Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Głosowanie na najpopularniejszy typ uli w Polsce  

39 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakim typie ula gospodarujesz?

• Ul Wielkopolski
    • Ul Warszawski poszerzany
    • Ul Dadanta
    • Ul Warszawski zwykły
    • Ul Langstrotha
    • Ul Ostrowskiej
    • Ul Apipol
      0
    • Inny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znam bardzo wielu pszczelarzy, którzy prowadzą swoje pasieki w 1/2D, ale nie jest on tutaj wymieniony, więc nie wpiszę tego wspaniałego ula w pozycję "inne", bo co to znaczy inne?

To profanacja mojego ula.

To nie profanacja ???? to określenie jest nieadekwatne,  jest po prostu  1/2 Dadanta , ja tez ma Wlp  h-18 cm i też wpisałem je w inne. A inne to po prostu - pozostałe nie wymienione w ankiecie.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

H-18 to już nie wielkopolski, to faktycznie "inny" - jakaś prywatna hybryda, natomiast 1/2D to już nie kombinacja, tylko konkretny typ ula i ogólnie przyjęty, więc jaki to "inny"?

Bo czy h-23, to też wielkopolski, czy to ul W. Ostrowskiej?

Podobieństwo szerokości ramki nie klasyfikuje jej do żadnej grupy - jest po prostu inna i koniec.

Dlaczego 1/2D nie jest wymieniony?

Opublikowano

No niestety nie ja układałem tą ankietę , tylko chyba Paweł , napisz do niego na PW  , to może dopisze twoją  "hybrydę " smile3.gif

Nota bene ja też swojego nie uważam za " hybrydę" nie_wiem.gifw00t.gif , a co nie mogę ? haha.gif

Ale to jest tylko ankieta na naszym forum , żebyśmy się lepiej poznali i wskazane by były bardziej szczegółowe informacje o typach uli na jakich gospodarujemy.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Jerzy nie zgodzę się do końca z tobą że H-18 to "jakaś prywatna hybryda" , jest grom ludzi mających taką ramke wywodzącą się od wlkp i sądzę że warto było ją uwzględnić. Sam jak będę jeszcze powiększał pasiekę to właśnie na h-18, myślałem o Langstroth ale tam musiałbym już wymienić wszystko a tak dennice daszki powałki pasują i dla biedy korpusy wlkp i 1/2 wlkp z braku innych też się nadadzą, jedna ramka w pasiece to jet to ;)

Opublikowano

Interpretację pozostawiam zainteresowanym i nie, abym się obraził, że mój ul tak potraktowano, nie!:)))

Dla zabawy jednak ponownie zapytam czy h-230 mm, czyli 360 x 230, to wielkopolski czy jego hybryda?:)))

Opublikowano

Dadant 1/2 przydał by się w ankiecie. Miałby co najmniej 2 głosy, a więc tyle co langstroth.

Opublikowano

3 typy uli dominują. Wyniki na forum będą zawyżone na korzyść wielkopolskich z racji wieku tutejszych pszczelarzy

W moim powiecie i w sąsiednich, ule inne niż wielkopolskie to rzadkość. Nie znam  nikogo tu, co by miał pasiekę towarową na innych ulach.  A, jestem z zupełnie innego krańca kraju.

Generalnie na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku poza dadantami( są cenione na dużych pożytkach) są w zaniku.

...............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

W moim powiecie i w sąsiednich, ule inne niż wielkopolskie to rzadkość. Nie znam  nikogo tu, co by miał pasiekę towarową na innych ulach.  A, jestem z zupełnie innego krańca kraju.

Generalnie na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku poza dadantami( są cenione na dużych pożytkach) są w zaniku.

...............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

W pełni się zgodzę, w okolicach Wrocławia głównie wielkopolskie, trochę dadant/dadant 1/2, w okolicach Oławy znam pszczelarzy gospodarujących w leżakach warszawskich.

Opublikowano

Ja jestem wierna dadantowi i półnadstawkom, mimo że zajmuje tu 16% u mnie w terenie praktycznie nie występuje. Chciałam dokupić ze 20 sztuk , ani nowych ani używanych , tylko wielkopolskie. Jedynie u Timidajewicza , tyle że u niego prawie 100 złoty drożej na refundacji niż u stolarza bez...