MDR Opublikowano 20 Czerwca 2016 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Do tej pory robiłem ule sam, ale skoro jest możliwość zakupu uli z refundacją, to zakup robi się opłacalny. Stąd moje pytanie o Wasze doświadczenia: którego producenta uli styropianowych lub innych lekkich polecicie? (Interesują mnie Ule Ostrowskiej z dennicą głęboką, osiatkowaną i poławiaczem pyłku, ale jeśli macie doświadczenie z innymi korpusowymi, to Wasze uwagi i podpowiedzi będą równie cenne. Warunek - refundacja.) Cytuj
Bożena Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ja znam tylko ule od Łysonia, u mnie się sprawdzają Cytuj
krzysiek1614 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ja osobiście uli styropianowych nie używam, ale po oględzinach uważam ze ule poliuretanowe są mocniejsze i ogólnie lepsze.Jeśli bym kupował to tylko poliuretan. Cytuj
lalux5 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Babik- duzo lepsze i trwalsze korpusy i daszki niż Łysoń. Pozostałe elementy ; nie wiem jak się spawdzają. Cytuj
daro Opublikowano 30 Czerwca 2016 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Jeszcze słyszałem że ule poliuretanowe różnią się wagą = cięższy większa gęstość i twardość. Powiedziano mi że Duma ( zięć Gębali) robi najcięższe. Ale to zasłyszane. Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 4 Lipca 2016 Opublikowano 4 Lipca 2016 Mam około 10-letnie ule styropianowe od Łysonia. Styropian się pokurczył i nie trzymają wymiaru, około 0,5 cm na korpusie nadstawkowym. Zdecydowanie wolę poliuretanowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi