Tadek11 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Znam bardzo wielu pszczelarzy, którzy prowadzą swoje pasieki w 1/2D, ale nie jest on tutaj wymieniony, więc nie wpiszę tego wspaniałego ula w pozycję "inne", bo co to znaczy inne? To profanacja mojego ula. To nie profanacja ???? to określenie jest nieadekwatne, jest po prostu 1/2 Dadanta , ja tez ma Wlp h-18 cm i też wpisałem je w inne. A inne to po prostu - pozostałe nie wymienione w ankiecie. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Jerzy Opublikowano 6 Stycznia 2016 Opublikowano 6 Stycznia 2016 H-18 to już nie wielkopolski, to faktycznie "inny" - jakaś prywatna hybryda, natomiast 1/2D to już nie kombinacja, tylko konkretny typ ula i ogólnie przyjęty, więc jaki to "inny"? Bo czy h-23, to też wielkopolski, czy to ul W. Ostrowskiej? Podobieństwo szerokości ramki nie klasyfikuje jej do żadnej grupy - jest po prostu inna i koniec. Dlaczego 1/2D nie jest wymieniony? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Opublikowano 6 Stycznia 2016 No niestety nie ja układałem tą ankietę , tylko chyba Paweł , napisz do niego na PW , to może dopisze twoją "hybrydę " Nota bene ja też swojego nie uważam za " hybrydę" , a co nie mogę ? Ale to jest tylko ankieta na naszym forum , żebyśmy się lepiej poznali i wskazane by były bardziej szczegółowe informacje o typach uli na jakich gospodarujemy. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Słowian Opublikowano 6 Stycznia 2016 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Jerzy nie zgodzę się do końca z tobą że H-18 to "jakaś prywatna hybryda" , jest grom ludzi mających taką ramke wywodzącą się od wlkp i sądzę że warto było ją uwzględnić. Sam jak będę jeszcze powiększał pasiekę to właśnie na h-18, myślałem o Langstroth ale tam musiałbym już wymienić wszystko a tak dennice daszki powałki pasują i dla biedy korpusy wlkp i 1/2 wlkp z braku innych też się nadadzą, jedna ramka w pasiece to jet to Cytuj
Jerzy Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Interpretację pozostawiam zainteresowanym i nie, abym się obraził, że mój ul tak potraktowano, nie!)) Dla zabawy jednak ponownie zapytam czy h-230 mm, czyli 360 x 230, to wielkopolski czy jego hybryda?)) Cytuj
MAZI Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dadant 1/2 przydał by się w ankiecie. Miałby co najmniej 2 głosy, a więc tyle co langstroth. Cytuj
boddan Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 3 typy uli dominują. Wyniki na forum będą zawyżone na korzyść wielkopolskich z racji wieku tutejszych pszczelarzy W moim powiecie i w sąsiednich, ule inne niż wielkopolskie to rzadkość. Nie znam nikogo tu, co by miał pasiekę towarową na innych ulach. A, jestem z zupełnie innego krańca kraju. Generalnie na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku poza dadantami( są cenione na dużych pożytkach) są w zaniku. ............................................................................................................... Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Cytuj
MAZI Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 W moim powiecie i w sąsiednich, ule inne niż wielkopolskie to rzadkość. Nie znam nikogo tu, co by miał pasiekę towarową na innych ulach. A, jestem z zupełnie innego krańca kraju. Generalnie na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku poza dadantami( są cenione na dużych pożytkach) są w zaniku. ............................................................................................................... Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa W pełni się zgodzę, w okolicach Wrocławia głównie wielkopolskie, trochę dadant/dadant 1/2, w okolicach Oławy znam pszczelarzy gospodarujących w leżakach warszawskich. Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Mazi zgadzam się, u nas wszyscy jak leci lecą na wielkopolskich. Cytuj
joasia Opublikowano 10 Stycznia 2016 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Ja jestem wierna dadantowi i półnadstawkom, mimo że zajmuje tu 16% u mnie w terenie praktycznie nie występuje. Chciałam dokupić ze 20 sztuk , ani nowych ani używanych , tylko wielkopolskie. Jedynie u Timidajewicza , tyle że u niego prawie 100 złoty drożej na refundacji niż u stolarza bez... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi