Rafall Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Mamy 24.02.2021 kalendarzową zimę. Teoretycznie, książkowo nie chodzimy do pasieki nie niepokoimy pszczół. Tylko czy oby na pewno? Za oknem w ciągu dnia temperatury w zależności od regionu Polski od 11 do 18 stopni. Pytanie do Was co teraz robicie w pasiece? Edytowane 24 Lutego 2021 przez Rafall Literówka Cytuj
zdzich123 Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 Dzisiaj cieszyłem oko pełnym oblotem , dziewczyny robiły porządki . Jutro natomiast będzie wymiana dennic .Ważne , że wszystkie rodzinki żyją . 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 Hej,- witajcie. Ja wyjąłem wkładki dennicowe z osypem . Na 15 rodzin 14 jest w b. dobrej jak na dziś kondycji. Jedna rodzinka osypała się, pewnie już na początku zimy. Podejrzewam, że z braku lub wadliwej matki, bo były pojedyncze komórki zasklepiongo garbatego czerwiu trutowego. Całe szczęście, że była to rodzina z podwójnego ula na zapasowym wylotku. Tak , że nadal we wszystkich moich ulach pszczoły, żyją i mają się dobrze, w dwóch jest po 2 rodziny. Pokarmu mają dużo, wszystkie na 7 ramkach i nie ma potrzeby zacieśniania. Hej !!!. 1 Cytuj
irkor Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 W dniu 24.02.2021 o 18:07, Rafall napisał: ...................Pytanie do Was co teraz robicie w pasiece? Nic nie robię. Czekam na marzec i temperaturę co najmniej 18 st. w cieniu. 2 Cytuj
daro Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 Jak czekasz to robisz . Ja doleźć ledwie moge . 1 Cytuj
Rafall Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Opublikowano 26 Lutego 2021 Dzień przed oblotem wymieniłem dennice. Osypy w większości rodzin były spore. Jednak wszystkie rodzinki przeżyły? Po oblocie zajrzałem do najlżejszych uli. Pokarm został tylko z tyłu około 1/4 -1/3 na każdej z ramek. Niektórym obróciłem zewnętrzne ramki o 180 stopni do innych dałem ciasto inwertowane z nozewitem. Ociepliłem powałki, zawęrzyłem wylotki bo już próbowały się rabować. W okolicy nic jeszcze nie kwitnie. Na koniec powiedziałem do zobaczenia za trzy tygodnie ? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi