Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie dennice jak element ula stosuję cały rok :D

Jeśli chodzi o szuflady osłaniające siatkę to są wyjęte, a wsuwam tylko na noc podczas odymiania. W póżniejszych odkładach -  takich  do 5 ramek na zimę - siatek nie odsłaniam - moim zdaniem mogą sobie nie poradzić z utrzymaniem mikroklimatu.

Opublikowano

Andrzejowi zapewne chodzi o wkładki czy też szufladki zasłaniające siatki w dennicach. U mnie w pasiece dennice są "zamknięte" tylko w okresie wiosennym oraz w trakcie ewentualnego odymiania.

Opublikowano

Koledzy czy już można wyjąć dennice na zimę czy jeszcze zaczekać

A co się stanie jeśli ich nie wyjmiesz ?

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

Nic się nie stanie , pszczoły zużyją mniej pokarmu przy zamkniętych dennicach :)

Edytowane przez Juljan77
Opublikowano

No waśnie ja już zasunąłem wkładki,bo zima zbliża się wielkimi krokami,a poco mają marznąć czerwiu i tak już niema.Teraz pszczoły śmigają na wentylacji górnej z tyłu gniazda w niektórych ulach mam też kominy wentylacyjne za zatworem.PK

Opublikowano

Jak możecie to poradźcie :)

w moich dadantach 1/2 do zimy zostawiłem otwarte 4 pajączki w dennicy i 2 w powałce obok gniazda, teraz się cały czas zastanawiam czy czasami trochę nie za dużo pootwierane :)

zawsze to jakieś rozterki człowiek ma :)

Opublikowano

U mnie w pasiece dennice są prawie całą zimę otwarte na max. W dodatku w powałce jest stale otwarty otwór wentylacyjny o wymiarach ok. 200x12 mm. W daszkach także są otwory wentylacyjne. W ubiegłym roku nie zauważyłem problemów z wilgocią i w dobrej kondycji przezimowało 100% rodzin. Czy tej zimowli też tak będzie? Za kilka miesięcy będzie wiadomo.

Opublikowano

W zeszłą zimę miałem dwa w dennicy otwarte i było całkiem ok, nic nie spleśniało i wilgoci jakoś też nie było, być może zostawię tylko jeden otwór w powałce otwarty przy tylnej ścianie :)

Opublikowano (edytowane)

U mnie ten "długi" otwór w powałce jest przy tylnej ścianie ula tj. tej naprzeciw wylotka. Jako że w ulach mam zabudowę tzw. ciepłą a nie zimuję żadnej rodziny na 10 ramkach więc w tym miejscu jest kanał wentylacyjny. Dodam tylko, że do zimowli dałem półkorpus pod gniazdo.

Edytowane przez vincent vega