gajowy Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 2 minuty temu, daro napisał(a): A co ma jedno do drugiego ? Matka jest ,czerwiu nie ma . Jest II połowa sierpnia , brak pożytku i uwalenie pszczelarza powoduje zakończenie czerwienia matki . To co piszesz jest możliwe zapewne ale to skrajny dosyć przypadek jak mniemam. Pszczoły nie miały głodu, dostawały "co nieco" na pobudzenie. W tej rodzinie konkretnie wręcz klęska urodzaju na ramkach, i miodu i pyłku. Matka miała czerwony opalitek, ciężko ją przeoczyć ale oczywiście i to możliwe jak się w jaką dziurę schowała. Tak czy owak, zabiorę ze wsi tę rodzinę. Może podam ramkę z odkrytym i dopiero po tym teście połączę z inną matka. Cytuj
daro Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Godzinę temu, gajowy napisał(a): W tej rodzinie konkretnie wręcz klęska urodzaju na ramkach, i miodu i pyłku. No i skończyło się miejsce . Czerw został tylko zakryty , czyli po 20 dniach się wykluł a Twa matka tyłek miała już zasznurowany . O tę porę pobudzić do czerwienia matkę ciężko, zwłaszcza czy wiesz co to znaczy co nieco pobudzającego ? Dlatego dobre jest ciasto na pobudzanie . Zrobisz jak zechcesz .Po co kombinujesz a opalitek czerwony w 90 % ściągany . Może nawet i więcej . Cytuj
gajowy Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 10 godzin temu, daro napisał(a): No i skończyło się miejsce . Czerw został tylko zakryty , czyli po 20 dniach się wykluł a Twa matka tyłek miała już zasznurowany . O tę porę pobudzić do czerwienia matkę ciężko, zwłaszcza czy wiesz co to znaczy co nieco pobudzającego ? Dlatego dobre jest ciasto na pobudzanie . Zrobisz jak zechcesz .Po co kombinujesz a opalitek czerwony w 90 % ściągany . Może nawet i więcej . No i mam odpowiedź. Pojechałem z lekkim ulem by zabrać rodzinkę celem połączenia. Znalazłem miejsce po mateczniku już prawie zniwelowane przez pszczoły i matkę. Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 9 godzin temu, gajowy napisał(a): No i mam odpowiedź. Pojechałem z lekkim ulem by zabrać rodzinkę celem połączenia. Znalazłem miejsce po mateczniku już prawie zniwelowane przez pszczoły i matkę. A matkę nową też znalazłeś? Bo matecznik to jeszcze nie wszystko... Cytuj
gajowy Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 7 minut temu, michal79 napisał(a): A matkę nową też znalazłeś? Bo matecznik to jeszcze nie wszystko... właśnie nowa znalazłem, no chyba, że starej tak dobrze odkleiły opalitek, że ślad nie został, przestała czerwić a matecznik był pro forma. Tak bardziej na serio zakładam, że to młoda matka, która nie zaczęła czerwienia. Tak, czy owak zakładam że nici z tej rodziny. Młoda mateczka się nie rozczerwi tak by pszczoły zimowej we wrześniu i październiku narobić. Na dniach pewnie pszczoły dołączę do unasienionej i rozczerwionej matki. Cytuj
daro Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 46 minut temu, gajowy napisał(a): a matecznik był pro forma. Nie komentować bo szkoda słów . Powodzenia w szukaniu dziury w całym . 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Godzinę temu, daro napisał(a): Nie komentować bo szkoda słów . Powodzenia w szukaniu dziury w całym . Matecznik pro forma był sarkazmem, jeśli nie zauważyłeś. Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) 5 godzin temu, gajowy napisał(a): Młoda mateczka się nie rozczerwi Jeśli młoda matka jest już unasieniona, to dlaczego nie miałaby się rozczerwić? To nie jest parowóz, że najpierw się węgla sypie, a potem czeka na ciśnienie, a potem to się powoli, jak żółw ociężale... Młoda matka o tej porze to też gwarancja wartościowych córek - robotnic. Rodziny pszczele zostawiły tylko wybrane trutnie. Zapewne nie te najgorsze... Edytowane 27 Sierpnia przez michal79 Cytuj
daro Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 38 minut temu, michal79 napisał(a): Jeśli młoda matka jest już unasieniona, to dlaczego nie miałaby się rozczerwić? To nie jest parowóz, że najpierw się węgla sypie, a potem czeka na ciśnienie, a potem to się powoli, jak żółw ociężale... To nie Brzechwa . Poczytaj książki, kalendarz a nie wymyślasz . Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Godzinę temu, daro napisał(a): To nie Brzechwa . Poczytaj książki, kalendarz a nie wymyślasz . Moją szkołą szkoła życia. Rok 2020. Matka unasieniona była 7 września. Rodzina następnego roku dała miód dla pszczelarza chytrusa, a chyba o tym rozmawiamy. Cytuj
daro Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 11 minut temu, michal79 napisał(a): Matka unasieniona była 7 września. o 10 :45 . Cienki Bolek jesteś. Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) 55 minut temu, daro napisał(a): o 10 :45 . Cienki Bolek jesteś. Wujek... a moderator nie powinien dawać przykładu bycia miłym człowiekiem? 17 września stwierdziłem jajka. Mam to w notatkach. Tak lepiej? Edytowane 27 Sierpnia przez michal79 Cytuj
gajowy Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 3 godziny temu, michal79 napisał(a): Jeśli młoda matka jest już unasieniona, to dlaczego nie miałaby się rozczerwić? Pic polega na tym, że nie wiem, czy jest unasieniona. Nie wiem czy się unasieni, czy wróci ewentualnie z lotu godowego. Mam unasienioną matkę w nadliczbowym mikro-odkładzie. Jak za kilka dni będę na wsi i nie stwierdzę jajeczek to pszczołami z tej rodziny zasilę wspomniany odkład. Cytuj
daro Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 13 minut temu, michal79 napisał(a): a moderator nie powinien dawać przykładu bycia miłym człowiekiem? Nie ,powinien sprowadzać dyskusję do nauki wiedzy a nie bredni. Przykład powinni dać Ci rodzice. Cytuj
daro Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 10 minut temu, michal79 napisał(a): 17 września stwierdziłem jajka. Ja stwierdziłem po urodzeniu i co ma to jedno do drugiego ? Wiesz ile o tę porę w takich a nie innych warunkach pozytkowych matka może zaprzestać czerwienia na jaki czas i za ile dni może się rozczerwić i jaki powinien pożytek oraz kiedy obleci się młoda pszczoła ? Tego z kalesonów nie wygrzebiesz a z książek . Cytuj
daro Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 4 minuty temu, gajowy napisał(a): Pic polega na tym, że nie wiem, czy jest unasieniona. Nie wiem czy się unasieni, czy wróci ewentualnie z lotu godowego. Ty nic nie wiesz a stawiasz twierdzenia . Wiesz co to zalanie gniazda ? Co powoduje ? Cytuj
gajowy Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) 2 minuty temu, daro napisał(a): Ty nic nie wiesz a stawiasz twierdzenia . Wiesz co to zalanie gniazda ? Co powoduje ? Za to Ty wiesz wszystko, choć nie widziałeś tego gniazda. Gwoli ścisłości- ze cztery czy pięć ramek WP pełnych od dołu do góry, w połowie poszytych. Kolejnych 4 z wiankami u góry na jedną trzecią WP. Dwie ramki pyłku. Uważam, że spokojnie na tych czterech ramkach z wiankiem u góry możliwe jest czerwienie. Obok mam bardzo podobną rodzinę. Ul identyczny, matki nazwijmy to z "tego samego miotu". Obie rodziny szły cały sezon łeb w łeb. Ta druga rodzina ma zaczerwioną każdą przestrzeń pod wiankami miodu. I tak zupełnie serio zapytam, czemu pszczoły miały by częściej zdejmować matkom czerwony opalitek? To nie sarkastyczne pytanie jeno zadane z ciekawości przez nic niewiedzącego... Edytowane 27 Sierpnia przez gajowy Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 20 minut temu, daro napisał(a): nauki wiedzy a nie bredni. Przykład powinni dać Ci rodzice. Są pewne konsekwencje niedawania przykładu bycia miłym na forum, a wręcz dawania przykładu bycia niemiłym palantem na forum. Otóż zauważyłem, że kiedy głos na nim przejmuje kilku takich palantów z przerostem ego (wystarczy jeden, np. moderator), ludziom przechodzi ochota cokolwiek na takim forum pisać. I forum zdycha. A teraz czasy są jakie są... fora padają jak muchy. Wtedy nawet dobrze napisany interfejsik, serduszka i powiadomienia nie pomagają. Szkoda, że Tobie nie dali przykładu, rodzice. Cytuj
daro Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 29 minut temu, gajowy napisał(a): Za to Ty wiesz wszystko, choć nie widziałeś tego gniazda. O ! A właśnie że nie wiem . Jak opisujesz tak wyciągam wnioski - zły opis złe wnioski . Czyj błąd ? 30 minut temu, gajowy napisał(a): Uważam, że To nie ty czerwisz ? Żeby to takie proste było . Ja obecność matki poznaję po zachowaniu i tyle . Jajka mateczniki rzecz drugorzędna . Nie muszę jej zobaczyć by wiedzieć że jest . To po prostu widać jak 35 letni chłop pół roku bez baby . Spojrzysz i wiesz że sam gacie pierze. No i nie tylko . 30 minut temu, gajowy napisał(a): czemu pszczoły miały by częściej zdejmować matkom czerwony opalitek? A to nie do mnie te pytanie , być może że czerwony to czarna plama, dla pszczół ,= brud i z większą mocą oczyszczają . Tak się dzieje . Też u mnie, na podstawie doświadczenia . Zresztą jak znaczone na ,,kropelkę ,, nie ściągają , nie wiem czemu wszyscy uparcie na szelak znaczą . 33 minuty temu, gajowy napisał(a): z ciekawości przez nic niewiedzącego... Czyli już coś wiesz . Cytuj
daro Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia 17 minut temu, michal79 napisał(a): Szkoda, że Tobie nie dali przykładu, rodzice. A tobie dali ? Nie nazywaj ,,kolegi ,, - wujkiem bo to brzydko . Za cienki jesteś by uczyć mnie pszczelarstwa a za kulturę się bierzesz . Możeś cham ? 19 minut temu, michal79 napisał(a): I forum zdycha. Bo nikt nie ma niczego mądrego do powiedzenia ludziom którzy pozjadali wszystkie rozumy . Po co im tłumaczyć jak im się książki nie chce przeczytać ? Podstawy to trzeba wyuczyć się . Nie powymądrzasz się bo cie ktoś na ziemię sprowadza ? Wpadnij otworzymy ul i po poprawiasz mnie i po pokazujesz ? Co? Tak na wiosnę ? Matkę mi znajdziesz w 15 minut ? Bez kapelusza i hutniczych rękawic ? Co ? Cytuj
mirek. Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia dajcie se po razie i zacznijcie z sensem pisać pytanie odbierać co jest czy czekać 10 dni co najmniej urlop pisze o nawłoci teoretykom i co wyczytali z książek z przed 100 lat dziękuje Cytuj
Wugiwugi Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Już dawno pisałem na tym forum ze Daro ma problemy z alkoholem. Takie wnioski wyciągam ? Więc czyja wina ? Tego co wyciąga wnioski czy tego który daje takie znaki ? Ah ta nawloć… gdyby tylko nie ta warroza. Da się zadbać o rodzinki i je wyleczyć przed nawłocią ale to igranie z losem. 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 11 godzin temu, mirek. napisał(a): dajcie se po razie i zacznijcie z sensem pisać pytanie odbierać co jest czy czekać 10 dni co najmniej urlop pisze o nawłoci teoretykom i co wyczytali z książek z przed 100 lat dziękuje Odpowiem CI choć nic nie wiem i nie powinienem wyciągać wniosków. W zeszłym roku na początku września miałem swoje WP tak pełne nawłoci, że z każdego ula mogłem wziąć na luzie ze dwie ramki skrajne poszytego żółtego miodu. Miałem drakę w robocie i nie miałem czasu. Za dziesięć dni, około, jak zajrzałem, to większość miodu przeniosły sobie w środek gniazda w miejsce po wygryzionym czerwiu. Po pół ramki już mi się nie chciało brać i wirować. Weź pod uwagę że ule mamy inne a sezon w tym roku wcześniej się zaczał. Cytuj
gajowy Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 12 godzin temu, Wugiwugi napisał(a): Da się zadbać o rodzinki i je wyleczyć przed nawłocią ale to igranie z losem. Wydaje mi się, że okres bezczerwiowy w lipcu i wybicie pasożyta w takim stanie daje rodzinie warunki by wystawić ją na nawłoć i nie stracić rodziny w zimę. Oczywiście warto jeszcze dobić warozę jesienią. Cytuj
Wugiwugi Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 2 godziny temu, gajowy napisał(a): Wydaje mi się, że okres bezczerwiowy w lipcu i wybicie pasożyta w takim stanie daje rodzinie warunki by wystawić ją na nawłoć i nie stracić rodziny w zimę. Oczywiście warto jeszcze dobić warozę jesienią. Dobicie warrozy późną jesienią to obowiązek. Okres bezczerwiowy daje pole do manewru ale to bardzo pracochłonne. Ja w przyszłym roku będę prowadził kilka rodzin na ambrozolu od wiosny. Testowo z 8-10 rodzin. Czyli od kwietnia/maja co 2 tygodnie polewanie/spryskiwanie. Ciekawy jestem efektu i porażenia warrozą w sierpniu bez dodatkowego leczenia. Co do zasady zdecydowanie mniej warrozy mam w Warszawiakach poszerzanych z uwagi na wykonywanie odkladow na tej ramce. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi