lech Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 10 minut temu, Krzychu napisał(a): Jedna plantacja rzepaku (przy pasiece) dobrze nie zakwitła a już przekwita. Z kolei są jeszcze inne, i tak trochę ponad 1,00 km dalej jest jeszcze w pełni. Żeby wywieźć na facelię to z części rodzin muszę już wirować pod koniec tygodnia. Mam jednak wrażenie, że rodziny mocno osłabły. I nie chodzi tu o wyrojenie ale długotrwałe zalewanie gniazd. A jak jeszcse dojdzie do tego wymiana matek związana z osieracaniem rodzin to też są jakieś tego konsekwencje To , że rodziny osłabły to jest fakt i to w całej Polsce , gdzie stosowano Acetamipryd zawarty w Mospilanie. Niestety bardzo mało pszczelarzy to zauważa. Cytuj
Krzychu Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 10 minut temu, lech napisał(a): To , że rodziny osłabły to jest fakt i to w całej Polsce , gdzie stosowano Acetamipryd zawarty w Mospilanie. Niestety bardzo mało pszczelarzy to zauważa. Ten środek rozdrażnia pszczoły? Nie chcę usprawiedliwiać swoich niektórych rodzin ale jak przekwitła ta pierwsza plantacja to nagle agresja spadła o 60-70%. Ale może to być też wynikiem spracowania pszczoły lotnej. W każdym razie przez to na facelię trudniej jest teraz wytypować rodziny. Dobrze byłoby jakby było chwilowe bezrobocie aby obecna pszczoła, która wchodzi w fazę lotną trochę dłużej pożyła a jednocześnie kolejne wygryzające się pokolenie będzie z nią zbierać Cytuj
manio Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) 45 minut temu, Krzychu napisał(a): Jedna plantacja rzepaku (przy pasiece) dobrze nie zakwitła a już przekwita. U mnie podobnie . Najbliższa plantacja przekwita. Intensywnie kwitnie położona ze 3 km od pasieki. Mimo tak dużej odległości pszczoły intensywnie pracują . Po powrocie obsiadają ściany ula odpoczywając. Zapowiadają ochłodzenie i opady , to zakończy rzepak u mnie. Będzie drugie wirowanie rzepaku , bo pierwsze już zakończyłem , a korpusy znowu pełne . Pogoda niby marna , wieje i zimno , a miodu rzepakowego rekordowe ilości. Potwierdzam też rozdrażnienie pszczół. Nawet chodzenie w pobliżu uli skutkuje zainteresowaniem pszczół moimi uszami i szyją. Trzeba zakładać moskitierę na głowę bo "zupa będzie za słona" jak która cyknie w oko . Przydają się duże gniazda . matki nadal czerwią w każdym korpusie , 4 skrajne ramki zalane i posklepione w każdym korpusie gniazdowym . Są na skraju nastroju rojowego i dlatego jak szalone noszą miód. Klęska urodzaju z rzepakowym. Radość marna , bo rynek będzie zalany tym wątpliwym miodem. Pierwsze wirowanie był ładny ,żółty wielokwiat , teraz to już będzie czysty , biały jak smalec. Edytowane 13 godzin temu przez manio Cytuj
Krzychu Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, Krzychu napisał(a): każdym razie przez to na facelię trudniej jest teraz wytypować rodziny. Byłem na tej plantacji i okazuje się że jest dość daleko w tyle więc dopiero jeśli popada to trochę ruszy ta facelia a w międzyczasie pszczoły może jednak jeszcze trochę nadrobią straconą siłę na rzepaku https://photos.app.goo.gl/fgdiBh7DbhY3FJmo7 Edytowane 8 godzin temu przez Krzychu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi