andrzej__55 Opublikowano 10 Listopada 2018 Opublikowano 10 Listopada 2018 Koledzy czy już można wyjąć dennice na zimę czy jeszcze zaczekać Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 10 Listopada 2018 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zimujesz pszczoły bez dennic ? Cytuj
Kosut Opublikowano 10 Listopada 2018 Opublikowano 10 Listopada 2018 U mnie dennice jak element ula stosuję cały rok Jeśli chodzi o szuflady osłaniające siatkę to są wyjęte, a wsuwam tylko na noc podczas odymiania. W póżniejszych odkładach - takich do 5 ramek na zimę - siatek nie odsłaniam - moim zdaniem mogą sobie nie poradzić z utrzymaniem mikroklimatu. Cytuj
vincent vega Opublikowano 10 Listopada 2018 Opublikowano 10 Listopada 2018 Andrzejowi zapewne chodzi o wkładki czy też szufladki zasłaniające siatki w dennicach. U mnie w pasiece dennice są "zamknięte" tylko w okresie wiosennym oraz w trakcie ewentualnego odymiania. Cytuj
irkor Opublikowano 10 Listopada 2018 Opublikowano 10 Listopada 2018 Koledzy czy już można wyjąć dennice na zimę czy jeszcze zaczekać A co się stanie jeśli ich nie wyjmiesz ? 1 Cytuj
Juljan77 Opublikowano 14 Listopada 2018 Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) A co się stanie jeśli ich nie wyjmiesz ? Nic się nie stanie , pszczoły zużyją mniej pokarmu przy zamkniętych dennicach Edytowane 14 Listopada 2018 przez Juljan77 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 A co się stanie jeśli ich nie wyjmiesz ? No waśnie ja już zasunąłem wkładki,bo zima zbliża się wielkimi krokami,a poco mają marznąć czerwiu i tak już niema.Teraz pszczoły śmigają na wentylacji górnej z tyłu gniazda w niektórych ulach mam też kominy wentylacyjne za zatworem.PK Cytuj
marcino91 Opublikowano 18 Listopada 2018 Opublikowano 18 Listopada 2018 Jak możecie to poradźcie w moich dadantach 1/2 do zimy zostawiłem otwarte 4 pajączki w dennicy i 2 w powałce obok gniazda, teraz się cały czas zastanawiam czy czasami trochę nie za dużo pootwierane zawsze to jakieś rozterki człowiek ma Cytuj
vincent vega Opublikowano 18 Listopada 2018 Opublikowano 18 Listopada 2018 U mnie w pasiece dennice są prawie całą zimę otwarte na max. W dodatku w powałce jest stale otwarty otwór wentylacyjny o wymiarach ok. 200x12 mm. W daszkach także są otwory wentylacyjne. W ubiegłym roku nie zauważyłem problemów z wilgocią i w dobrej kondycji przezimowało 100% rodzin. Czy tej zimowli też tak będzie? Za kilka miesięcy będzie wiadomo. Cytuj
marcino91 Opublikowano 18 Listopada 2018 Opublikowano 18 Listopada 2018 W zeszłą zimę miałem dwa w dennicy otwarte i było całkiem ok, nic nie spleśniało i wilgoci jakoś też nie było, być może zostawię tylko jeden otwór w powałce otwarty przy tylnej ścianie Cytuj
vincent vega Opublikowano 18 Listopada 2018 Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) U mnie ten "długi" otwór w powałce jest przy tylnej ścianie ula tj. tej naprzeciw wylotka. Jako że w ulach mam zabudowę tzw. ciepłą a nie zimuję żadnej rodziny na 10 ramkach więc w tym miejscu jest kanał wentylacyjny. Dodam tylko, że do zimowli dałem półkorpus pod gniazdo. Edytowane 18 Listopada 2018 przez vincent vega Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi