Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

witam, chciałbym zasiać nostrzyk, gdzieś przeczytałem że pyłek z nostrzyka żóltego jest w pewnym stopniu trujący dla law pszczelich czy to prawda? czy może ktoś z Państwa drodzy koledzy ma jakieś doświadczenia w uprawie tej rośliny i chciałby sie podzielić doświadczeniami? 

Posted

Nostrzyku nie sieję ale masowo występuje u mnie na nieużytkach, tak biały jak i żółty,jednakowo oblegany przez pszczoły. Nigdy nic nie słyszałam o takim działaniu jak piszesz

Posted

Miód nostrzykowy jest jak dla mnie najlepszym miodem i też słyszałem o jakichś szkodliwych związkach w pyłku ale one nie są trujące i wszystko zależy od procentowego udziału w pokarmie , a w tym czasie kwitnie tak wiele roślin pyłkodajnych , że te przestrogi te trzeba włożyć między bajki. To tak samo jak byś Ty odżywiał się samym szczawiem który też ma związki szkodliwe dla człowieka , ale czy zjesz tyle szczawiu żeby Ci zaszkodził ? Bez obawy , nostrzyk jest OK.

Pozdrawiam

Tadek

Posted

Witam

W tym roku posiałem około 2 ha nostrzyku (Dwuletni biały ), ale niczym go nie pryskałem i bardzo dużo jest w nim chwastów pewien rolnik kazał mi  skosić całe pole miało to na celu , że nie skosiłem nostrzyka był za niski (około 12 cm a kosiłem na 15 cm) , a wykosiłem wszystkie chwasty. Wszystko było by dobrze ale chwasty odbiły w przeciągu miesiąca a nostrzyk nie ruszył .

Moje pytanie czy warto to zostawić na drugi rok , czy nostrzyk ruszy z wiosny i zagłuszy chwasty???

Posted

Witam

W tym roku posiałem około 2 ha nostrzyku (Dwuletni biały ), ale niczym go nie pryskałem i bardzo dużo jest w nim chwastów pewien rolnik kazał mi  skosić całe pole miało to na celu , że nie skosiłem nostrzyka był za niski (około 12 cm a kosiłem na 15 cm) , a wykosiłem wszystkie chwasty. Wszystko było by dobrze ale chwasty odbiły w przeciągu miesiąca a nostrzyk nie ruszył .

Moje pytanie czy warto to zostawić na drugi rok , czy nostrzyk ruszy z wiosny i zagłuszy chwasty???

Witam , ja też, tak miałem w zeszłym roku. W tym roku, nostrzyk  nie dał szans chwastom. A pszczoły się naprawdę popisały. Nostrzyk,  ok. 2 metry wysokości. Ale, u mnie to nie ta skala, ja wysiałem 9 arów. Tylko na polepszenie smaku. Pozdrowienia. :)

.............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

• 5 months later...
Posted

W tym sezonie planuje posiac w dwuch miejscach nostrzyk z facelia dwa kawalki po 15 arow u mnie pozytki sa raczej slabe wiec staram sie uzupelniac jeszcze mam gdzie to mam w planie posadzic troche akacji oraz lipy ,od jednego z kolegow dostalem troche trojesci amerykanskiej i wierzbe ktora ma niby cale lato kwitnac 

• 5 months later...
Posted

Kto z kolegów w tym roku będzie kosił nostrzyk na nasiona? Macie jednoroczny czy dwuletni?