Tikcop Opublikowano 25 Lipca 2023 Opublikowano 25 Lipca 2023 Witam A jak taka rodzinka sama się potem rozwija pokazuję w kolejnych odcinkach. Może kogoś zainteresuje i zechce też sam spróbować. Cytuj
Tikcop Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Opublikowano 25 Lipca 2023 Rozkwaterunek 5 tygodni później na poniższym filmie. W 3 tygodniu przy zupełnym braku czerwia pozbyłem się warozy z odkładów. Tak i z ostatecznym leczeniem będzie można poczekać po zakarmieniu na zimę (połowa września). Cytuj
Tikcop Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Opublikowano 25 Lipca 2023 Odkład ma już 9 tygodni (stan na 23 lipca 2023). Matka ma 7 tygodni i została pokazana na przedostatniej ramce. Własna, ratunkowa, bez rodowodu. Jak czerwi to na wcześniejszych ramkach, bez stymulacji, bez pasienia. Albo rozwój albo przerób syropu, kto co woli. Dodałem rodzince po 5 tygodniu ramek z niewielką ilością zapasu, wystarcza. Tak działa natura jak się jej pozwoli. Jak otwierałem ul był spory ruch na wylotku, wte i wewte,widać. Tak i szkoda ino paliwa w podkurzaczu Cytuj
Tadek11 Opublikowano 26 Lipca 2023 Opublikowano 26 Lipca 2023 W dniu 25.07.2023 o 13:08, Tikcop napisał(a): Tak i szkoda ino paliwa w podkurzaczu To czym palisz w podkurzaczu ? Drzewem sandałowym czy ziołami jak Ksiądz w kadzidle w kościele.😇 Pruchna wszędzie pełnio , ale w marketach nie sprzedają , więc może zabraknąć jak do sklepu pszczelarskiego daleko ? 😁 Z tego co pamiętam to jesteś zwolennikiem małych odkładów z jedna ramką z jajeczkami i z tego tworzysz nowe rodzinki , rzecz gustu , to i tak Ci ładnie się rozwinęła do teraz z jednej ramki , kiedyś tak robiłem też , ale z czasem przeszedłem na odkłady zbiorcze tworzone na rzepaku z 7-8 ramek czerwiu krytego zabieranego z rodzin na rzepaku jako zabieg przeciw rójkowy podczas załamania pogody i one mi jeszcze z nawłoci zbierają pożytek bo taki mam priorytet na nawłoć . Ale to rzecz jak kto sobie zaplanuje hodowle i jakie ma priorytety hodowlane , dla mnie czekać do następnego roku , to za długo , ale czasami też tak robię. 😊 1 Cytuj
Tikcop Opublikowano 26 Lipca 2023 Autor Opublikowano 26 Lipca 2023 Rodzina bardzo łagodna. Matka już w n-kolejnym pokoleniu ratunkowa, własna. Cytuj
manio Opublikowano 27 Lipca 2023 Opublikowano 27 Lipca 2023 (edytowane) 19 godzin temu, Tadek11 napisał(a): z czasem przeszedłem na odkłady zbiorcze tworzone na rzepaku z 7-8 ramek każdy orze jak może , u mnie małe odkłady czy duże same sobie nie poradzą , trzeba stymulować syropem. Ja jestem gdzieś po środku : robię odkłady z jednej ramki z czerwiem , ale pszczół daję co najmniej 1 litr ( dwa kubki blaszane) . Wystarczy odebrać pszczół z miodni przy wirowaniu rzepaku , czerwiu nie zabieram więcej niż niezbędną rameczkę. Edytowane 27 Lipca 2023 przez manio Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Lipca 2023 Opublikowano 27 Lipca 2023 8 godzin temu, manio napisał(a): czerwiu nie zabieram więcej niż niezbędną rameczkę. Tak tylko Twoja jedna rameczka to moje dwie . 😁 Dokładnie metodę tą opisał Dr. Olszewski który gospodaruje na Dadanach, zresztą to nic nowego i odkrywczego , wszystko to już było , od lat robią tak Niemcy w swoich pasiekach przy większych ilościowo pasiekach , bo jak ktoś ma 5 rodzinek to trzeba robić z jednej ramki. Cytuj
manio Opublikowano 27 Lipca 2023 Opublikowano 27 Lipca 2023 (edytowane) 32 minuty temu, Tadek11 napisał(a): Tak tylko Twoja jedna rameczka to moje dwie . 😁 chyba przesadzasz , mam dadanta 1/2 czylli wysokość ramki 125 mm (41,5x12,5=518,75) , powierzchnia jest mniejsza od Twojej ( 33,5x18=603) , a nie 2 x większa. Dziś przypadkowo dowiedziałem się ,że zatrudniamy ukraińskiego spawacza , który miał w Ukrainie pszczoły . Zauważył że mam w samochodzie ramki i korpusy i sam zagadał. Gospodarował na ulu alpejskim i też zachwalał gospodarkę . To całkiem maciupeńka ramka (286x100 mm) i od tej Twoja jest 2 x większa . Mówił o ogromnych pożytkach i zbiorach miodu , dopytam go przy okazji ile korpusów miał taki ul w sezonie. Pszczoła karpatka chyba nie tworzy silnych rodzin. Dobrze mówi po polsku , bez żadnych naleciałości . Popytam dlaczego taki maciupki korpusik 300x300 mm i jak sobie radził. Ule woził na pożytki furmanką Chłopak młody i silny jak tur , więc miał jakieś inne motywacje niż ciężar korpusa . Spawa też w każdej możliwej technologii. Edytowane 27 Lipca 2023 przez manio Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Lipca 2023 Opublikowano 27 Lipca 2023 1 godzinę temu, manio napisał(a): chyba przesadzasz , mam dadanta 1/2 czylli wysokość ramki 125 mm A to mnie się coś ustroiło w głowie , że masz gniazdo na pełnej ramce D a nadstawki w górę 1/2 D , nie wiem ile , bo pisałeś że mieszasz rotacyjnie nigdy ramek z rodni z nadstawkowymi na miód 😊. Co do wielkości uli Alpejskich i ogromnych pożytków to jest jakiś dysonans , w mniejszych ulach ogromne pożytki , to tak jak w tym kawale w którym ruski pszczelarz przyjechał do Polski i zobaczył ładne zadbane ule i mówił że u nich w Rosji też takie mają , a jakie macie pszczoły , a to bolsze niż te w Polsce , "kak gusi " , a jak one wchodza do ula ? A "piszczot a leziot" 😁 1 Cytuj
manio Opublikowano 28 Lipca 2023 Opublikowano 28 Lipca 2023 8 godzin temu, Tadek11 napisał(a): pisałeś że mieszasz rotacyjnie nigdy ramek z rodni z nadstawkowymi na miód bo to prawda , ale nie mieszam bo ramek miodni mam po 8 sztuk na korpus o szerokości beleczki 35 mm. Zwyczajnie nie da się jej wstawić do gniazda , nawet jakby mnie kusiło . Chyba ,że jako ramkę pracy , a po odbudowaniu idzie do miodni. Tam nie przeszkadza pszczołom ,że komórki są trutowe. Cytuj
Tikcop Opublikowano 17 Września 2023 Autor Opublikowano 17 Września 2023 Na progu września niemal już jak rodzina Cytuj
Tikcop Opublikowano 17 Września 2023 Autor Opublikowano 17 Września 2023 A tu referencyjnie jak wygląda rodzina z matką z 2022 roku we wrześniu Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Września 2023 Opublikowano 17 Września 2023 3 godziny temu, Tikcop napisał(a): A tu referencyjnie jak wygląda rodzina z matką z 2022 roku we wrześniu No i spoko 😁 Dzięki Tomek za filmy 🙂 Jak Ci zdaje egzamin taka gospodarka to co tu komentować ? Pewnie że można i tak gospodarować jak Tomek , ale żeby tak ocenić na własny użytek tylko do celów poznawczych hodowlę Tomka to trzeba by tą hodowlę poznać w cyklu całorocznym od A do Z , czyli takie kalendarium co , typ ula ( znamy to akurat) kiedy i jak robi zabiegi hodowlane , kiedy wiruje miód ile tego miodu , kiedy leczy i czym , jaka wielkość pasieki czy ma nieograniczony czas dla pszczół na zabiegi czy robi to tylko w wolnym czasie od innych zajęć zawodowych , i jeszcze może parę innych pytań by się nasunęło , wtedy można by to zestawić w głowie z własnymi doświadczeniami i próbować zrozumieć zasadność takiego czy innego sposobu gospodarki i dlaczego tylko z jednej ramki ? Jest wiele dróg prowadzących do Rzymu. Cytuj
michal79 Opublikowano 17 Września 2023 Opublikowano 17 Września 2023 (edytowane) Wygląda normalnie jak pszczoły w okresie zakarmiania. Rewolucja dla wielu pszczelarzy polega na tym, że to nie są żadne kanarki od jednego czy drugiego hodowcy, tylko matki wychowane przez własne pszczoły. Edytowane 17 Września 2023 przez michal79 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi