Xpand Opublikowano 24 Września 2021 Opublikowano 24 Września 2021 lech Tak jak pisałem wyżej, ja nie polecam dodawania podchlorynu do pokarmu i nigdy tego nie robiłem. Koledzy pytali czemu, to wyjaśniłem. Podchlorynu używałem do dezynfekcji moich studni oraz dezynfekcji sprzętu w kąpieli wodnej. Opakowania 5L mają bardzo krótki termin przydatności, a te większe często mają utrwalacz i dłuższy termin. E jest to tylko kod służący do oznaczania substancji dodawanych do żywności. Poprzez te kody zapisywane są substancje, które moim zdaniem są niebezpieczne i szkodliwe jako dodatek do żywności jak i te nieszkodliwe jak np. kwas cytrynowy, który jest, wraz z innymi kwasami konserwantem np. w oliwkach. Czemu niektórzy pszczelarze obniżają pH pokarmu węglowodanowego można znaleźć na naszym forum. Cytuj
manio Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 W dniu 24.09.2021 o 22:53, Brzytwiarz napisał: A czy kwasek cytrynowy to nie jakieś EE?? co mnie zastanawia bo ja nie stosuję i mi nie fermentuje ani nie krystalizuje. Oczywiście nie wiem czy to dobrze tak bez chemii dziś robić ? Sam cukier buraczany jest sztucznym pokarmem ( też ma pewnie swoje EE), więc jeśli faktycznie poszukujesz naturalnej metody hodowli to wypada zrezygnować z dokarmiania i zostawić stosowną ilość miodu pszczołom jak nasi przodkowie - bartnicy. Dodatek kwasku cytrynowego jest tylko próbą zbliżenia właściwości podawanego substytutu nektaru do naturalnego składu , więc chociaż odczynu pH co czyni pokarm łatwiej przyswajalnym. Kwasek cytrynowy jest kwasem organicznym powszechnie występującym w wielu owocach i nektarze zbieranym przez pszczółki. Występujące w nektarach kwasy organiczne : jabłkowy cytrynowy winowy bursztynowy szczawiowy Tak więc nie jest wielkim "przestępstwem" dodanie kwasku , skoro już nie umiemy ( lub tylko się nie chce z wrodzonej pszczelarzom pazerności) gospodarować bez karmienia cukrem. Obyśmy mieli tylko takie rozterki 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 13 minut temu, manio napisał: Tak więc nie jest wielkim "przestępstwem" dodanie kwasku , skoro już nie umiemy ( lub tylko się nie chce z wrodzonej pszczelarzom pazerności) gospodarować bez karmienia cukrem. Obyśmy mieli tylko takie rozterki Pójdźmy krok dalej, może dodajmy odrobinę kwasu szczawiowego? Podczas odparowania pokarmu powinno być dość nieźle kwaśne środowisko ula, w sam raz na varroa. Oby tylko nie było to w 100% skuteczne bo momentalnie zniknie monopol na tą ciężką walką Cytuj
michal79 Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 2 godziny temu, Krzychu napisał: Pójdźmy krok dalej, może dodajmy odrobinę kwasu szczawiowego? Podczas odparowania pokarmu powinno być dość nieźle kwaśne środowisko ula, w sam raz na varroa. Oby tylko nie było to w 100% skuteczne bo momentalnie zniknie monopol na tą ciężką walką Pójdźmy o krok dalej. Jakie jest ph nektaru kwiatowego? Cytuj
manio Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) 4 godziny temu, michal79 napisał: Pójdźmy o krok dalej. Jakie jest ph nektaru kwiatowego? piszą ,że kwaśny ale zbadać mogę najwcześniej za 8 miesięcy Leon Bornus - Encyklopedia pszczelarska. PWRiL. Warszawa. strona 121 Edytowane 30 Września 2021 przez manio 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 A czy soku z cytryny można dodać? Cytuj
manio Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 37 minut temu, harcerz1020 napisał: A czy soku z cytryny można dodać? Kto bogatemu zabroni ? Ale efekt będzie niezauważalny raczej bo to co najwyżej szczypta kwasku. Idziemy w te sposób do ziołosmrodu cytrynowego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.