chudy1579 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Chciałbym ,się zapytać czy ktoś stosuje te zasuwki i czy one nie ograniczają dostępu światła i nie utrudniają sprzątania pszczołom . W tamtym roku miałem założone i pszczoły nie mogły uprzątnąć ula ,aż zatkał się wylot , a mam stare ule bez wymiennych dennic. :rolleyes: Cytuj
Jerzy Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Dobrze, gdy wkładki mają obniżoną wysokością wycięcia tak, aby pszczoły mogły swobodnie przechodzić, wystarczy 7 mm. Jeszcze lepiej jest samemu zrobić takie zabezpieczenia z siatki o podłużnych oczkach i zasłonić nimi wyloty tak, aby oczko było ustawione pionowo, a na dole nie było drutu poziomego i będzie dobrze. Siatka taka jest także o tyle lepsza, że podczas śnieżycy i wahań (odwilż/mróz i odwrotnie) pogody nie będzie sprzyjać powstawaniu zapór lodowych. Nie musimy wtedy stosować żadnej wkładki. Przy dennicy z siatką nic nie zagraża. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Najbardziej banalne i najlepsze zabezpieczenie przeciw myszkom jak masz zbyt wysokie wloty,drucik i dwa gwoździki. Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Najbardziej banalne i najlepsze zabezpieczenie przeciw myszkom jak masz zbyt wysokie wloty,drucik i dwa gwoździki. Jeśli u ciebie przez takie zapory szczurowate nie przechodzą to chyba są tresowane.A kości czaszki sztywne jak u człowieka mają Cytuj
pastaga Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Ja naprędce robiłem z metalowego narożnika jakiego używa się przy robieniu gładzi. Wycinasz odpowiedni kawałek w poprzek dziurek i przypinasz pinezkami. Cytuj
chudy1579 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2016 No ja mam z blaszek powycinane Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 29 Stycznia 2016 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Jeśli u ciebie przez takie zapory szczurowate nie przechodzą to chyba są tresowane.A kości czaszki sztywne jak u człowieka mają Lepszy rydz jak nic :(może sa dobrze wychowane jak widzą drucik to znaczy że nikt ich tu nie chce i rezygnują idą tam gdzie łatwiej. Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 ja używam zasuwek na wielkość jednej pszczoły ogólnie dostepnych Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi