Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szybkie pytanie. Na których kratach pracuję się Wam wygodniej w sezonie i później z czyszczeniem? 
Pomijam aspekt cenowy. 
Kraty plastikowe pokrywają ramki i felc / krawędź korpusu i przyciska ją górny korpus. Zapewnia to dokładna "szczelność"  matka nie ma szans na przejście. Tylko strasznie irytuje mnie jak krata zostaje na spodzie górnego korpusu i murzę ją odrywać. 
Metalowe kraty są o kilka mm mniejsze i pokrywają tylko powierzchnię ramek. Czy przy niestarannym umorzeniu kraty matka nie przeciśnie się pomiędzy krawędzią kraty a ścianą ula?

Może tu być istotna wysokość wręgu na którym wiszą ramki. Produkuje się głównie z podziałem na wysokość wręgu 11-12 mm lub 18-20 mm 
Do tej pory miałem tylko plastikowe. Winidurowe (takie cienkie) i grubsze plastikowe. Tych grubszych kłopotliwe jest czyszczenie. W niższych temp. kruche a w czyszczeniu na gorąco - odkształcają się...    

Edytowane przez Turqs
Opublikowano (edytowane)

Ja  mam jedne i drugie . Wręg głęboki na 13 mm , więc dobrze się chowa krata metalowa i nie przyklei się do korpusu powyżej. Czyszczę wkładając do topiarki słonecznej - od razu dezynfekcja. Plastikowych nie czyszczę , tylko obrywam ewentualne mostki - bo łatwo uszkodzić.  Nie zdarzyło mi się aby matka przeszła przez kratę metalową , nie ma szczeliny , trzeba pilnować żeby nie włożyć pogiętej kraty - wtedy matka może miec drogę do miodni.

Z drugiej strony to stare kraty metalowe wyglądają  brzydko , a plastikowe po prostu się wyrzuca bez żalu, więc każde rozwiązanie ma zalety.

Plastikowych się nie pozbędę bo jak nie mogę znaleźć matki to robię "lodówkę" z rodni : każdy korpus oddzielony siatką i za 2 dni widzę gdzie są jajeczka i matka. Wtedy szukam tylko w jednym korpusie lub zabieram korpus z matką do odkładu bez jej szukania.

Edytowane przez manio
  • Lubię 2
Opublikowano

Mam metalowe i grubsze plastikowe , cienkich nie używam . Ale powoli przechodzę na metalowe i sukcesywnie co roku zastępuje nimi plastiki które mają jednak jedną poważną wadę są grube i się trwale  deformują - wybrzuszają i nie trzymają płaszczyzny przez co używając ich przygniatamy pszczoły jak operujemy korpusami , chociaż są w handlu   i lepsze droższe plastiki które tak się nie krzywią , ale takich mam tylko kilka ,. a większość takich co się wybrzuszają.  Plastiki są trudne do czyszczenia w przeciwieństwie do metalowych które podczas dezynfekcji ramek w gorącej kąpieli  łatwo jest oczyścić z wosku i propolisu. Metalowe trzeba tylko trzymać zimą w suchym środowisku bo z biegiem lat ocynk potrafi zejść lub ulec mechanicznym uszkodzeniom i kraty  korodują , ale na to trzeba lat użytkowania i nie dbania o nie więc nie jest to jakaś poważna wada. 

Opublikowano

Stosuje grube plastikowe ze względu na cenę. Są ok choć drażni mnie czyszczenie ich. Ale mróz plus karcher i jakoś idzie.

Należy tylko uważać na produkty p.Łysonia. Wypuścił serię tych krat, nadal są w sprzedaży, gdzie 2/3 kraty ma za małe szczeliny.

Normalnie w tą szczelinę powinno wejść wiertło 4,2mm. W tym Łysoniowym bublu 60-70% szpar jest za wąskich. Te bliżej rantu są oka ale te bliżej środka są złe.

Pszczoły z trudem przechodzą do miodni, zaklejają te kraty co wzmaga nastrój rojowy. Znam  pszczelarza, który w tym roku oddał p. Ł. 300 takich krat.

Opublikowano

Mam kilka rodzaju krat odgrodowych  .
Grubsze plastykowe i metalowe mi nie leżą .
Emikowi widocznie też , bo oddał mi te metalowe .
Używam praktycznie tylko winidurowych i jestem z nich zadowolony .
Zimową porą wystarczy zwinąć kratę w rulon i "przewalcować" . Po takim zabiegu praktycznie wszystkie zanieczyszczenia się wykruszają .

Mirku . Kraty plastykowe i metalowe też potrafią się przykleić do górnego korpusu .
Być może zależy to od konstrukcji korpusów . Ale się zdarza .
Winidur jest tani i spełnia dobrze swoje zadanie .

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Teraz po sezonie to dobrzy czas na rozważania na kolejny :)