Robi_Robson Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 16 godzin temu, michal79 napisał: Czy to prawda, że kiedy w nadstawce da się większy odstęp między ramkami (np. 9 ramek do korpusu 10r), to większa szansa że pszczoły to zamiodzą, bo będą ciągnąć dłuższe komórki, a matka nie zaczerwi bo będzie to dla niej nieatrakcyjny plaster? W ulach leżakach miałem wszystkie plastry pogrubione w nadstawce i na początku za sugestią poprzedniego właściciela tych uli nie dawałem wcale kraty . W pierwszym sezonie okazało się , że w co drugim ulu matka powędrowała do miodni . W jednym zaczerwiła kilka ramek dosłownie po kilkanaście komórek, ale w niektórych, w prawie wszystkich ramkach była elipsa czerwiu po kilka cm. Nie muszę mówić jaki to problem przy miodobraniu . Dlatego zacząłem później zakładać kratę wszędzie . I tak jak napisał Manio ... w pogrubionych plastrach częściej miód jest rzadszy , bo jest gorsze parowanie i przy ciągłym przybytku nektaru pszczoły nie są w stanie go odpowiednio zagęścić . Pszczoła musi mieć wolne miejsce, żeby usunąć z nektaru nadmiar wody ! Głębokie komórki plastrów pogrubionych bardzo to utrudniają , a przy dużych przybytkach wręcz uniemożliwiają . Kilka dni temu pisałem dlaczego zrezygnowałem z uli leżaków ... Właśnie rzadki nektar, duże przybytki i brak powiększenia kubatury ula spowodowały , że z plastrów (bez potrząsania) przy pochyleniu ich się wylewało ! 1 Cytuj
Nacek Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 A ty Wiesiu to jesteś producentem tych krat, czy tylko sprzedawcą?? Cytuj
Paweł Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 2 godziny temu, Nacek napisał: A ty Wiesiu to jesteś producentem tych krat, czy tylko sprzedawcą?? Kolega pospamował troszkę (4 czy 5 postów reklamujących konkretny sklep) i posty zostały usunięte, a niestety użytkownik ostrzeżenie. Znając życie raczej już się tu nie pojawi, aby Ci odpowiedzieć na pytanie. Chociaż chciałbym się mylić... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi