Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Ma ktoś sposób  aby odstraszyć pszczoły, osy i inne od basenu dla dzieci?

Mianowicie pomimo, że pszczoły mają poidła, wanienki z wodą przylatywały w zeszłym roku do baseniku z wodą... Niekoniecznie były to moje pszczoły (sąsiad ma kilkadziesiąt pni), ale też multum os itd... Może znacie jakiś złoty środek?

Opublikowano

Może pułapki na osy w pobliżu basenu zainstalować? Takie zwykłe bezkosztowe zrobione z butelki i piwo w środku na przynętę. Na osy takie cuś działa na pszczoły niekoniecznie. U mnie na wiosne poidła miały pod nosem a mimo to wolały kałuże i dołki z wodą :)

Opublikowano

Ja bym polecił nakrywanie basenu w czasie kiedy się z niego nie korzysta  większość basenów ma teraz takie opończe , oraz zainstalowanie   innego poidła czy oczka wodnego w ogrodzie które będzie odkryte cały czas i będzie odwracać  uwagę  owadów. :D Wg mnie żadna chemia czy olejki nie zdadzą egzaminu już to przerabiałem , przecież woda w większym basenie i tak wymaga chlorowania i ten nieprzyjemny zapach wcale nie zniechęca pszczół od wody , więc chemia to duży znak zapytania ?????.

Opublikowano

Nakrywanie nie da nic bo są takie dziurki w pokrywie, przynajmniej u mnie. Moje pszczółki nie lecą do basenu, mają kubeł wody pod ulami plus słoiki na powałce i jakoś nie szukają innych źródeł. W tym roku planuję wkleić w te otwory w pokrywie basenu siatkę z moskitiery może nie będzie lazło nic, a i dodam że chloru sypie do wody to wraz się coś znalazło szerszeń osa.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Jak już się pszczoły nauczą się pić z basenu to można postawić i 50 poidełek i nic to nie da. Tylko przykrycie basenu plandeką - ale naciągniętą tak, żeby plandeka nie dotykała lustra wody - zmusi pszczoły do poszukania sobie innego źródła. I najlepiej nakrywać basen plandeką zawsze po skończonym dniu pływania. Żadne odstraszacze, olejki etryczne, zwiększone chlorowanie czy inna chemia nic nie dadzą - tylko zapobieganie w postaci przykrywania basenu, w czasie kiedy z niego nie korzystamy. Wiem co mówię - basen moich dzieci stoi jakieś 50 metrów od pierwszego ula. Nawet jak mamy już poidełka w pobliżu uli to zawsze trafi się jakaś zabłąkana pszczoła - jak jej posmakuje i poinformuje koleżanki o nowym źródle to nic - poza plandeką - nam nie pomoże. Pozdrawiam

Edytowane przez cegielka
Opublikowano

dokładnie jak piszesz ale po deszczu woda na plandece i one zawsze są pierwsze:P

wodę wylewam i jak wyschnie jest spokój ale zwiadowcy i tak latają

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, o deszczu miałem dopisać ;)

Żeby plandeka nie dotykała lustra wody najlepiej zostawiać wszystkie sprzęty w basenie - wszystkie dmuchane koła, rękawki, "makarony" pływające na powierzchni pomagają nam oddzielić plandekę od wody.

Edytowane przez cegielka