gajowy Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) pokrojem to nostrzyk przypomina..., masz lepsze zdjęcie samych kwiatów? Edytowane 4 Lipca 2021 przez gajowy Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 33 minuty temu, gajowy napisał: pokrojem to nostrzyk przypomina..., masz lepsze zdjęcie samych kwiatów? https://photos.app.goo.gl/mow9vtiKzPa9oejG9 Tylko to mam, nie ja robiłem zdjęcia Cytuj
gajowy Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 Wg mnie nostrzyk, więc nic dziwnego że pszczołom pasuje. Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, gajowy napisał: Wg mnie nostrzyk, więc nic dziwnego że pszczołom pasuje. Sprawdzałem w internecie i pasuje. Nostrzyk i biały i żółty. W najlepszym wypadku pszczoły mają do oblotu pas szerokości 1,5 m na długość 2 km w jedną i drugą stronę drogi. Ale wątpię, żeby było aż takie zagęszczenie jego tam Edytowane 4 Lipca 2021 przez Krzychu Cytuj
michal79 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Cóż to takiego, zgadnie kto? 2 Cytuj
Quidam Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Kiełkujące nasiono przegorzanu (Echinops)...🙂 2 Cytuj
michal79 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Quidam napisał(a): Kiełkujące nasiono przegorzanu (Echinops)...🙂 Mam cały woreczek. Te były na test, czy w ogóle kiełkują. Znowu w sobotę będę grzebał w ziemi Cytuj
michal79 Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Prośba o pomoc, czy jest to to, co myślę: 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Opublikowano 23 Kwietnia 2023 2 godziny temu, michal79 napisał(a): Prośba o pomoc, czy jest to to, co myślę: A co myślisz? Że np.: rannik zimowy? Cytuj
Quidam Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Nie wiem co masz na myśli, ja pomyślałem o tym ; 2 Cytuj
michal79 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Quidam napisał(a): Nie wiem co masz na myśli, ja pomyślałem o tym ; Uff, to jest nas dwóch. Rośnie nad tą siewką wielka lipa drobnolistna. Ale co ciekawe, nigdzie nie widzę starszych siewek. Jakieś klony..., czarne bzy... chyba z jedna śliwa czy coś podobnego... Ale nie ma lipy starszej niż tegoroczne... Może jeszcze mało uważnie patrzyłem. Cytuj
michal79 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Quidam napisał(a): Nie wiem co masz na myśli, ja pomyślałem o tym ; Sławku, co ja mam robić z tą małą lipą drobnolistną, żeby wyrosła na wielką sztukę? Na razie wykopałem, wstawiłem do doniczki i dałem na najbardziej nasłonecznione miejsce w ogrodzie. Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez michal79 Cytuj
Krzychu Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 2 godziny temu, michal79 napisał(a): Sławku, co ja mam robić z tą małą lipą drobnolistną, żeby wyrosła na wielką sztukę? Na razie wykopałem, wstawiłem do doniczki i dałem na najbardziej nasłonecznione miejsce w ogrodzie. Dożyć sędziwego wieku 1 1 Cytuj
Quidam Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2023 4 godziny temu, michal79 napisał(a): Na razie wykopałem, wstawiłem do doniczki i dałem na najbardziej nasłonecznione miejsce w ogrodzie. Prawidłowo. Teraz musisz pilnować podlewania i chronić siewkę przed ślimakami (moja populacja ślimaków ma ten gatunek w fazie liścieni w swoim jadłospisie). Godzinę temu, Krzychu napisał(a): Dożyć sędziwego wieku Nie musisz tak długo czekać - naucz się szczepić, a za swojego życia cieszyć Cię będzie widok pszczół na Twoich lipach. Z moich obserwacji ; miałem siewki lipy (pojedyncze okazy), które kwitły już w wieku 3 lat (ale to wyjątki). "Michałowa lipka" powinna kwitnąć już w wieku 10-15 lat - ale to nie reguła (zależna od splotu wielu czynników). 3 Cytuj
michal79 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 W dniu 24.04.2023 o 16:31, Quidam napisał(a): Nie musisz tak długo czekać - naucz się szczepić, Trenowałem na jabłoni, trenowałem agrest na porzeczce złotej. Kompletna klapa. Nawyraźniej szczepienia nie dla mnie. Tymczasem po przesadzeniu w doniczkę, z lipką coś się dzieje. Coś w środku wyrasta. 1 Cytuj
Quidam Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2023 22 godziny temu, michal79 napisał(a): Trenowałem na jabłoni, trenowałem agrest na porzeczce złotej. Kompletna klapa. Jeśli jeszcze masz odrobinę chęci w nabyciu umiejętności szczepienia, to odsyłam Cię do tematu "Vademecum rozmnażania...", - aby nie zaśmiecać wątku "Identyfikacja..." Poranek u mnie deszczowy - więc mając odrobinę czasu umieściłem tam garść wiedzy praktycznej. 2 Cytuj
michal79 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 11 godzin temu, Quidam napisał(a): Jeśli jeszcze masz odrobinę chęci w nabyciu umiejętności szczepienia, to odsyłam Cię do tematu "Vademecum rozmnażania...", - aby nie zaśmiecać wątku "Identyfikacja..." Poranek u mnie deszczowy - więc mając odrobinę czasu umieściłem tam garść wiedzy praktycznej. Sławek, ja dzisiaj poszukałem w tym zagajniku, co mam za ulami, i takie coś jedno znalazłem... to nie jest samozasiana kilkuletnia lipa? Obok klon... tych jest jak psów. Cytuj
Quidam Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Tak - to samosiejka lipy, którą możesz wykorzystać jako podkładkę do szczepień. Cytuj
michal79 Opublikowano 4 Maja 2023 Opublikowano 4 Maja 2023 W dniu 30.04.2023 o 06:11, Quidam napisał(a): Tak - to samosiejka lipy, którą możesz wykorzystać jako podkładkę do szczepień. Żeby lipy znów zdominowały nasz krajobraz, wolę promować rodzimą, nienaruszaną skalpelem genetykę, która ma większą szansę rozsiewać się bez udziału człowieka. Takie moje hobby, z pszczołami też. Rozejrzałem się w tym moim zagajniku za ulami i tam jest jeszcze parę sztuk. Jedna starsza, jedna młodsza... Gdzie to teraz posadzić? W nadleśnictwie może? Cytuj
michal79 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Co to takiego i czy pszczoły z tego coś mają? Cytuj
Quidam Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Mikołajek płaskolistny (polny?). Na moich glebach zamiera (zbyt żyzne i wilgotne). Podobno - wybitnie miododajny i pyłkodajny. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi