Krzychu Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 1 godzinę temu, Turqs napisał: Czyli w sytuacji gdy mamy ul klepkowy z drewna izolowany styropianem to punkt rosy wystąpi pomiędzy wewnętrzną klepką (deską) a izolacją ze styropianu? Jeśli dobrze rozumiem wilgoć zbierze się na tym drewnie co skutkuje pleśnią? Idąc dalej to w porównaniu ul tylko ze styropianu będzie lepszy od klepkowego izolowanego styropianem? Tak, a pleśń może wystąpić gdyż akurat w tym miejscu nie ma wentylacji i skroplona para wodna nie ma jak odparowac, ale jeśli ul jest dobrze wentylowany to nie zajdzie takie zjawisko gdyż wilgoć będzie oddawana z deski do powietrza wentylowanego czyli tak jakby wymieniane powietrze będzie osuszac na bieżąco deskę wewnętrzną Cytuj
irkor Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 22 godziny temu, Darek1963 napisał: ....I zeby ta wilgotnosc minalizowac trzeba nauczyc sie !!!! i zrozumiec co to jest punkt rosy. U mnie na przyklad juz w polowie lutego wszystkie rodziny wynosza punkt rosy na zewnatrz ula.......... Strasznie skomplikowane dla mnie te filozoficzne określenia. Tym bardziej, że u mnie wynoszą wszystko z ula nie w połowie lutego, a tylko wtedy jak wiosną zrobi się ok. 15 st. Pewnie dlatego, ze nie mam 70 u. Cytuj
lalux5 Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) 22 godziny temu, Darek1963 napisał: Czesc (Np ul kompletny ze styropianu nie bedzie mial grzyba. 22 godziny temu, Darek1963 napisał: Jak wielkość gniazda nie będzie dopasowana do wielkości rodziny, i inne rzeczy będą zawalone to grzyb będzie na ramkach i styropian nie pomoże . Edytowane 17 Października 2019 przez lalux5 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 22 godziny temu, Darek1963 napisał: Czesc Duch wszelki ... Darek4257 ?Gdzieś Ty był przez te wszystkie lata nieobecności ? Cytuj
Krzychu Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 28 minut temu, irkor napisał: Strasznie skomplikowane dla mnie te filozoficzne określenia. Bardziej jedne z podstaw termiki, fizyki, inżynierii grzewczej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi