andrzej__55 Posted November 10, 2018 Share Posted November 10, 2018 Koledzy czy już można wyjąć dennice na zimę czy jeszcze zaczekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted November 10, 2018 Share Posted November 10, 2018 Zimujesz pszczoły bez dennic ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosut Posted November 10, 2018 Share Posted November 10, 2018 U mnie dennice jak element ula stosuję cały rok Jeśli chodzi o szuflady osłaniające siatkę to są wyjęte, a wsuwam tylko na noc podczas odymiania. W póżniejszych odkładach - takich do 5 ramek na zimę - siatek nie odsłaniam - moim zdaniem mogą sobie nie poradzić z utrzymaniem mikroklimatu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vincent vega Posted November 10, 2018 Share Posted November 10, 2018 Andrzejowi zapewne chodzi o wkładki czy też szufladki zasłaniające siatki w dennicach. U mnie w pasiece dennice są "zamknięte" tylko w okresie wiosennym oraz w trakcie ewentualnego odymiania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irkor Posted November 10, 2018 Share Posted November 10, 2018 Koledzy czy już można wyjąć dennice na zimę czy jeszcze zaczekać A co się stanie jeśli ich nie wyjmiesz ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juljan77 Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 (edited) A co się stanie jeśli ich nie wyjmiesz ? Nic się nie stanie , pszczoły zużyją mniej pokarmu przy zamkniętych dennicach Edited November 14, 2018 by Juljan77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 A co się stanie jeśli ich nie wyjmiesz ? No waśnie ja już zasunąłem wkładki,bo zima zbliża się wielkimi krokami,a poco mają marznąć czerwiu i tak już niema.Teraz pszczoły śmigają na wentylacji górnej z tyłu gniazda w niektórych ulach mam też kominy wentylacyjne za zatworem.PK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcino91 Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 Jak możecie to poradźcie w moich dadantach 1/2 do zimy zostawiłem otwarte 4 pajączki w dennicy i 2 w powałce obok gniazda, teraz się cały czas zastanawiam czy czasami trochę nie za dużo pootwierane zawsze to jakieś rozterki człowiek ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vincent vega Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 U mnie w pasiece dennice są prawie całą zimę otwarte na max. W dodatku w powałce jest stale otwarty otwór wentylacyjny o wymiarach ok. 200x12 mm. W daszkach także są otwory wentylacyjne. W ubiegłym roku nie zauważyłem problemów z wilgocią i w dobrej kondycji przezimowało 100% rodzin. Czy tej zimowli też tak będzie? Za kilka miesięcy będzie wiadomo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcino91 Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 W zeszłą zimę miałem dwa w dennicy otwarte i było całkiem ok, nic nie spleśniało i wilgoci jakoś też nie było, być może zostawię tylko jeden otwór w powałce otwarty przy tylnej ścianie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vincent vega Posted November 18, 2018 Share Posted November 18, 2018 (edited) U mnie ten "długi" otwór w powałce jest przy tylnej ścianie ula tj. tej naprzeciw wylotka. Jako że w ulach mam zabudowę tzw. ciepłą a nie zimuję żadnej rodziny na 10 ramkach więc w tym miejscu jest kanał wentylacyjny. Dodam tylko, że do zimowli dałem półkorpus pod gniazdo. Edited November 18, 2018 by vincent vega Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts