Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze rozwinięta rodzina , pociągnie w miodni mateczniki, nie trzeba tyle kombinować . Przerzucić z 2 ramki czerwiu do góry , włożyć pomiędzy czerw ramkę z listwami , , za czerw włożyć ramkę węzy aby miały zajęcie i nie zabudowywały ramki z poddanymi larwami i w ten sposób powinny pociagnąć  min z 50%. No chyba że jest pogoda do kitu.Można jeszcze przedzielić korpusy folią i otworzyć górny wylotek.

Tak właśnie zrobiłem i jest gitara :)

Dodatkowo plastikowe miseczki zastępuję woskowymi, nie wiem czy przez to jest większa liczba przyjęć ale jakoś tak naturalniej to wygląda :)

Karol

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po różnych próbach z hodowlą doszedłem  do wniosku, że najelpsze przyjęcia są w pełnej rodzinie na dzien lub dwa przed podaniem mateczników osieroconej.

Próbowałem ze starteremi ( zsypańcami ), zamianą korpusów itd. Przyjęcia były bardzo różne max 60%

W metodzie, którą wypracowałem matecznii trzymam w rodzinie aż do zaskelpeinia dopiero później przekładam nad kratę do rodziny produkcyjne. Robię tak ponieważ wcześniej przekładałem wystartowane matecznii to zasklepiane było 80%

Tym sposobem wymienię sobie 100% matek :)

http://pasiekapszczelarska.pl/gallery/image/453-19na20/

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jest okres po sezonie więc warto trochę poczytać i posłuchać fachowców jakie czynniki determinują hodowlę dobrych matek pszczelich ? Bo Każdy chyba z nas doświadczył że te matki z zakupu nieraz są marnej jakości. Proponuję posłuchać na początek Cezarego Kruka , o którym było głośno niedawno u nas na forum w innym kontekście :)

https://www.youtube.com/watch?v=sCJvcr0lrZg

• Lubię 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Lubie prostote. I to jest moj sposob na zycie. Dlatego pszczelarstwo jako hobby aby sprawialo mi przyjemnosc musi byc prostym zajeciem. W tym roku wychodowalem 10 matek. Mialem 100% przyjec i unasiennien.  Byc moze mialem wiecej szczescia jak roz.... hm,  doswiadczenia?  Po co kombinowac? Niech  pszczoly same wychoduja mi matki.  Po co niszczyc piekne mateczniki, wypielegnowane w silnych zdrowych rodzinach?  Przy niewielkiej inwestycji (50-100zl) zrobilem osprzet który zwraca sie od zaraz i posluzy mi wiele lat.  Mowa jest o prostych ulikach weselnych ze styroduru.  Metoda jest bajecznie prosta.  Poprostu matecznik zasklepiony wycinam z plastra i transferuje do ulika weselnego. Po niespelna miesiacu robie z weselnego 3 ramkowy odklad z "automatem" do znoszenia jajek. Taka rodzina pieknie sie rozwija, Na miejscu bez wywozenia.  Jak bedzie jakies zainteresowanie tym co robie to rozwine doglebniej ten temat lacznie ze zdjaciami.  Wszystkiego najlepszego w 2018-ym roku. Powodzenia

Edytowane przez Beeman
  • Lubię 1
Opublikowano

Jest okres po sezonie więc warto trochę poczytać i posłuchać fachowców jakie czynniki determinują hodowlę dobrych matek pszczelich ? Bo Każdy chyba z nas doświadczył że te matki z zakupu nieraz są marnej jakości. Proponuję posłuchać na początek Cezarego Kruka , o którym było głośno niedawno u nas na forum w innym kontekście :)

https://www.youtube.com/watch?v=sCJvcr0lrZg

Witam. Ciekawy wyklad. Widac ze gosc ma doswiadczenie i zna sie na sprawie. Dla mnie najciekawszy moment to cz.3  33:50  z tak ogromnym doswiadczeniem bedzie robil to co ja zrobilem w pierwszym sezonie mojego pszczelazenia..  Nie dziwie sie czemu mi tak dobrze poszlo.   Powodzenia 

Opublikowano

Witam. Ciekawy wyklad. Widac ze gosc ma doswiadczenie i zna sie na sprawie. Dla mnie najciekawszy moment to cz.3  33:50  z tak ogromnym doswiadczeniem bedzie robil to co ja zrobilem w pierwszym sezonie mojego pszczelazenia..  Nie dziwie sie czemu mi tak dobrze poszlo.   Powodzenia

Z tego co piszesz to widać że masz zadatek na dobrego pszczelarza :) skoro potrafiłeś beż większego doświadczenia uchwycić setno zagadnienia hodowli dobrych matek przy swoich skromnych możliwościach :) . Dobry pszczelarz powinien umieć zrozumieć co " piszą do niego pszczoły czytając pomiędzy ramkami " zacytowałem tu słowa a w zasadzie metaforę naszego Kolegi z forum  wrzosowego  który jednak nie zagląda do nas na forum ostatnio , a szkoda :( 

Pozdrawiam i życzę aby i w tym roku powiodło Ci się równie dobrze

Tadek 

Opublikowano

Z tego co piszesz to widać że masz zadatek na dobrego pszczelarza :) skoro potrafiłeś beż większego doświadczenia uchwycić setno zagadnienia hodowli dobrych matek przy swoich skromnych możliwościach :) . Dobry pszczelarz powinien umieć zrozumieć co " piszą do niego pszczoły czytając pomiędzy ramkami " zacytowałem tu słowa a w zasadzie metaforę naszego Kolegi z forum  wrzosowego  który jednak nie zagląda do nas na forum ostatnio , a szkoda :(

Pozdrawiam i życzę aby i w tym roku powiodło Ci się równie dobrze

Tadek 

Witam,  Dziekuje za zyczenia i dobre slowa.  Ten maly sukces zawdzieczam ludzia jak Ty, ktorzy dziela sie swoimi doswadczeniami na necie z innymi. Problem jest w tym aby dobrac metode dzialania odpowiednia do swoich warunkow.  Bo dziesieciu radzi tak trzeba robic, a dwudziestu twierdzi ze to herezje. Co zrobimy zalezy od nas samych.   No ale niema co popadac w.... (brak słów)  i trabic o sukcesie.  Prawda matule pieknie czerwily, pszczoly bardzo lagodne.  Jednak jak przezimuja?.  Czy dadza  duzo miodu?. Czy nie beda chorowac, roic sie, itp?  Na to trzeba poczekac na nowy sezon, czyli jakies 5 miesiecy. :unsure:  Powodzenia.

• Lubię 1
Opublikowano

Problem jest w tym aby dobrac metode dzialania odpowiednia do swoich warunkow

I o tym trzeba pamiętać . Mazi pisze mlecze kwitną a u mnie zaspy wyżej osobówki.

Herezje też piszą. :D