Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Dziś dostałem przesyłkę z matkami i z jednej z klateczek poleciała kropla kału, śmierdzi strasznie jak powącham klateczkę, odizolowałem ją od innych matek. W kartoniku w którym przyszły jest czysto i nie śmierdzi, nie ma śladów kału.

Boję się zabierać na pasiekę wszystkich 6 matek które przyszły w tej paczce. Jak myślicie co to może być? stres związany z podróżą czy nosemoza?

Matki kupiłem z tego ogłoszenia:

http://olx.pl/oferta/matki-pszczele-buckfast-gz-CID103-IDfJr6h.html#aae25e2f66

Karol

Opublikowano

daro rozmawiałem dziś z bardzo doświadczonym i wiekowym pszczelarzem i on potwierdził to co pisze ArCzi. Pszczoły mogą sie stresować w czasie transportu - klateczki z matkami jak i całe rodziny w czasie wyjazdu na pożytek.

Opublikowano

Dla każdego wiezionego w klatce taka podróż to stres. Mi chodziło o śmierdzące odchody. Pszczoły raczej nie fajdają ze strachu a pszczelarz.

Chłop napisał -śmierdzi strasznie , normalne pszczele odchody nie smierdzą strasznie. Dla tego byłbym b. ostrożny bo chyba nas nie wkręca.

Opublikowano

Witam wszystkich,

Dzisiaj sprawa wygląda lepiej, nie śmierdzi już tak ( jak przystawię nos do klateczki to czuć ) i nie pokazuje się kał pod klateczką, ciasto wyjadły w 80% są żwawe. Mam wolne ule odkładowe to zrobię jedno ramkowy odkład i poddam matkę celem obserwacji. Całość zabiorę z pasieki bo lepiej dmuchać na zimno.

Karol

Opublikowano

W ten sposób to stresuje się pszczelarz . Byłbym ostrożny. Nigdy czegoś takiego nie miałem.

Osobiście nie znam takich pszczelarzy , ale to forum pozwoliło mi  poznać wiele ciekawych osobistości :D Ostrożność też powinna być na wysokim poziomie w czasie takiej akcji :D

Opublikowano

Matka na obserwacji poza pasieką, gdyby były to oznaki choroby zakaźnej to i tak mam ją już na pasiece ponieważ pozostałe 5 matek przyjechały z nią w jednej paczce, które już poddałem do odkładów.

Karol

Opublikowano

Witam wszystkich,

Dzisiaj sprawa wygląda lepiej, nie śmierdzi już tak ( jak przystawię nos do klateczki to czuć ) i nie pokazuje się kał pod klateczką, ciasto wyjadły w 80% są żwawe. Mam wolne ule odkładowe to zrobię jedno ramkowy odkład i poddam matkę celem obserwacji. Całość zabiorę z pasieki bo lepiej dmuchać na zimno.

Karol

Moim zdaniem wszystko jest ok,ze 2 razy miałem takie rzeczy,nic się nie działo.Objadły się to im poleciało.Napisz potem co wyobserwowałeś .PK