Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowną brać pszczelarską .Nie ukrywam , że ten temat mnie interesuje .Może ktoś mnie trochę oświecić jak się mają sprawy .Lasy państwowe to rozumie , ale prywatne i to na czas gdy są podwyższone stopnie p.pożarowe .Że zgoda właściciela to jasne , ale pod kątem p.poż.

Opublikowano

Tadziu, ja to rozumie, ale chodzi mi o to jak i czy niema problemów z wjazdem podczas susz, gdy są zakazy wstępu do lasu .Bo przecież pszczelarz musi wjechać ,chociaż po odbiór miodu .Straż Leśna w LP może ukarać mandatem ale jak to się ma Straż Leśna do prywatnych lasów -tam też susza .Nieraz koledzy pokazują filmy z ustawionymi ulami w lasach .

Opublikowano

..........Bo przecież pszczelarz musi wjechać ,chociaż po odbiór miodu ....................

No i podkurzacz rozpalić.

Opublikowano

Prywatny to prywatny. Jeśli podczas dojazdu nie korzystasz z LP to nic im do tego

Nic bardziej mylnego . Ma .Wszelkie sprawy bezpośrednio w Nadleśnictwie lub u leśniczego. Ma być zgoda na wjazd do lasu w konkretny kwartał  .Za zaprószenie ognia odpowiadamy jak każdy . W Parkach Narodowych są inne obostrzenia.

Opublikowano

Ja mam na 100 % racji . Nie wiem , nie klapię paszczęką . Leśniczy może Ciebie ukarać za bajzel w Twoim lesie podobnie jak za samowolne ścięcie swojego drzewa. Ogłoszony zakaz wjazdu pojazdami do lasów dotyczy wszystkich lasów i wszystkich pojazdów,  kłezy też.

Opublikowano

Dałbyś jakieś linki do źródeł a nie napinasz się jak Schwarzenegger. Chociaż... Hmmm...  Jak masz 100% racji to wypadało by mi uwierzyć a nie się czepiam o jakieś źródła.

Opublikowano

Daro ciut nadinterpertujesz chyba. Prywatny las może być ogrodzony. Mieć wielką bramę, fosę wokoło, czy czychające na leśniczego gargulce i LP nic do tego.

Faktycznie problem pojawia się w momencie chęci wycinki drzewa. Wtedy już trzeba bardziej się starać. Szyszko przez chwilę sprawę ułatwił, ale teraz znowu nie jest lekko.

Opublikowano (edytowane)

Zasady udostępniania lasów są precyzyjnie opisane w rozdziale 5. Ustawy o lasach.  Wynika z niej, że ruch motorowerem, pojazdem silnikowym (samochodem, motocyklem czy quadem), a także zaprzęgiem konnym dopuszczalny jest tylko drogami publicznymi. Każdym pojazdem można wjechać do lasu drogą leśną tylko wtedy, gdy jest wyraźnie ona oznaczona drogowskazami dopuszczającymi ruch ( np. wskazany jest kierunek i odległość dojazdu do miejscowości, ośrodka wypoczynkowego czy parkingu leśnego). Nie dotyczy to inwalidów, którzy poruszają się pojazdami przystosowanymi do ich potrzeb.

Uwaga! Na drogach leśnych nie muszą być ustawione szlabany i znaki zakazujące poruszania się po nich, gdyż zakaz ten wynika wprost z zapisów ustawy o lasach. Obowiązuje on cały rok, nie tylko w okresie zagrożenia pożarowego.

Także jazdę konną po lesie ustawa dopuszcza tylko drogami wyznaczonymi przez właściwego nadleśniczego.

Wszystkie te przepisy nie dotyczą pracowników nadleśnictw w czasie wykonywania obowiązków służbowych, właścicieli lasów w ich własnych lasach, osób wykonujących i kontrolujących gospodarkę leśną, służb ratujących zdrowie i mienie ludzkie (policja, straż pożarna, pogotowie ratunkowe), myśliwych wykonujących zadania gospodarcze oraz właścicieli pasiek zlokalizowanych w lasach.

źródło: https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/faq/samochod

Edytowane przez vincent vega
Opublikowano

Daro ciut nadinterpertujesz chyba. Prywatny las może być ogrodzony. Mieć wielką bramę, fosę wokoło, czy czychające na leśniczego gargulce i

Nie masz prawa ogrodzić lasu .Vincet zgodę musisz mieć - papier .

Opublikowano

Daro, hmmm jakby to powiedzieć... jesteś w błędzie. Prywatny las, park, pole, działkę etc masz prawo ogrodzić i nikt nie może Ci tego zabronić. Mogą co jedynie wskazać jakiego płotu postawić nie możesz np. że nie może być lity, czy wyższy niż...

Opublikowano

Dokładnie i z uwagą czytałem wszystkie wypowiedzi za które Wam dziękuję .Trochę to zeszło z tematu ale wiemy , że to są tematy powiązane .Jeśli chodzi o grodzenie to można grodzić {są na to nawet dopłaty},jest napisane siatka 2m. wysokości - dopłata + -    8,85 zł za mb. Kwestią otwartą pozostaje tylko czy wolno grodzić wszystkie drogi dojazdowe.Bo te dofinansowania dotyczą grodzenia poszczególnych kwater z tego co wyczytałem, nie całego lasu .No, ale ja nie mam lasu- więc problemu też nie mam .Pozdrawiam

Opublikowano

Daro, hmmm jakby to powiedzieć... jesteś w błędzie. Prywatny las, park, pole, działkę etc masz prawo ogrodzić i nikt nie może Ci tego zabronić

Nie jestem .Nadzór nad lasami sprawuje Starosta . Wszelkie grodzenie musisz zgłosić . Grodzenie lasów jest zabronione z pewnymi wyjątkami i za zgodą. Las to nie to gdzie rosną drzewa . Mogą rosnąć ale to nie będzie las . :D

W niedalekim sąsiedztwie warszawiak sprawę pociągnął aż do NSA i przegrał a ogrodzenie rozebrał.  Jedynie co może zrobić prywatny właściciel to wywiesić tabliczkę - wstęp wzbroniony ale resztę egzekwuje sam . Pola też nie można grodzić bez zgody sąsiadów działek przylegających. Wiem na własnej skórze.

P.S. Opłat za postawienie uli w lesie nie ma . Opłata skarbowa za podanie.

Opublikowano

Ja mam na 100 % racji . Nie wiem , nie klapię paszczęką . Leśniczy może Ciebie ukarać za bajzel w Twoim lesie podobnie jak za samowolne ścięcie swojego drzewa. Ogłoszony zakaz wjazdu pojazdami do lasów dotyczy wszystkich lasów i wszystkich pojazdów,  kłezy też.

Szacun Daro, szacun :)