kris98 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 witam, chciałbym zasiać nostrzyk, gdzieś przeczytałem że pyłek z nostrzyka żóltego jest w pewnym stopniu trujący dla law pszczelich czy to prawda? czy może ktoś z Państwa drodzy koledzy ma jakieś doświadczenia w uprawie tej rośliny i chciałby sie podzielić doświadczeniami? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 W handlu i tak występuje głównie nostrzyk biały. Pozdrawiam Tadek Cytuj
joasia Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Nostrzyku nie sieję ale masowo występuje u mnie na nieużytkach, tak biały jak i żółty,jednakowo oblegany przez pszczoły. Nigdy nic nie słyszałam o takim działaniu jak piszesz Cytuj
Tadek11 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Miód nostrzykowy jest jak dla mnie najlepszym miodem i też słyszałem o jakichś szkodliwych związkach w pyłku ale one nie są trujące i wszystko zależy od procentowego udziału w pokarmie , a w tym czasie kwitnie tak wiele roślin pyłkodajnych , że te przestrogi te trzeba włożyć między bajki. To tak samo jak byś Ty odżywiał się samym szczawiem który też ma związki szkodliwe dla człowieka , ale czy zjesz tyle szczawiu żeby Ci zaszkodził ? Bez obawy , nostrzyk jest OK. Pozdrawiam Tadek Cytuj
kris98 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Bardzo dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj
ArCzi Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Witam W tym roku posiałem około 2 ha nostrzyku (Dwuletni biały ), ale niczym go nie pryskałem i bardzo dużo jest w nim chwastów pewien rolnik kazał mi skosić całe pole miało to na celu , że nie skosiłem nostrzyka był za niski (około 12 cm a kosiłem na 15 cm) , a wykosiłem wszystkie chwasty. Wszystko było by dobrze ale chwasty odbiły w przeciągu miesiąca a nostrzyk nie ruszył . Moje pytanie czy warto to zostawić na drugi rok , czy nostrzyk ruszy z wiosny i zagłuszy chwasty??? Cytuj
boddan Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Witam W tym roku posiałem około 2 ha nostrzyku (Dwuletni biały ), ale niczym go nie pryskałem i bardzo dużo jest w nim chwastów pewien rolnik kazał mi skosić całe pole miało to na celu , że nie skosiłem nostrzyka był za niski (około 12 cm a kosiłem na 15 cm) , a wykosiłem wszystkie chwasty. Wszystko było by dobrze ale chwasty odbiły w przeciągu miesiąca a nostrzyk nie ruszył . Moje pytanie czy warto to zostawić na drugi rok , czy nostrzyk ruszy z wiosny i zagłuszy chwasty??? Witam , ja też, tak miałem w zeszłym roku. W tym roku, nostrzyk nie dał szans chwastom. A pszczoły się naprawdę popisały. Nostrzyk, ok. 2 metry wysokości. Ale, u mnie to nie ta skala, ja wysiałem 9 arów. Tylko na polepszenie smaku. Pozdrowienia. ............................................................................................................. Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Cytuj
henry650 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Opublikowano 24 Stycznia 2016 W tym sezonie planuje posiac w dwuch miejscach nostrzyk z facelia dwa kawalki po 15 arow u mnie pozytki sa raczej slabe wiec staram sie uzupelniac jeszcze mam gdzie to mam w planie posadzic troche akacji oraz lipy ,od jednego z kolegow dostalem troche trojesci amerykanskiej i wierzbe ktora ma niby cale lato kwitnac Cytuj
MDR Opublikowano 4 Lipca 2016 Opublikowano 4 Lipca 2016 Kto z kolegów w tym roku będzie kosił nostrzyk na nasiona? Macie jednoroczny czy dwuletni? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi