Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

podkarmie je dam im po 0,5 kg ciasta cukrowego bo jeżeli mają mieć po 6 kg zapasu a u mnie jest może z 3-4 kg to mają za mało więc dobrze zrobię??

Na pewno dobrze,a w każdym bądź razie nic najgorszego a z syropem sobie odpóść-powodzenia!Napisz za pare dni jaki rezultat.

Edytowane przez Tomzo
Opublikowano

Prezes mojego koła opowiadał mi jak to kiedyś, w czasach jak powszechne było jeszcze sprzedawanie miodu w butelkach po wódce, w Sieradzu stał z miodem pewien człowiek, i handlował miód znacznie taniej niż wszyscy, prezes zdenerwowany go pyta dlaczego psuje rynek.

-panie mam tyle miodu że muszę tanio sprzedawać bo bym go nie sprzedał (podał liczbę kilkuset litrów dokładnie nie pamiętam)

-to ile masz pan tych uli?

-dziesięć

-i tyle miodu

-bo żeby było dużo miodu trzeba mieć wypasione pszczoły, jak tylko wiosną zrobi się ciepło należy podkarmiać i nie przestawać aż do jesieni 

• Lubię 1
Opublikowano

dobre więc to wprawdzie nie był to miód tylko prawie już cukier a zy tym podkarmianie czyli dać cukier puder i miód w takich proporcjach żeby było jak ciasto na makaron dobrze myśle a te 0.5 kg to moge dać na raz?

Opublikowano

Jak znasz przepis na ciasto to zrób to ciasto i im je podaj-żadnych syropów!Po 2-3 dniach ubierz kapelusz ochronny i poobserwuj przez dłuższy czas z boku jak wygląda ruch na wylotku i ile z tego ciasta zostało-jak pszczoły intensywnie wylatują i wracają do ula to znaczy że jest pożytek co powinno być normą o tej porze,jak zobaczysz że wracające pszczoły na tylnych nóżkach mają żółte,brązowe(mogą być inne kolory) kropki to znaczy że noszą pyłek,zaś pszczoły z bocznymi wybrzuszeniami przy górnych nóżkach będą wnosiły nektar.

Opublikowano

Ja też jestem zadnia że pobudzanie teraz (połowa kwietnia)  jak jest ładna pogoda i ciepło to nie ma sensu ? Chyba że w rodzinkach jest ogólnie kiepsko z pokarmem  ? Było u nas na forum zestawienie o średnim zużyciu pokarmu w poszczególnych miesiącach i w kwietniu ono  przeciętnie w zależności od siły rodziny  wynosi  do około 8 kg. I teraz jeżeli masz te cztery ramki wielkopolskie zapasu w ulu  czyli licząc że taka jedna ramka może mieć około 2 kg , to tego pokarmu powinno wystarczyć :) I pobudzanie nie ma sensu tylko  trzeba odsklepiać raczej albo usuwać ramki z pokarmem jak jest ich więcej jak 4 ramki , żeby zwolnić matce miejsce do czerwienia i trzeba obserwować pogodę i jak by zrobiło się chłodno i deszczowo to tylko wtedy trzeba by mieć rękę na pulsie , ale nie teraz jak jest ciepło i coś tam nakropu już sobie przynoszą z pola.

• Lubię 3
Opublikowano

Wiosną powinno się unikać karmienia pszczół syropami cukrowymi ponieważ pszczoła która dożywa wiosny ma inne zadania jak przerabianie i odparowanie cukru(wypracowywania się na cukrze). To co może braknąć dla pszczół na wiosnę dajemy na jesieni!!!. Pomijam tu celowo zagadnienia fałszowania miodu i ratowania rodzin.Jeszcze inny temat to pobudzanie,co przy obecnej -wiosennej aurze jest już zbędne,a nawet szkodliwe.Krzysztof żeby wiedzieć co trzeba twoim pszczółkom to trzeba do nich zaglądnąć i zobaczyć,czy jest jedzenie-pyłek?,jest czerw w każdym stadium?,wolne miejsce do czerwienia dla matki? itd...PK

• Lubię 4
Opublikowano

Wiosną powinno się unikać karmienia pszczół syropami cukrowymi ponieważ pszczoła która dożywa wiosny ma inne zadania jak przerabianie i odparowanie cukru(wypracowywania się na cukrze). To co może braknąć dla pszczół na wiosnę dajemy na jesieni!!!. Pomijam tu celowo zagadnienia fałszowania miodu i ratowania rodzin.Jeszcze inny temat to pobudzanie,co przy obecnej -wiosennej aurze jest już zbędne,a nawet szkodliwe.Krzysztof żeby wiedzieć co trzeba twoim pszczółkom to trzeba do nich zaglądnąć i zobaczyć,czy jest jedzenie-pyłek?,jest czerw w każdym stadium?,wolne miejsce do czerwienia dla matki? itd...PK

Tak jest - pszczółki karmi się kiedy trza.

Kiedy nie trza to nie trza. ;)