marpszczoly Posted September 15, 2021 Share Posted September 15, 2021 (edited) Witam podałem ostatnia dawkę syropu cukrowego (4'5l na ul) dziś mija 4 dzień i czuć że syrop uległ fermentacji nie ma tego dużo może po 1 l na ul czy grozi coś pszczołom? Bo widzę że syrop wolno bo wolno ale jest pobierany nadal. I drugie pytanie czy jak mam ramkę za zatworem i pszczoły część syropu przeniosła ale nie wszystko jest do końca zasklepione czy można takie ramki jakoś przechować do przyszło rocznych odkladow ? Edited September 15, 2021 by marpszczoly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted September 15, 2021 Share Posted September 15, 2021 a może po prostu mają już dość pokarmu i dlatego nie pobierają 2l to w noc u mnie opędzlują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted September 15, 2021 Share Posted September 15, 2021 Mysle ze lepiej wylać takie resztki sfermentowanego syropu. Ja dodaje witaminę C co zakwasza syrop. 2:1. Co do ramek to możesz wywirowac bez odsklepiania i takie będą ok 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marpszczoly Posted September 15, 2021 Author Share Posted September 15, 2021 23 minuty temu, Beeman napisał: Mysle ze lepiej wylać takie resztki sfermentowanego syropu. Ja dodaje witaminę C co zakwasza syrop. 2:1. Co do ramek to możesz wywirowac bez odsklepiania i takie będą ok Gdzieś czytałem że nie za sklepiony pokarm posypuje się cukrem pudrem i niby wytrzyma ile w tym prawdy wiesz może? ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted September 15, 2021 Share Posted September 15, 2021 Godzinę temu, marpszczoly napisał: Gdzieś czytałem że nie za sklepiony pokarm posypuje się cukrem pudrem i niby wytrzyma ile w tym prawdy wiesz może? Ta wytrzyma ,do wiosny na zacier . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted September 15, 2021 Share Posted September 15, 2021 1 hour ago, marpszczoly said: Gdzieś czytałem że nie za sklepiony pokarm posypuje się cukrem pudrem i niby wytrzyma ile w tym prawdy wiesz może? Mysle ze pomyliles z piezga? Nawet dojzaly miod pszczoly sklepia. Nie robia tego bez Kozery. Nawet jak jest dojzaly czyli ponizej 20% wody a nie zasklepiony ma marne szanse ze nie zfermentuje. (moja opinia) Ale to zalezy od wielu czynnikow. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted September 15, 2021 Share Posted September 15, 2021 (edited) 2 godziny temu, marpszczoly napisał: mam ramkę za zatworem spokojnie , jak się zrobi miejsce w gnieździe to zjedzą jak się tylko chłodniej zrobi , bo teraz to jeszcze ciągle coś donoszą. Edited September 15, 2021 by manio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marpszczoly Posted September 15, 2021 Author Share Posted September 15, 2021 Godzinę temu, manio napisał: spokojnie , jak się zrobi miejsce w gnieździe to zjedzą jak się tylko chłodniej zrobi , bo teraz to jeszcze ciągle coś donoszą. To może ona zostać za zatworem na zimę czy jest ryzyko wystąpienia pleśni? Sory za te pytania ale to mój pierwszy sezon? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted September 15, 2021 Share Posted September 15, 2021 marpszczoly Wydaje mi się, że najlepiej zapobiegać fermentacji. U mnie do pokarmu zawsze dodaję kwas cytrynowy, aby osiągnąć pH ~4 oraz tymol. Czasami jak mi zostanie z 30-50 litrów, to trzymam przez zimę i mam dla weselnych na początku sezonu. Oczywiście syrop jest zamknięty w szczelnej beczce. Wyżej Beeman pisał, że dodaje kwas askorbinowy, więc może samo zakwaszenie znacząco przedłuża przydatność syropu. U mnie syrop jest nieco słabszy, bo 3:2, a więc bardziej podatny na zepsucie, ale jak pisałem dodaje 2 składniki. Gdybyś kiedyś w przyszłości był zainteresowany jak dawkować tymol, to Ci napisze. Jest też wielu zawodowców, którzy stosują podchloryn sodu, ale ja tego nie polecam z kilku przyczyn. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted September 16, 2021 Share Posted September 16, 2021 9 godzin temu, marpszczoly napisał: To może ona zostać za zatworem na zimę czy jest ryzyko wystąpienia pleśni? Sory za te pytania ale to mój pierwszy sezon? Zachowaj spokój , od przybytku głowa nie boli , pokarm zniknie ani się obejrzysz. Jak radzi Kolega Przedpiszący , warto zakwasić pokarm kwaskiem cytrynowym ( ja daję łyżkę stołowa na 10 kg cukru) bo nie tylko konserwuje pokarm , ale ułatwia pszczołom jego inwertowanie , nie krystalizuje na kamień. Teraz już tego nie zrobisz , ale spróbuj w przyszłym roku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted September 16, 2021 Share Posted September 16, 2021 9 godzin temu, Xpand napisał: oraz tymol. Sławku, ten tymol dajesz również dla osiągnięcia pH czy jakiś dodatkowy zabieg przeciw varroa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marpszczoly Posted September 16, 2021 Author Share Posted September 16, 2021 Ok dzięki panowie za porady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted September 16, 2021 Share Posted September 16, 2021 W dniu 15.09.2021 o 18:14, marpszczoly napisał: I drugie pytanie czy jak mam ramkę za zatworem i pszczoły część syropu przeniosła ale nie wszystko jest do końca zasklepione czy można takie ramki jakoś przechować do przyszło rocznych odkladow ? Najprościej to ramkę wrócić z powrotem do gniazda pszczoły ją odparują i zasklepią, po przymrozkach można wyciągnąć i schować do suchego miejsca na pewno się nie zepsuje, będzie jak znalazł w razie zimnej wiosny czy do odkładów. PK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lech Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 W dniu 16.09.2021 o 07:41, manio napisał: Zachowaj spokój , od przybytku głowa nie boli , pokarm zniknie ani się obejrzysz. Jak radzi Kolega Przedpiszący , warto zakwasić pokarm kwaskiem cytrynowym ( ja daję łyżkę stołowa na 10 kg cukru) bo nie tylko konserwuje pokarm , ale ułatwia pszczołom jego inwertowanie , nie krystalizuje na kamień. Teraz już tego nie zrobisz , ale spróbuj w przyszłym roku. Czytałem , że kwasek cytrynowy dodaje się precyzyjnie 1 gram na kilogram cukru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 Należy wszelkimi sposobami dążyć do tego, żeby nie zostawały poza gniazdem pszczół na zimę żadne ramki z syropem. Przed karmieniem na zimę, u mnie nie ma zmiłuj się, (nawet gdy pszczoły wylewają się na ściany za gniazdem) ustawiam tylko 7 ramek, daję do 10 kg cukru w syropie. W tym czasie poza gniazdem i za zatworem nie ma prawa być żadnej ramki , lub dzikiej nadbudowy z lata na ściance ula. Po takim karmieniu nie ma problemów z zacieśnianiem, ani z nieobsiadanymi nadliczbowymi ramkami na wiosnę. Próba przechowywania ramek z syropem bez pszczół, to takie babranie się i niepotrzebne męczenie pszczół. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 W dniu 18.09.2021 o 16:17, Bohtyn napisał: daję do 10 kg cukru w syropie. To u mnie wychodzi z inwertu 13,5 kg suchej masy, a więc jakieś 16 kg pokarmu zaklepionego i zastanawiam się czy nie mało. Ty za to słoikujesz potem na wiosnę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 (edited) 20 godzin temu, Krzychu napisał: To u mnie wychodzi z inwertu 13,5 kg suchej masy, a więc jakieś 16 kg pokarmu zaklepionego i zastanawiam się czy nie mało. Ty za to słoikujesz potem na wiosnę? Należałoby te kg dokładnie przeliczyć na zostawione powierzchnie plastrów w gnieździe do zimy. Ja w tym roku dałem, dokładnie wyszło po 9.kg na 7 ramek w ulu. Oczywiście dodać trzeba do tego to co zostało im w tych 7 ramkach nad czerwiem. Odpada mi problem z ujmowaniem ramek zarówno teraz jak i na wiosnę. Wiosną "słoikuje " ,ale zależnie od pogody. Wolę dać (i one też wolą) czysty cukier z czystą przegotowaną wodą, niż przemrożony i skiśnięty lub zapleśniały syrop, traktowany wcześniej amitrazą z popękanej od mrozu ramki przechowywanej gdzieś w szopie lub w garażu.? Edited September 20, 2021 by Bohtyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 W dniu 18.09.2021 o 16:17, Bohtyn napisał: u mnie nie ma zmiłuj się Warszawiaki to inna bajka jak korpusowe z niską ramką . Ja z powodu pogody , to warszawskie-zwykłe na tą zimę zostawię chyba na komplecie ramek (kilkanaście) . Zakarmione porządnie , bo kilkudziesięcioma kilogramami miodu (2 lata nie odbierany) . Nie żartuję 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 Godzinę temu, Robi_Robson napisał: warszawskie-zwykłe na tą zimę zostawię chyba na komplecie ramek (kilkanaście) . Zakarmione porządnie , bo kilkudziesięcioma kilogramami miodu (2 lata nie odbierany) . Robi, robisz jakiś test? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 35 minut temu, Krzychu napisał: Robi, robisz jakiś test? Robi robi ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 8 godzin temu, Robi_Robson napisał: Warszawiaki to inna bajka jak korpusowe z niską ramką . Ja z powodu pogody , to warszawskie-zwykłe na tą zimę zostawię chyba na komplecie ramek (kilkanaście) . Zakarmione porządnie , bo kilkudziesięcioma kilogramami miodu (2 lata nie odbierany) . Nie żartuję Ja jestem skrobi d..a emeryt i odbieram ile się da. ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 (edited) a ja nigdy z gniazda nie pobieram i wiele z miodni im oddaje a i tak mimo wczesnego odbioru nawłoci z tydzień za wcześnie ale taki los i tak 6 produkcyjnych i 2 odkłady dostały już z 50kg cukru dostana jeszcze raz 10kg i koniec do następnej zimy:P Edited September 21, 2021 by mirek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 15 godzin temu, mirek. napisał: a ja nigdy z gniazda nie pobieram i wiele z miodni im oddaje Mi w tym roku zalały gniazda lipą tak jak niektórym nawłocią, a nadstawki suche. Musiałem z gniazda odbierać. Nie miałyby gdzie czerwić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 (edited) a to mam taką rodzine co są zawzięte i nie chcą gniazda na 3 korpusach i miodnia prawie pusta a górny korpus gniazdowy zalany od deski do deski na nawłoć je tak z premedytacją zostawiłem i się sprawdziło Edited September 22, 2021 by mirek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 W dniu 15.09.2021 o 22:55, Xpand napisał: Jest też wielu zawodowców, którzy stosują podchloryn sodu, ale ja tego nie polecam z kilku przyczyn. A jakich ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.