MDR Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 Do tej pory robiłem ule sam, ale skoro jest możliwość zakupu uli z refundacją, to zakup robi się opłacalny. Stąd moje pytanie o Wasze doświadczenia: którego producenta uli styropianowych lub innych lekkich polecicie? (Interesują mnie Ule Ostrowskiej z dennicą głęboką, osiatkowaną i poławiaczem pyłku, ale jeśli macie doświadczenie z innymi korpusowymi, to Wasze uwagi i podpowiedzi będą równie cenne. Warunek - refundacja.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bożena Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Ja znam tylko ule od Łysonia, u mnie się sprawdzają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek1614 Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Ja osobiście uli styropianowych nie używam, ale po oględzinach uważam ze ule poliuretanowe są mocniejsze i ogólnie lepsze.Jeśli bym kupował to tylko poliuretan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lalux5 Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 Babik- duzo lepsze i trwalsze korpusy i daszki niż Łysoń. Pozostałe elementy ; nie wiem jak się spawdzają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted June 30, 2016 Share Posted June 30, 2016 Jeszcze słyszałem że ule poliuretanowe różnią się wagą = cięższy większa gęstość i twardość. Powiedziano mi że Duma ( zięć Gębali) robi najcięższe. Ale to zasłyszane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Mam około 10-letnie ule styropianowe od Łysonia. Styropian się pokurczył i nie trzymają wymiaru, około 0,5 cm na korpusie nadstawkowym. Zdecydowanie wolę poliuretanowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts