Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie wkręty stosujecie do skręcania korpusów? Biorę pod uwagę stabilność (priorytet) i kwestie pękania drewna przy wkręcaniu. Wiem o nawiercaniu, ale chcę to ograniczyć. Mam do wyboru 4,5 x 70mm lub 5 x 80mm - czy miedzy tymi wkrętami będzie odczuwalna różnica w korpusach z jednej deski?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytasz o takie szczegóły 4,5 x 70mm lub 5 x 80mm. Żadna to różnica. W tym roku robiłem kilkadziesiąt metrów drewnianego ogrodzenia i nie ma różnicy w grubości, wielkości wkrętów. Ważne by materiał nie pękał i wkręty nie były za duże i nie wystawały poza skręcane drzewo.

Wkręty wkrętom nie równe. Cena około 15zł/kg chłam łamią się podczas wkręcania. Lepsze są po około 20 zł/kg i takie kupuj.

Sprzedawcy korpusów piszę, że stosują wkręty długości 70mm .

Opublikowano

Wkręty to ja dobre kupiłem :) Nigdy nie robiłem korpusu, a myślałem, że takie rzeczy każdy kto robi ule ma przemyślane. Nie możesz porównywać ogrodzenia do stabilności korpusu z jednej deski i 4 ścian -  inne siły.  Chodzi tutaj o siłę nośną poszczególnych wkrętów podczas oddziaływania obciążenia poprzecznego i osiowego  A pękanie wkrętów wyjdzie po roku lub dwóch :) Grubość wkrętów i ich długość ma znaczenie jeśli chodzi o pękanie drewna i wytrzymałość całej konstrukcji. Jako ciekawostkę dodam, że nie nawiercałem nic przed wkręcaniem 5 x 80 i nie mam pęknięć, bo zastosowałem odpowiednie wkręty :) Diabeł tkwi w szczegółach.

Generalnie 12 wkrętów 5x80 daje skałę :P - bez kleju. Mam też 4,5x70, ale ich jeszcze nie kręciłem.

Opublikowano

Te są bardziej ekonomiczne, ale ja na pierwszy raz zaserwowałem takie coś. Zwróć uwagę nie tylko na frez, ale na przód wkręta.

81670758d0aaf92cgen.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Który klej będzie lepszy do korpusów drewnianych?

Soudal 66A D4 vs Chemolan 45 D4

Opublikowano

To są jednej klasy kleje i jeżeli są jakieś różnice to mogą być wykrywalne tylko w badaniach w specjalistycznych laboratoriach. Ja bym Ci radził skoncentrować się na równości powierzchni klejonych elementów i na odpowiedniej sile docisku klejonych elementów , bo grubość warstwy kleju ma również znaczenie dla wytrzymałości , zbyt gruba warstwa kleju może powodować pękanie w tym miejscu na skutek obciążeń udarowych. Mówiąc prosto do klejenia trzeba używać ścisków stolarskich.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Ja używam do swoich korpusów Soudal D4 i jest dość wytrzymały. A co ważne, gdy się zabrudzi korpus zbyt dużą ilością kleju, łatwo go można zeskrobać dłutem, śrubokrętem. Zgodzę się z Panem Tadkiem, że najlepiej dawać klej oszczędnie i na powierzchnię odpyloną. Na swoich nie używałem ścisków stolarskich, i na razie nie widzę żadnych nieprawidłowości. Z tym że zaraz skręcałem korpusy.

Opublikowano

Mam Soudal, ale na nim pisze coś o doniesieniach związanych z rakotwórczością. Jak mniemam chodzi o opary, bo potem, mam nadzieję, że jest bezpieczny dla pszczół i miodu :P

O Chemolanie znalazłem coś takiego

Chemolan B produkowany na bazie MDI, zaliczany jest  do wielokrotnie  mniej toksycznych od klejów  wytwarzanych na bazie TDI .Stąd też stosowanie Chemolanu B nie wymaga specjalnych  warunków.  Wystarczy jedynie aby prace z klejem wykonywać w pomieszczeniach  wentylowanych. Do ochrony  skóry rąk można stosować rękawice, unikać należy bezpośredniego kontaktu kleju z oczami. Chronić  przed dziećmi. Chemolan B posiada Atest Higieniczny PZH.

Dlatego właśnie sądziłem, że chemolan jest lepszy. Chyba, że soudal też na bazie MDI.

Tadek11, nie używam ścisków, bo sklejam korpusy i wkręty trzymają co trzeba.

Opublikowano

Wkręty to ja dobre kupiłem :) Nigdy nie robiłem korpusu, a myślałem, że takie rzeczy każdy kto robi ule ma przemyślane. Nie możesz porównywać ogrodzenia do stabilności korpusu z jednej deski i 4 ścian -  inne siły.  Chodzi tutaj o siłę nośną poszczególnych wkrętów podczas oddziaływania obciążenia poprzecznego i osiowego  A pękanie wkrętów wyjdzie po roku lub dwóch :) Grubość wkrętów i ich długość ma znaczenie jeśli chodzi o pękanie drewna i wytrzymałość całej konstrukcji. Jako ciekawostkę dodam, że nie nawiercałem nic przed wkręcaniem 5 x 80 i nie mam pęknięć, bo zastosowałem odpowiednie wkręty :) Diabeł tkwi w szczegółach.

Generalnie 12 wkrętów 5x80 daje skałę :P - bez kleju. Mam też 4,5x70, ale ich jeszcze nie kręciłem.

Ja nie urzywam rzadnych wkretów a gwoździki 3,5 cm do przybijania desek korpusu do  wregów .Deska na zenątrz i wewnątrz listewka wręgu 3 cm szerokości,a miedzy deski klej w piance poliuretanowej do systemu ociepleń.

Opublikowano

mariopalmeral jakiej grubosci desek uzywasz na korpusy?

Deski grubości 1 cm .Wycinam z palet jednorazowych na pile stołowej.deska za darmo a piana też za darmo ewentualnie niskoprężna za 15 zł.na dwa korpusy.

Opublikowano

1cm grubość korpusu? a jakieś ocieplenie?

Listwa z wręgiem 3 cm w srodku deska 1 cm ,na zewnątrz deska 1 cm i miedzy deski 3 cm pianki razem 5 cm ściany.Jak zacznę budowę to postaram się zrobić jakiś film.

Opublikowano

jak bunkry ;)

:) no

Ja mam ścianki grubości 65 mm to jak je nazwiesz? :)

Za to bardzo dobrze się sprawdziły w sierpniu w czasie upałów.

Opublikowano

nazwe je "ała mój kręgosłup" ;) chyba ze sa na stałe w jednym miejscu

Opublikowano

nazwe je "ała mój kręgosłup" ;) chyba ze sa na stałe w jednym miejscu

No, są na stałe, nie zabieram ich na noc do domu :)

• Lubię 1
Opublikowano

No, są na stałe, nie zabieram ich na noc do domu :)

To dobrze, że nie zabierasz, bo mogło by ci się to odbić na zdrowiu. :)  A z drugiej strony jak miałeś materiał to dlaczego nie. Materiał ekologiczny, w którym pszczoły się bardzo dobrze czują.

Jeszcze z czystej ciekawości zapytam co to za typ ula??? Fajnie by było, gdyby można je na tym forum pooglądać. :rolleyes:

.........................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

To dobrze, że nie zabierasz, bo mogło by ci się to odbić na zdrowiu. :)  A z drugiej strony jak miałeś materiał to dlaczego nie. Materiał ekologiczny, w którym pszczoły się bardzo dobrze czują.

Jeszcze z czystej ciekawości zapytam co to za typ ula??? Fajnie by było, gdyby można je na tym forum pooglądać. :rolleyes:

.........................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Wyszło tak przypadkiem. Za namową znajomego pszczelarza są to ule wielkopolskie 12-ramkowe. Ocieplenie 3 cm styropianu i dwustronnie boazeria 17 mm, bo akurat innej nie było. Dodam jeszcze, że wręg jest szerokości 31 mm aby styropian swobodnie się mieścił i to razem daje grubość 65 mm. No i koniecznie do tego półkorpusy, nie jestem samobójcą :).

Prawda jest też taka, że następne ule będą 10 ramkowe i na ramkę 18 cm. To wyszło z doświadczenia tegorocznego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Przepraszam żę tak późno odpisuje. Ja stosowałem w tym roku w odkładówkach 6 ramkowych Synthosa 3 cm. Nie smarowałem go niczym od środka i powiem że podgryzają taki niezabezpieczony. Tego Systhosa o którym piszę miałem od gościa który handluje styropianem. Płyta 3 cm, z tego co pamiętam, wychodziła mnie po 9 -10 zł. Nie wiem czy to dużo, ale  wiem że następnym razem będe je smarował albo tak jak Tadek obije od wew. sklejką. Z tą sklejką to dobre rozwiązanie, bo rzeczywiście przy czyszczeniu zawsze coś się uszkodzi. Jednak cos mi w głowie huczy że styrdur + pszczoly to coś co nie pasuje do siebie. Chodzi mi o chemię itd. Ot taka moja myśl :D

Pozdrawiam,

Daniel

Opublikowano

A tam za taką cenę niech se gryzą lepiej strodur niż pszczelarza. Nie mam zdrowia by targać bunkry . Mam i takie ale nie będę robił drewnianych.