Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Wugiwugi napisał(a):

Moi drodzy, co preferujecie w przypadku wystąpienia nastroju rojowego ale zaawansowanego. 

1 . Odkład z pszczoły lotnej : zabierasz macierzak  i w jego miejsce stawiasz ul z matką ( starą , NU , matecznikiem czy ramka z larwami obojętne i do wyboru ) 

Masz mocny odkład i natychmiastowe przerwanie nastroju. Działa nawet w trakcie rójki. Jeśli matka nie wyszła to zetną mateczniki.  Bez pszczół lotnych mają inne problemy na głowie.  Masz też czas na wymianę matki , dołożenie węzy czy inne działania , których zaniechanie spowodowało nastrój.

2. Jeśli ul korpusowy to pomiędzy dwa korpusy gniazda daj korpus węzy. 

Opublikowano

Mam najlepszy ul korpusowy :D to znaczy 18 wlkp. Jednak zastanawiam się co robić w Warszawiaku Poszerzanym ponieważ gdy już wydaje mi się że mam na nie sposób to kolejny sezon pokazuje że to błędna droga. 

W zeszłym roku trzymałem gniazdo ciasno i regularnie zabierałem po jednej ramce czerwiu, efekt był taki że pszczoły nie weszły mi w nastrój rojowy, ilość miodu była właściwie taka sama jak w 18 wlkp. z których nie robiłem odkładów. W tym roku to wogóle nie zadziałało. Miodu w WP o wiele mniej niż w 18 wlkp a też powchodziły w nastroje rojowe. Myślę że w przyszłym roku spróbuję po prostu w kilku rodzinach wycinać mateczniki do skutku ... czyli pewnie do lipca o ile mi wcześniej nie uciekną bo przegapię jakiś matecznik. :D szkoda mi tracić miodu bo wykonanie odkładów prawie zawsze kończy się zmniejszonym zbiorem miodu. Kiedyś miałem taki pojedynczy przypadek że jak wycinałem mateczniki co tydzień to miałem i dużo miodu, i dużo pszczoły, a po 4 tygodniach się uspokoiły. 

Opublikowano
8 godzin temu, Wugiwugi napisał(a):

Moi drodzy, co preferujecie w przypadku wystąpienia nastroju rojowego ale zaawansowanego.

Jak zaawansowany nastrój rojowy w warszawiaku to tylko podzielenie  na dwie rodziny ( w korpusowych można inaczej)   , czyli jeden odkład z matką i pszczołą lotną i drugi odkład  z gniazdem i młodą pszczołą . 

Bo co powoduje nastrój rojowy ?

Tak żeby zrozumieć ? Nastrój rojowy powstaje jak jest w rodzinie za dużo bezrobotnych pszczół ,  pszczoły  bezrobotne siedzą na dnie ula i na ścianach bocznych nad dennicą i nic nie robią doświadczony pszczelarz od razu to zauważy bez szukania mateczników  , to są młode pszczoły  karmicielki ,  woszczarki i wykonujące różne prace wewnątrz ula, i nie mają po prostu zajęcia , może to być z różnych przyczyn  , ciasnota w ulu , brak miejsca na czerwienie dla matki i jest nadwyżka karmicielek , pogoda nielotna , opady deszczu  i wtedy to zaczyna się impuls do rojenia.

Więc na logikę , żadne wycinanie mateczników , bo to niewiele da , tylko trzeba zapewnić pszczołom zajęcie przez pszczelarza . Czyli robimy podział , matka i lotna pszczoła w jednym miejscu a młode pszczoły i gniazdo z czerwiem drugim miejscu i sprawa rozwiązana , młode bezrobotne pszczoły które siedziały bezrobotne są zmuszone do latania w pole , bo lotne pszczoły oddzieliłeś  razem z matką w drugim ulu i po nastroju , najprostszy sposób na zaawansowany nastrój rojowy.

A i jeszcze pisałeś coś o ilości miodu , że masz czasami za mało i stąd te dylematy co robić , wycinać mateczniki itd  , więc jak mało miodu masz , to trzeba po prostu więcej rodzin w pasiece zainstalować , żeby wkalkulować te losowe przypadki w ryzyko mniejszej miodności spowodowanej nastrojami rojowymi.  Przykładowo  masz 15 rodzin to powiększ pasieką o 1/4 czyli do 20 rodzin i będziesz miał pewność,  że nie spotka Ciebie sytuacja że Ci zabrakło miodu lub masz za mało  , a bo pszczoły mi się wyroiły lub mają nastrój i mam kłopot i co robić ?  . 😀

Pozdrawiam