Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oglądałem w galerii Tadka11 podkarmiaczki ze słoi 4L.Pisze on tam ,że wpuszcza kłąb dymu,wyjmuje

wkładkę z pajączka i stawia słój.

Też stosuję podkarmiaczki słoikowe tylko 0,9L z plastikowymi nakrętkami (kupowanymi od Łysonia)

i stawiam je bezpośrednio na pajączku, bez dymu i wyjmowania wkładki.

Jednak ze względu na dośc małą pojemność,sporą odległość do pasieki, wolałbym zastosować te 4L.

Pytanie do Ciebie Tadek11 czy zakrętki do tych słoi a właściwie dziurki w nich robisz sam czy może

gdzieś kupujesz gotowe.

Ewentualnie jest to temat do ogarnięcia przez jakiegoś producenta słojów albo pajączków.

Zapotrzebowanie na pewno duże bo w sezonie nie mogłem dokupić tych plastikowych nakrętek.

Mam kilka wiader 5L z wieczkiem (też od łysonia) lecz do rzadszego syropu nie nadają się.

Pewnie i Wy to już spraktykowaliście.

Opublikowano

Jakieś nakrętki dziurkowane plastykowe widziałem w sklepie łysonia , ale te do słoików 4,25 l są większe od nakrętek do słoików 0,9l i nie pamiętam jakie tam w sklepie były. Ja dziurki w pokrywce robiłem sam wiertłem 1,5 lub 2 mm i  25-30 otworów na jedną nakrętkę powinno wystarczyć. Też kupiłem kiedyś te podkarmiaczki 5 litrowe plastikowe ale były drugie tyle droższe i o tyle samo gorsze  i w dodatku nie trzymały szczelności a plastik był tak kruchy że każdy upadek nawet na trawę powodował pękanie , a szklane słoiki  4 l wytrzymywały upadek na trawę o dziwo.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Wydaje mi się ,że te wkładki w pajączkach wyjmujesz dlatego by pszczółki miały lepszy dostęp

do dziurek i syropu ?

Opublikowano

Sam kupiłem 5 sztuk 5 litrowych plastików. Nie używałem ich jeszcze, ale  wydają się badziewiaste. Na tą chwilę zastanawiam się nad jakimiś tackami do pieczenia.  Powiedzmy coś w ten deseń http://allegro.pl/foremki-aluminiowe-x9-100szt-opakowania-decopak-i5796549370.html+ keramzyt + naczynie, w którym się miesza cukier + jakaś pompka z akumulatorem. Wyciągam pajączka i pszczoły wchodzą na powałkę i się dożywiają.

P.S. W czym mieszacie cukier? Powinno się go mieszać tylko z zimną wodą?

Opublikowano

może być zimna może być wrzątek byle nie gotować syropu.... wiadomo jak gorąca woda szybciej sie cukier rozpuszcza.... ja jak miałem mało rodzin mieszałem dużą drewnianą łyżką a w tym roku w pralce frani... piękna sprawa ;)

• Lubię 1
Opublikowano

Wydaje mi się ,że te wkładki w pajączkach wyjmujesz dlatego by pszczółki miały lepszy dostęp

do dziurek i syropu ?

tak mają bezpośredni dostęp do dziurek bo nakrętka ma większą średnice jak sitko i go nie dotyka tylko leży na pierścieniu

Opublikowano

Czyli jak dam wodę 40-50C, to nie wydzieli się więcej hydrometylofurfuralu? Wiadomo, że z taką wodą łatwiej się rozpuści. Ja myślałem o wiertarce do mieszania, ewentualnie kupnie mieszadła.

UPDATE:

Znalazłem info, że 45C jest magiczną liczbą. Czyli trzymać się 30-40C?

Opublikowano

Ja mieszalem w tym roku mieszadlem i woda ze studni. Co prawda troche nie dowierzalem ze sie rozpusci, ale daro rozwial moje watpliwosci. Do odmierzonej wody wsypywalem cukier i potem mieszalem ze 2 min, za godzine znowu, za 3 godziny znowu , na drugi dzien rano profilaktycznie jeszcze raz i wszystko pieknie rozpuszczone. Teraz zalatwilem za 2kg miodu beczke 200l w srodku inox, na zewnatrz ocynk, a miedzy tym pianka izolacyjna, musze zalatwic i wstawic zawor, uchwyt na mieszadlo juz zrobilem, regulator obrotow zamowilem i jak bedzie co to pierwszy miodek wiosenny bede w tym kremowal, a w sierpniu wykorzystam to do robienia syropu cukrowego , czyli takie dwa w jednym :lol:  :lol: , oby nie bylo tak , ze nie bedzie ani jednego ani drugiego :D  :D  :D  :D  :D

Opublikowano

I nie boisz się że potrujesz pszczoły ? worki na śmieci z Biedronki strasznie śmierdzą a o Chińskich plastikach głośno nawet w naszej TV że nie spełniają norm zdrowotnych  i wycofali ileś tam produktów.

Opublikowano

A ja bełtam Franią ( takie ustrojstwo do prania)

Frania fajna rzecz, tez mam.....u mamy w pierdolniku tzn w komorce, :D

Opublikowano

Daro moglbys sie pochwalic jak to sie odbywa u Chinczykow. Mam na mysli zakupy, jak to robisz ,na jakich stronach szukasz, jak jest z przelewem, jak dlugo czekasz na przesylke, jakie sa koszty przesylki? Zastanawiam sie nad zaworami do wiader z miodem, ale meczy mnie wlasnie to co napisal Tadek, ten ich plastik jest jedyny w swoim rodzaju  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Opublikowano

Są po pierwsze i metalowe (kwasówka ) 7$ sztuka.Są 2 strony Aliexpres - to detal i Alibabacom to hurt i o cenę trzeba się zapytać. Tłumacz gogle działa w miarę poprawnie . Cena jest z wysyłką za darmo. Wiem czemu tak tanie wysyłka - paczki są grupowane. Działa to podobnie jak Alegro. Gdyby ktoś u nas robił kupił bym tu, ale jak kupiłem i dostałem z Chin nawet bez przepakowania ,to niech idą w cholerę. Kupione 11.11  a 19.11 dostaję sms że na cle . Do 200 kilku euro bez cła . Nie wszystko jest tańsze.

Co do plastiku jest taki jak u nas do spożywki polietylen. Była afera z melaminą w mleku w proszku. Co do worków nie śmierdzą bo nie z odzysku ( nie czarne a niebieskie) polietylen . Nie ma najmniejszych problemów . Miałem kupić podkarmiaczki ale mi szkoda kasy. 3 czy 4 lata bez uwag to pomysł Robiego.Chińczycy obsugują wszystkie karty a obecnie polska firma Przelewy24 . Odrazu wyświetla się cena w złotówkach. Płacisz w złotówkach bez żadnych prowizji. Na dostwę i  ochronę masz miesiąc jak poprosisz zwiększą . Nie dostaniesz  - zwracjają kasę bo kasa idzie do aliexpres nie sprzedającego. Pod tym względem lepsze niż allegro.Ten dostaje po tym miesiącu lub jak klikniesz że dostałeś i jest to co chciałeś nie cegła. I tyle.

Opublikowano

Są po pierwsze i metalowe (kwasówka ) 7$ sztuka.Są 2 strony Aliexpres - to detal i Alibabacom to hurt i o cenę trzeba się zapytać. Tłumacz gogle działa w miarę poprawnie . Cena jest z wysyłką za darmo. Wiem czemu tak tanie wysyłka - paczki są grupowane. Działa to podobnie jak Alegro. Gdyby ktoś u nas robił kupił bym tu, ale jak kupiłem i dostałem z Chin nawet bez przepakowania ,to niech idą w cholerę. Kupione 11.11  a 19.11 dostaję sms że na cle . Do 200 kilku euro bez cła . Nie wszystko jest tańsze.

Co do plastiku jest taki jak u nas do spożywki polietylen. Była afera z melaminą w mleku w proszku. Co do worków nie śmierdzą bo nie z odzysku ( nie czarne a niebieskie) polietylen . Nie ma najmniejszych problemów . Miałem kupić podkarmiaczki ale mi szkoda kasy. 3 czy 4 lata bez uwag to pomysł Robiego.Chińczycy obsugują wszystkie karty a obecnie polska firma Przelewy24 . Odrazu wyświetla się cena w złotówkach. Płacisz w złotówkach bez żadnych prowizji. Na dostwę i  ochronę masz miesiąc jak poprosisz zwiększą . Nie dostaniesz  - zwracjają kasę bo kasa idzie do aliexpres nie sprzedającego. Pod tym względem lepsze niż allegro.Ten dostaje po tym miesiącu lub jak klikniesz że dostałeś i jest to co chciałeś nie cegła. I tyle.

Wielkie dzieki za info

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Podkarmiaczki robilem sam ze sklejki i zagotowane w parafinie sluza juz kilkanascie lat a taka jedna nabylem w UK wszystkie maja po 6l pojemnosci