Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbliża się pora przelewania spirytusu :)

 

W planach jest aronia w kilku postaciach ale znalazłem przepis(pewnie znany) z miodem i cytryną.

Składniki: 1l spirytusu 96KM + 1 l miodu oraz 1 litr soku z cytryny. Wydaje mi się to mocne,słodkie i gęste - takie też są opinie. Planuje to trochę przerobić ale nie chce stracić cennych składników. Interesuje mnie moc 60-70%,delikatna słodycz i wyczuwalne składniki,które dobrze się zgrają. Czy dolanie pewnej ilości wody będzie dobrym rozwiązaniem ? może macie doświadczenie z tym lub podobnym przepisem ? 

 

 

Ps: dopiero teraz zauważyłem,że jest temat nalewek,wiec proszę o przeniesienie-tematu:).

Opublikowano

Pamiętajcie o jednym do nalewek nigdy nie używajcie spirytusu 96 a 85 lub jeszcze lepiej 80 . Jest taki teraz specjalny do nalewek . Koszt 0,5 l - 40 zet u mnie w sklepie. Czemu ? Bo spirytus 95  denaturyzuje błonę komórkową utrudniając wydobycie tresci z komórek owoców. Woda  przegotowana , odmineralizowana z filtra , lub destylowana. Po dodaniu wody musi odstać.

Opublikowano

Pamiętajcie o jednym do nalewek nigdy nie używajcie spirytusu 96 a 85 lub jeszcze lepiej 80 . Jest taki teraz specjalny do nalewek . Koszt 0,5 l - 40 zet u mnie w sklepie. Czemu ? Bo spirytus 95  denaturyzuje błonę komórkową utrudniając wydobycie tresci z komórek owoców. Woda  przegotowana , odmineralizowana z filtra , lub destylowana. Po dodaniu wody musi odstać.

Podobno są wyjątki od tej zasady :) w przypadku miodu i soku z cytryny raczej nie będzie problemu(chyba,że po nadmiernej degustacji:)) Chyba spirytus 95 % nie"krzywdzi" miodu ? 

"Należy pamiętać, że ogromne znaczenie ma stężenie alkoholu użytego w celu produkcji nalewki. Im jest ono większe, tym lepsze będą właściwości konserwujące, ale i utrudnione zostanie wydobycie wszelkich dobroczynnych składników danego surowca. Dlatego świeże zioła preparuje się zwykle wysokoprocentowym alkoholem - 70–96%, a zioła suche i owoce alkoholem 40–70%. "

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-alkohol-wplywa-na-wlasciwosci-lecznicze-nalewek_41818.html

 

 

Jeżeli chodzi o aronie to stosuje przepisy bez gotowania owoców tzn. Umyte owoce zasypuje cukrem( mniejsze ilości niż w przepisach) i zalewam alkoholem,mieszam i odstawiam na kilka tygodni ,do rozpuszczenia cukru.Potem zlewam i przynajmniej 3 miesiące stoi w butelce,im dłużej tym lepiej.Można eksperymentować na różne sposoby,byle smakowało :)

 

Tu jest podobnie :

 

 

Nalewka z aronii

 

 
  • 1,5kg owoców aronii
  • 0,5kg cukru
  • 1l rozcieńczonego do 60% spirytusu

 

http://bialaglowka.blogspot.com/2013/08/nalewka-z-aronii.html

 

A ten przy okazji,bo wydaje się ciekawy.

Nalewka góralska zwana cytrynową z miodem

Do przygotowania nalewki góralskiej potrzeba:

  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 szklankę rumu
  • 0,8 kg miodu
  • 8 cytryn
  • 8 goździków
  • gałkę muszkatołową

http://mojenalewki.blox.pl/2014/02/65279652796527965279Nalewka-goralska-zwana.html

Opublikowano

Zbliża się pora przelewania spirytusu :)

 

 Czy dolanie pewnej ilości wody będzie dobrym rozwiązaniem ? może macie doświadczenie z tym lub podobnym przepisem ? 

 

 

Właśnie , późne lato i wczesna jesień , to ta pora na zlewanie/"przelewanie" ....

    ... po co wodę ?????..... już po zlaniu nastawu ,po prostu owoce zalej wódką - 'wyciągnie' Ci jeszcze nieco procentów wchłoniętych przez owoce

Twoje 'sposoby' na aroniową nalewkę można śmiało rozszerzyć na : z tarniny,  itp (ja daję mniej miodu; szklankę i szklankę cukru , nieco wanili,goździk i cynamonu ciut)

   Wczoraj agrestniak do drugiej zlewałem , ... 

PF

Opublikowano

A fuj , pszczelarz cukrem . Fuj. No na sprzedaż może nie być ale dla siebie miód mam bez limitów. Piotrze wódki mają smaki.

No a poto spirytus nalewkowy by nie było trzeba rumu. Rum to bimber z trzciny cukrowej . Podejrzewam że ten spirytus to surówka  bez rektyfikacji. Ma inny zapach . Nie że procenty , jak ich za dużo to też nie halo .

P.S. po zrobieniu trzeba pamiętać o priorytetach by nie było tak 1441670343_pcxkzl_600.jpg

Opublikowano

A fuj , pszczelarz cukrem . Fuj. No na sprzedaż może nie być ale dla siebie miód mam bez limitów. Piotrze wódki mają smaki.

  ;)  Ano mają smaki , a najbardziej to wtedy gdy samemu zrobiona i ma odpowiedni do smaku (gustu) procent. 

 Cukier bo .... przepis mam starszy niż ja jestem pszczelarzem .... ;)  ;)  :rolleyes:

 ..... aaaaaa już gdzie nie gdzie dojrzewa owoc pigwowca - znakomity materiał na nalewki . Właśnie za nalewkę z pigwowca , tak jury uznało (a co tam pochwalę się )  otrzymałem pierwsze miejsce w ...... wygrałem sześciopak piw z browaru Ursa Major... :)  :)

PF

Opublikowano

Nie prawda. Miód czyni to samo.

P.S. Co do aparatur podobnie jak w kawale o Bacy. Aparatura nie grzeszy no destylowanie  alkoholu jest nielegalne, nawet wina czy miodu.

Może i z przymrugiem ale prosiłbym o pozostawienie tego tematu na inne fora.

Opublikowano

Ja w tym roku na razie zrobiłem tylko nalewkę z wiśni. Derenia wsadziłem dwa lata temu ale podobno jeden to za mało dla owocowania , tak mi przynajmniej sugerowała jedna z koleżanek ze starego forum , więc zakupiłem więcej i zobaczymy. W sumie to żona nie lubi moich nalewek , bo mówi że za mocne robię , ale pomału schodzą przy pomocy znajomych.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

 Derenia wsadziłem dwa lata temu ale podobno jeden to za mało dla owocowania , tak mi przynajmniej sugerowała jedna z koleżanek ze starego forum ,

Tadek

Pewien 'posiadacz' derenia klarował mi : by dereń owocował przyzwoicie  musi mieć obok drugiego .... derenia

 nalewki z derenia posiadają obok wybornego smaku : kolor ... przepiękny

 

PF

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piotr ja robię coś takiego na zimę dla Famili :D

10 dag świeżego korzenia imbiru

2 cytryny

10 dag cukru ( ja daje miód gryczany zamiast cukru, bo fajnie uzupełnia imbir)

3 łyżki miodu

0,7 wódzi

 

Myjesz dokładnie imbir. Jak jest mocno brudny to możesz go trochę wyszorować a następnie kroisz w plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w ósemki. To wszystko przełóż do jednego naczynia i zalej wódką. Miód z cukrem (lub sam miód) rozpuść w małej ilości wódki. Tak otrzymaną słodką wódeczkę dodaj do cytryn z imbirem. To wszystko potrząsaj przez tydzień a następnie schowaj przed rodziną w jakieś ciemne i chłodne miejsce. Im dłużej stoi tym lepiej ale jak zalejesz teraz to śmiało na Boże Narodzenie możesz filtrować i podawać na rozgrzanie.

 

Ja w modyfikowanej wersji, wyciskałem sok z cytryny a skórkę po oczyszczeniu z albedo (ta biała wewnętrzna część skórki), najpierw delikatnie wyciskałem esencje ze skórki do naczynia a potem skórki kroiłem w paski. Po odfiltrowaniu te paski z cytryny wrzucam do butelki bo fajnie wyglądają i ciągle dają aromat.

 

Pozdrawiam i życzę udanych testów :D

Daniel

  • Lubię 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

http://pracownianalewek.blogspot.com/2013/03/imbirowka.html

 

Przymierzam się ale zastanawiam czy by nie zwiększyć mocy ;), w planie jest też nalewka z dzikiej róży. Poprzednie przepisy już pozlewane do butelek :)

Nalewke na imbirze zrobię w tym roku , a nalewiki z dzikiej róży którą mam od 2 lat moja rodzina nie może pojąć , ale wg mmnie jast naprawdę dobra i polecam jak ktoś ma surowiec.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Slave. teraz tak doczytałem składniki Twojej nalewki i widzę aż litr soku z cytryny. Toż to droższe niż nasz "drogi" miód.

Co do mocy nalewki, nie ma co dodawać wody. Moc uzyskuje się dodając wódkę wzmocnioną spirytem . Ja robiąc nalewki korzystam z popularnej kiedyś strony http://www.przepis-kulinarny.pl/nalewki-3-57.html Najważniejsze w nalewkach oprócz jakości dodanego alkoholu, są owoce. Żadne kupne niedojrzałe nie dorównają swojskim nie pędzonym chemią i w porę dojrzenia zebranym owocom. Mam np porównanie z zeszłorocznej wiśni kupna /u nas rok temu wymroziło/ oraz tegoroczna swojska nie ten smak.

 

Opublikowano

 Nalewiki z dzikiej róży którą mam od 2 lat moja rodzina nie może pojąć , ale wg mmnie jast naprawdę dobra i polecam jak ktoś ma surowiec.

Pozdrawiam

Tadek

Surowiec dziś zebrałem, spirytus kupiony.Znalazłem kilka przepisów z miodem i goździkami. Masz tą samą wersje ?

Opublikowano

Ja proponuje najprostszy, najmniej czasochłonny i sprawdzony przepis bez goździków ,gdyż goździki zepsuły by naturalny smak róży.
- 2 kg dorodnych owoców dzikiej róży - 0,5 litra spirytusu - 1,0 litr czystej wódki 40% - 1 kg cukru Owoce przemrozić w zamrażarce przez 1-3 dni. Rozmrozić, włożyć do słoja i zasypać cukrem. Szczelnie zamknięty słój ustawić w ciepłym miejscu na dwa tygodnie i wstrząsać słojem przynajmniej raz dziennie. Następnie wlać alkohol, zakręcić słój i odstawić na 14 dni. Potem zlać nalew, owoce wycisnąć i przefiltrować. Rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej trzy miesiące. Polecam! Oczywiście cukier można zastąpić płynnym miodem.

Pozdrawiam

Tadek

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.