Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.02.2023 o 10:14, Tadek11 napisał(a):

Ja nawet bym tego nie próbował udowadniać , bo to bez sensu . Sens by miało osobiste obserwowanie wylotka w czasie rzeczywistym w godzinach przedpołudniowych lub południowych śledząc przekaz z pasieki ze smartfona.?

Dziś błysnęło słońce pierwszy raz od kilku dni. Młoda pszczoła to wykorzystała i się obleciała. Kamera wykryła ruch i wykonała kilka zdjęć alarmując mnie. Wyglądało jakby się roiły :P w mojej ocenie rójkę wychwyci

Opublikowano
2 godziny temu, Krzychu napisał(a):

dni. Młoda pszczoła to wykorzystała i się obleciała. Kamera wykryła ruch i wykonała kilka zdjęć alarmując mnie.

To jak rzepak i pogoda dopisze to codziennie będziesz miał rójki wg sztucznej inteligencji , może jak matki za "zacipujesz "  i czujniki wykryją brak matki w ulu 😁

Ale od czego trutnie ? 😉😃

Opublikowano
9 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

To jak rzepak i pogoda dopisze to codziennie będziesz miał rójki wg sztucznej inteligencji , może jak matki za "zacipujesz "  i czujniki wykryją brak matki w ulu 😁

Ale od czego trutnie ? 😉😃

Tadek, zirytowales się? 

Opublikowano
11 godzin temu, Krzychu napisał(a):

Tadek, zirytowales się? 

Nie . 🙂 Ale zastanawiam się nad możliwościami sztucznej inteligencji i takie wrzutki jak zrobiłeś , że jest to możliwe ,  pewnie 1/1000 tak , to zadziała , ale to nie recepta zapobieganie rójkom. 😃 Sztucznej inteligencji jeszcze daleko do przewidywania rójkom..

Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

Nie . 🙂 Ale zastanawiam się nad możliwościami sztucznej inteligencji i takie wrzutki jak zrobiłeś , że jest to możliwe ,  pewnie 1/1000 tak , to zadziała , ale to nie recepta zapobieganie rójkom. 😃 Sztucznej inteligencji jeszcze daleko do przewidywania rójkom..

nie ma co sie irytować czy zastanawiać już to się dzieje , sztuczna inteligencja już działa

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.04.2023 o 20:06, Krzychu napisał(a):

Wyglądało jakby się roiły :P w mojej ocenie rójkę wychwyci

i co wtedy ? zaczniesz zmawiać paciorek , czy polecisz na ratunek ? Jak wychodzi rójka to już po herbacie i to porażka pszczelarza. Nie ma innego sposobu jak młode matki i selekcjonowane rodziny. Ja nigdy nie zbieram rójek , bo to proszenie się o choroby . Powiększam świadomie stan posiadania : świadomie czyli wiem jaka matka i czego się po niej spodziewać. Sezon jest u mnie tak krótki ,że nie ma sensu ganianie za rójkami. Jeśli juz jakaś się koniecznie doprasza i zebranie , to zbieram i oddaję pierwszemu chętnemu.

Stawianie rojołapek czy wymiana matki w rodzinie produkcyjnej to zupełnie poza moimi zainteresowaniami . Ja działam wyłącznie racjonalnie.

Inteligencja sztuczna czy nie , obojętne , byle działać rozumnie i z planem . Ja juz mam wszystko zaplanowane i jestem gotowy.  Nic nie modzę , działam schematycznie bo nie ma czasu na eksperymenty.

Edytowane przez manio
  • Lubię 1
Opublikowano
46 minut temu, mirek. napisał(a):

sztuczna inteligencja już działa

Mirek nie irytuj Ty się , bo ja się nie irytuje 🙂 ale widzę że Ty owszem jesteś mocno zirytowany , ja rozumiem to tak , wszystko co sztuczne jest ułudą rzeczywistości czyli ułudą natury ,  jest to taki wytwór czy idea człowieka zastępująca naturę.

A już człowiek tworzący sztuczną inteligencję , przyznaje się że jest na tyle inteligentny że chce zapanować nad resztą mało inteligentnych ludzi w jego mniemaniu pospólstwem , chce wpływać na ich umysły ,  zachowania ,  rozumienie Świata , czyli chce mieć nad nimi władzę i nad nimi panować swoją inteligencją  .

Tak  jak Krzysiek chce kanarami i wiedzą jaką z nich posiądzie  z obrazu z kamer zapanować nad naturalnym popędem pszczół do rozmnażania się  , czyli nad  rójką   , nie wiem co dalej zrobi nawet jak zobaczy w telefonie rójkę ,  jaki ma scenariusz na panowanie nad tym zjawiskiem 😁

Opublikowano
12 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

No napewno nie zapobiegnie to rójkom. Ale w każdym razie gdy pszczoły zaczynają le iec na pożytek stopniowo wylatując z uli na pozytek to kamera tego nie wychwyci. Czułość jest ustawiona na gwałtowny ruch. Tj błysnęło słońce a one z pełnymi pęcherzami wyleciały :) dla tych co na pasiece nie bywają za często to dobra rzecz żeby wiedzieć po wylotkach co się dzieje 

Opublikowano
9 godzin temu, manio napisał(a):

i co wtedy ?

I nic. Lub poproszę kogoś o zebranie. Świadomość rójki z danej rodziny produkcyjnej jest potrzebna. Wyroi się w poniedziałek, ty pojedziesz w niedzielę i skąd będziesz wiedzieć? 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Krzychu napisał(a):

I nic. Lub poproszę kogoś o zebranie. Świadomość rójki z danej rodziny produkcyjnej jest potrzebna. Wyroi się w poniedziałek, ty pojedziesz w niedzielę i skąd będziesz wiedzieć? 

Wystarczy rzut okiem, choćby na ramkę z czerwiem. Nie przesadzaj to wyraźnie widać spadkiem aktywności,  więc i rzut okiem na wylotek może dać wiele informacji. Najlepiej jednak zwalczać rójki rok wcześniej wymieniając matki. Najlepiej wszystkie jak leci. Taki mój cel  :) , choć czasem serce zadrży i nie każdą wymienię. 

A może lepiej nie wiedzieć? Miodu i tak juz nie będzie z takiej rodziny. Jak mawia Lech Wałęsa : nie chcesz mieć temperatury  , zbij Pan termometr.  

czasem i on potrafi udzielić uniwersalnej porady, choć pszczelarzem nie jest 😀

Edytowane przez manio
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Odnośnie kamery HC300M.

To było jakieś 2 lata temu, kiedy kitajcy zaczęli sprzedawać na allegro. Pojawiła się atrakcyjna oferta na kamerę HC300M LTE. Skusiłem się i zamówiłem. To co przyszło, wcale nie pracowało na paśmie LTE, tylko w 2G. Na pudełku były chyba ze cztery pola do zaznaczenia, odnośnie typu modelu tejże kamery. Czyli w tej samej obudowie mogą być cztery różne warianty tejże kamery, znacząco różniące się parametrami.

Po dyskusji ze sprzedawcą otrzymałem zwrot pieniędzy i... kamerę gratis :) Chciałem odesłać, ale sprzedawca powiedział, że nie trzeba - oraz uzasadnił sytuację pomyłką dostawcy, który wysyłał z hurtowni jego zamówienie.

Mnie się wydaje, że po prostu mu "nie pykło" - klient się niestety zorientował, że dostał nie to co zamówił - a różnica w cenie między 2G a LTE była znacząca.

Do tej kamery można dokupić malutki panel  fotowoltaiczny i zamontować na drzewie wraz z kamerą.

Mogę się podzielić doświadczeniami z eksploatacji modelu 2G.

- nie działa wysyłanie zdjęć na MMS

- można skonfigurować tak, żeby zdjęcia przychodziły na maila. Niestety, trzeba mieć możliwość konfigurowania konta pocztowego u dostawcy usługi w taki sposób, żeby  zdjęta byłą z niego blokada antyspamowa (kilka zdjęć pod rząd blokuje konto pocztowe). U mnie to działa, ale musiałem poprosić o wyłączenie tego konta pocztowego z blokady antyspamowej.

- nie działają komendy SMS z zewnątrz.

- to co nie działa w urządzeniu 2G, podobno działa w wersji LTE

- zestaw 8 akumulatorków AA wystarcza na ponad tydzień pracy. Czas pracy ściśle zależny jest od ilości przesyłanych zdjęć. Bywało, że akumulatorki wyczerpały się już po 3 dniach, jeśli zdjęć było dużo przesyłanych.

Reasumując - lepiej kupić w kraju. Najlepiej przez platformę sprzedażową - choćby allegro - bo przysługuje możliwość zwrotu do 14 dniu, bez podania przyczyny

• Lubię 3
  • Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

kupiłem w tamtym roku ,dałem ponad 300zł teraz już 250zł

https://pl.aliexpress.com/item/1005002574891025.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.11.21ef1c24UWHx3j&gatewayAdapt=glo2pol

Kwestia mms to ustawienia operatora i taryfy.

na emalia przychodziły fotki pięknie  .

Areo2 "wybadało" mi zaraz że to kamera, zablokowali numer, na virgin jest ok .

Na baterii nie sprawdzałem ale pewno jak powyżej, ustawienia to też inna bajka trzeba trafić z softem wtedy wszystko "wchodzi" jak "walczyłem " z tym co był w instrukcji to masakra.

Na zasilaczu od zewnętrznego dysku twardego chodzi ładnie .

Edytowane przez baru
  • Lubię 1