zim, czy w tym roku przywali? Będzie ciepło i deszczowo. 🏝️ Cytuj
michal79 Opublikowano Czwartek o 19:20 Autor Opublikowano Czwartek o 19:20 4 godziny temu, Tadek11 napisał(a): Dzisiaj w biedrze była promocja , cukier po 1,45 zł/kg z kartą przy zakupie powyżej 10 kg. 😀 Wiele się musi zmienić żeby wszystko pozostało po staremu . Lepiej jest czy gorzej ? 😁 O, dzięki żeś napisał. Podjechałem szybko i skorzystałem. Ale u mnie to na jedno konto "Moja biedra", max 20kg. Miałem 2 karty, więc 40kg po dobrej cenie. Jeszcze skądś dorwać 60kg. Mały rozmiar pasieki ma swoje zalety. Cytuj
Tadek11 Opublikowano Czwartek o 19:55 Opublikowano Czwartek o 19:55 34 minuty temu, michal79 napisał(a): Jeszcze skądś dorwać 60kg Duże promocje są jeszcze w sklepach sieci DINO różne ceny w różnych sklepach DINO , ostatnio kupowałem chyba po 2,45 zł/kg też w miarę niedrogo w porównaniu do czasów za Sasina . 🤩 Cytuj
MAQ Opublikowano Czwartek o 22:07 Opublikowano Czwartek o 22:07 2 godziny temu, michal79 napisał(a): O, dzięki żeś napisał. Podjechałem szybko i skorzystałem. Ale u mnie to na jedno konto "Moja biedra", max 20kg. Miałem 2 karty, więc 40kg po dobrej cenie. Jeszcze skądś dorwać 60kg. Mały rozmiar pasieki ma swoje zalety. na stronie biedry jest ze promocja do soboty lub wyczerpania zapasow Cytuj
Madzin Opublikowano Piątek o 06:05 Opublikowano Piątek o 06:05 Diamant jest w NETTO (taki sklep z psem ?) po 2 złote bez limitu , problem taki że nie pakowany po 10 a pojedynczo na sztuki, trzeba zabrać duży wózek i kilka toreb . W tym roku kupiłam większość zapasu w Czerwcu i początkiem Lipca , dino 1.95 i Netto. W Poniedziałek wróciłam z urlopu , zajrzałam wczoraj ostatni raz w tym roku do pszczół , moje 7,5 kg dane w Lipcu na rodzine zamieniło się na pszczoły , zapasów niewiele . Wczoraj dostały pierwsza duża dawkę na zimę . Zaczynam zakarmianie. Nawłoć pięknie kwitnie , po kilka pszczół i innych owadów na kwiatku a tu w ulach pusto pod względem nakropu. Chociaż z pyłku skorzystają bo pięknie noszą . Szybki sezon ale bardzo intensywny , 3 miodobrania , miodu dużo , pierwsze rojki i nastroje rojowe . Sezon bardzo dobry , rodziny wyszły z zimowli jakby jej nie było . Sąsiedzi marudzili o spadkach, u mnie obyło się bez . Cały czas kombinuje z leczeniem . U sąsiadów już wisi biowar jak co roku. Jeden to wczoraj wieczorem pytał czy matki jeszcze czerwia … Jeszcze jakieś leczenie , posprzątać magazynek , zabezpieczyć/przetopić resztę ramek i koniec . Cytuj
gajowy Opublikowano Piątek o 14:54 Opublikowano Piątek o 14:54 Dziś zajrzałem do pszczół- sporo nawłoci naniosły, wszystko oczywiście nad czerw do gniazda. Jedne pociągnęły matecznik na cichą wymianę. Trochę późno się zorientowały. Zabrałem i m go i wsadziłem do innego ula. Dam mu szansę, jak się wygryzie i unasienni to spróbuję nową matkę przezimować. Z zasilania mikroodkładów przez nalot wyszła klapa. We wszystkich trzech ulach pszczoły co naleciały wycięły wszystko włącznie z czerwiącymi już matkami. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano Piątek o 16:28 Opublikowano Piątek o 16:28 10 godzin temu, Madzin napisał(a): Diamant jest w NETTO (taki sklep z psem ?) po 2 złote bez limitu , problem taki że nie pakowany po 10 a pojedynczo na sztuki, trzeba zabrać duży wózek i kilka toreb . W tym roku kupiłam większość zapasu w Czerwcu i początkiem Lipca , dino 1.95 i Netto W biedronce cukier polski lub królewski prawie darmo na kartę limit 20kg 1.45zł kilogram. Cytuj
michal79 Opublikowano Piątek o 20:37 Autor Opublikowano Piątek o 20:37 5 godzin temu, gajowy napisał(a): pszczoły co naleciały wycięły wszystko włącznie z czerwiącymi już matkami. Miałem kiedyś identyczną sytuację. Ponoć nalot wieczorem jest mniej ryzykowny. Musi też być zredukowany wylotek. Cytuj
Madzin Opublikowano wczoraj o 05:26 Opublikowano wczoraj o 05:26 Późne lato czy jesień to chyba nie najlepszy pomysł na takie manewry . U mnie pszczoły w końcówce lipca do końca sierpnia są nerwowe i węszące za ramkami po miodobraniu itd. Nawet te najspokojniejsze robią się agresywne . Ja tak wymieniałam matki w sezonie . Czerwiec , początek lipca. Zabierałam macierzak a w jego miejsce odkład z czerwiącą matka wlotek na minimum. Nie tworze mikrusów a raczej pełnokorpusowe odkłady bo nie powiększam pasieki , a nastrój rojowy trzeba rozładować . To już o tej porze lepiej zabrać po jednej ramce czerwiu na wyjściu i dołożyć do tych mikrusów . Moja wściekła rodzinka zrobiła sobie jakaś wymianę chyba bo pięknie spokorniała , wiec do zimy idzie 11 rodzin zamiast założonych 10. Ten 11 jest odkladem i był tworzony w celu podmiany matki w tym wściekłym ulu. Zobaczymy jak towarzystwo przezimuje , jeśli będzie trzeba będę jeszcze łączyć . Zobaczę jaka siła będzie po zakarmieniu . 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 16 godzin temu, gajowy napisał(a): Z zasilania mikroodkładów przez nalot wyszła klapa. We wszystkich trzech ulach pszczoły co naleciały wycięły wszystko włącznie z czerwiącymi już matkami. Takich manewrów nie robi się już praktycznie w sierpniu po lipie . Nalot zasilający można robić tylko wiosną podczas dużego pożytku i też nie każde pszczoły to będą tolerować. Odkłady mikro późnym latem najlepiej zasilać czerwiem na wygryzieniu z innych rodzin , wraz z obsiadającymi te ramki pszczołami , oczywiście bez matki , i też trzeba przez najbliższe dwie trzy doby obserwować czy nie dochodzi do rabunków przez pszczoły ale też i osy , szczególnie po podaniu syropu , jeżeli tak będzie podejrzenie rabunku , to taki mikro odkład najlepiej przewieść na inną lokalizację , może wystarczyć inne miejsce w pasiece , albo pewniejszy sposób , dalej wywieść i po kilku dniach 5-7 można z powrotem je przewieść do pasieki , ale postawić w innym miejscu w pasiece , niż poprzednio stały . Jeżeli ktoś nie ma możliwości obserwacji bieżącej codziennie , to od razu po zasileniu najlepiej przewieść na inną lokalizację gdzieś dalej i podkarmiać rozwojowo , żeby pszczoły się zasymilowały . 1 Cytuj
MAQ Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu W ubiegłym roku, tworzyłem rodziny przez nalot na pusty ul z matką UN, ale matka była obowiązkowo w klateczce (nawet jeśli to była ich matka zabrana z macierzanka). Paradoksalnie wydaje mi się że obecność innych pszczół (z słabego odkładu) pogarsza sytuację i doprowadza do większej awantury. Chociaż już same zbieraczki przylatujące do pustego ula robią się mocno zaaferowane na początku całej operacji. Cytuj
manio Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 4 godziny temu, Madzin napisał(a): Późne lato czy jesień to chyba nie najlepszy pomysł na takie manewry sama prawda , a i sensu niewiele bo lotna pszczoła zaczyna wymierać i długo nie popracuje. Pisałem wyraźnie o okolicy 20 lipca , kiedy nie ma jeszcze tego szaleństwa głodowego . Moją intencją było zagospodarowanie pszczoły lotnej bez perspektywy na sensowne spracowanie. Dobrą praktyką jest postawienie odkładu obok macierzaka z którego zabieramy lotną pszczołę. Mam takie długie ławki z kątownika i wcześniej się do tego przygotowuję , bo nie mam kim dźwigać uli , a pchnąć jeszcze dam radę . Wtedy można zrobić podział pszczoły lotnej "na pół lotu" - czyli częśc przejdzie do odkładu, a część zostanie w macierzaku. Manewry takie najlepiej robić rano , jak jeszcze mały ruch w pasiece. Wylatujące pszczoły wracają z pełnym wolem do nowego ula . Wieczorem bez sensu bo akurat ustają loty i faktyczny nalot odbędzie się rano. Jak duże zagęszczenie pasiek to zawsze jest problem rabunków. Zawodowcy wywożą uliki odkładowe czy weselne w lokalizacje z małą ilością pasiek . Bo na miejscu będą wyrabowane . Każdy wie co jest u niego ryzykowne . Jak to pisał Jan z Czarnolasu : miło szaleć kiedy czas po temu. Na wszystko jest właściwa pora i trzeba to brać pod uwagę ,żeby nie było rozczarowań czy podejrzeń o pisanie głupich porad Później , na początku września a nawet później jest dobra pora na poddanie matek UN bez szukania starej. Metoda jak "na trutówkę" , Stawiam ul , a w nim ramkę a czerwiem i matką w klateczce zamkniętą ciastem lub krupcem. Dobre są takie klateczki w kształcie matecznika . Ul do wymiany odnoszę 10 m i omiatam z pszczół . Ramki od razu zwracam do ula z nową matką. Stara matka zostanie w miejscu omiatania z garstką pszczół , ale szukam jej dopiero następnego dnia. Pszczoły są mądre , przyjmują nową matkę na 100% mimo obecności czerwiu , bo wiedzą że czas na szaleństwo rozmnażania minął . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 1 godzinę temu, manio napisał(a): bo wiedzą że czas na szaleństwo rozmnażania minął . Dokładnie 🙂 przychodzi taki czas , że szaleństwo rozmnażania mija bezpowrotnie 😍 1 Cytuj
MAQ Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu W dniu 22.08.2025 o 00:07, MAQ napisał(a): Miałem 2 karty, więc 40kg po dobrej cenie. Jeszcze skądś dorwać 60kg. Mały rozmiar pasieki ma swoje zalety. Ja otwieram książkę telefoniczną w telefonie i zgaduj zgadula 😁 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi