Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Krzychu napisał(a):

Jedna plantacja rzepaku (przy pasiece) dobrze nie zakwitła a już przekwita. 

Z kolei są jeszcze inne, i tak trochę ponad 1,00 km dalej jest jeszcze w pełni. 

Żeby wywieźć na facelię to z części rodzin muszę już wirować pod koniec tygodnia. 

Mam jednak wrażenie, że rodziny mocno osłabły. I nie chodzi tu o wyrojenie ale długotrwałe zalewanie gniazd. A jak jeszcse dojdzie do tego wymiana matek związana z osieracaniem rodzin to też są jakieś tego konsekwencje 

To , że rodziny osłabły to jest fakt i to w całej Polsce , gdzie stosowano Acetamipryd zawarty w Mospilanie. Niestety bardzo mało pszczelarzy to zauważa.

Opublikowano
10 minut temu, lech napisał(a):

To , że rodziny osłabły to jest fakt i to w całej Polsce , gdzie stosowano Acetamipryd zawarty w Mospilanie. Niestety bardzo mało pszczelarzy to zauważa.

Ten środek rozdrażnia pszczoły? 

Nie chcę usprawiedliwiać swoich niektórych rodzin ale jak przekwitła ta pierwsza plantacja to nagle agresja spadła o 60-70%.

Ale może to być też wynikiem spracowania pszczoły lotnej. 

W każdym razie przez to na facelię trudniej jest teraz wytypować rodziny. 

Dobrze byłoby jakby było chwilowe bezrobocie aby obecna pszczoła, która wchodzi w fazę lotną trochę dłużej pożyła a jednocześnie kolejne wygryzające się pokolenie będzie z nią zbierać 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Krzychu napisał(a):

Jedna plantacja rzepaku (przy pasiece) dobrze nie zakwitła a już przekwita. 

U mnie podobnie . Najbliższa plantacja przekwita. Intensywnie kwitnie położona ze 3 km od pasieki. Mimo tak dużej odległości pszczoły intensywnie pracują . Po powrocie obsiadają ściany ula  odpoczywając. Zapowiadają ochłodzenie i opady , to zakończy rzepak u mnie. Będzie drugie wirowanie rzepaku , bo pierwsze już zakończyłem , a korpusy znowu pełne  . Pogoda niby marna , wieje i zimno , a miodu rzepakowego rekordowe ilości. 

Potwierdzam też rozdrażnienie pszczół. Nawet chodzenie w pobliżu uli skutkuje zainteresowaniem pszczół moimi uszami i szyją. Trzeba zakładać moskitierę na głowę bo "zupa będzie za słona" jak która cyknie w oko .

Przydają się duże gniazda . matki nadal czerwią  w każdym korpusie , 4 skrajne ramki zalane i posklepione w każdym korpusie gniazdowym . Są na skraju nastroju rojowego i dlatego jak szalone noszą miód. Klęska urodzaju z rzepakowym. Radość marna , bo rynek będzie zalany tym wątpliwym miodem. Pierwsze wirowanie był ładny ,żółty wielokwiat , teraz to już będzie czysty , biały jak smalec. 

Edytowane przez manio
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Krzychu napisał(a):

każdym razie przez to na facelię trudniej jest teraz wytypować rodziny. 

Byłem na tej plantacji i okazuje się że jest dość daleko w tyle więc dopiero jeśli popada to trochę ruszy ta facelia a w międzyczasie pszczoły może jednak jeszcze trochę nadrobią straconą siłę na rzepaku 

https://photos.app.goo.gl/fgdiBh7DbhY3FJmo7

Edytowane przez Krzychu