Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszczółka Maja sobie lata raz po drutach raz po kwiatach.

Nie mam nic przeciwko rożnym projektom, ale zaczynamy popadać w pewne skrajności. Z jednej strony podnosimy larum, że pszczoły giną na skutek postępu cywilizacyjnego, kujemy barcie gdzieś w poszczy aby je "ratować", a z drugiej strony ładujemy pod ul elektronikę.

Pytam po jakiego grzyba je monitorować ?

Opublikowano

Myślę że to tylko taki gadżet i poza funkcją jakąś tam zabezpieczania przed kradzieżą niewiele przydatny gadżet ale ma tendencje rozwojowe , bo przy dzisiejszych możliwościach pewnie można by wyśledzić ile jajek matka złożyła na dobę w ulu ???  To by była ciekawa informacja. Tak więc dużo jest jeszcze do poprawienia w tym projekcie . Bo na fermie kurzej to by była łatwizna.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Pszczółka Maja sobie lata raz po drutach raz po kwiatach.

Nie mam nic przeciwko rożnym projektom, ale zaczynamy popadać w pewne skrajności. Z jednej strony podnosimy larum, że pszczoły giną na skutek postępu cywilizacyjnego, kujemy barcie gdzieś w poszczy aby je "ratować", a z drugiej strony ładujemy pod ul elektronikę.

Pytam po jakiego grzyba je monitorować ?

Np po to, że jak mam do pasieki 150 km która stoi na spadzi to wiem, czy jechać z ciastem czy z suszem...

Czasami malućcy jesteśmy i wtedy niektóre rzeczy wydają się poprostu za dużę :)

• Lubię 1
Opublikowano

Widziałem prezentację podobnego urządzenia.Jego możliwości są naprawdę imponujące,warto się z tym zapoznać jeśli cieszą kogoś takie rozwiązania.Mnie bardzo się spodobał monitoring zimowli.Niestety cena jest dość wysoka. :(

Rzeczywiście niektórych takie rzeczy przerastają,łatwiej robić sobie podsmiechujki,a potem płacz że mnie obrażają 2placz.gif 2placz.gif  .PK

Opublikowano

O szkodliwości fal radiowych w zakresie częstotliwości GSM powiedziano już wystarczająco.

Monitoring do celów naukowych, to rozumie. Ale zaprzęgać elektronikę, aby znowu osiągać większe zyski z pracy pszczół, to kłuci się trochę z moim sumieniem i poglądami.

Może rzeczywiście mnie to przerasta. A co do obrażanie, to nie bardzo rozumie co może być tego powodem.

• Lubię 1
Opublikowano

Mnie również nie przypadła ta elektronika do gustu .Jak czytałem w opisie tego urządzonka nie trzeba zaglądać codziennie do pasieki.Rozumiem

że chodzi o pasieki towarowe 200 pni + .Ale jak ktoś ma 10 to raz w tgodniu z przyjemności zajrzy .

Opublikowano

Np po to, że jak mam do pasieki 150 km która stoi na spadzi to wiem, czy jechać z ciastem czy z suszem...

to samo myślę!

chyba logiczne jest to że ktoś nie kupi takiego osprzętu do stacjonarnej pasieki czy takiej co stoi parę km dalej