Robi_Robson Opublikowano 25 Listopada 2015 Opublikowano 25 Listopada 2015 Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynieserdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych naPokaz prawidłowego zastosowania biotechnicznych i chemicznych metod zwalczania warrozy pszczół miodnychktóry odbędzie sie dnia 27 listopada 2015 r.w Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, ul. Jagiellońska 91Poniżej program : Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 26 Listopada 2015 Opublikowano 26 Listopada 2015 Ciekawa inicjatywa, ale termin niefortunny. Dzień roboczy od rana do południa. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Opublikowano 27 Listopada 2015 Ciekawa inicjatywa, ale termin niefortunny. Dzień roboczy od rana do południa. To fakt . Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 27 Listopada 2015 Opublikowano 27 Listopada 2015 Przed chwilą w Radiu Olsztyn dali relację i wywiad z 1 pszczelarzem :-) W sumie organizatorzy wiedz co robią, w końcu 95% pszczelarzy to emeryci dla nich termin szkolenia bez znaczenia. Młodzi mają internet. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Listopada 2015 Opublikowano 27 Listopada 2015 Mikołaj a ty byłeś na szkoleniu ? Cytuj
Ondrej Opublikowano 28 Listopada 2015 Opublikowano 28 Listopada 2015 Przed chwilą w Radiu Olsztyn dali relację i wywiad z 1 pszczelarzem :-) W sumie organizatorzy wiedz co robią, w końcu 95% pszczelarzy to emeryci dla nich termin szkolenia bez znaczenia. Młodzi mają internet. Dlatego dobrym rozwiązaniem byłoby wstawianie materiałów wideo z takich szkoleń na Youtub'a, właśnie dla tych młodych czy zapracowanych, zwłaszcza gdy są darmowe. Bo często można dowiedzieć się ciekawych rzeczy na takich szkoleniach i zwerfikować swoja dotychczasową praktykę. A i z pewnością takie szkolenia miałyby wiekszą rangę bo już ogólnoświatową Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 28 Listopada 2015 Opublikowano 28 Listopada 2015 ? Mikołaj niema czasu kombinuje jak obskoczyć wszystkich pszczelarzy 6 grudnia tuż tuż. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Opublikowano 29 Listopada 2015 Dlatego dobrym rozwiązaniem byłoby wstawianie materiałów wideo z takich szkoleń na Youtub'a, właśnie dla tych młodych czy zapracowanych, zwłaszcza gdy są darmowe. Bo często można dowiedzieć się ciekawych rzeczy na takich szkoleniach i zwerfikować swoja dotychczasową praktykę. A i z pewnością takie szkolenia miałyby wiekszą rangę bo już ogólnoświatową Szkolenia były dosyć ciekawe . Nagrywać nie można było , bo ... większość szkolenia prowadził dr Lipiński . Więc wiadomo ... On ma specyficzne podejście do tego zagadnienia . O dziwo mimo niefortunnego terminu sala była wypełniona niemal do ostatniego miejsca . Można było spotkać wśród słuchaczy pszczelarzy z kilkudziesięcioletni stażem i liczącym się dorobkiem pszczelarskim nie tylko na skalę lokalną Sporo było też młodych ludzi dopiero rozpoczynających przygodę z pszczołami . Młode małżeństwo z mojego RKP nie mając z kim zostawić dziecka - niemowlaka przyjechało razem z dzieckiem . To dziecko zapewne pszczelarstwo wyssie z mlekiem matki Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Opublikowano 29 Listopada 2015 Żeby nie zakładać osobnego tematu ....W Olsztyńskim Zespole Szkół Budowlanych jest możliwość uzyskania zawodu pszczelarz . Pierwsze 4 grupy (w tym moja) właśnie dziś zakończyły szkolenia .Od piątku 28XI2015 ruszyła kolejna edycja szkoleń . Być może chętni dadzą radę "dopisać się " jeszcze na tą edycję .A jeśli się nie da m to w planach są jeszcze kolejne edycje .Poza tym wkrótce rusza kurs szkolący w zawodzie stolarz (trwają zapisy ) a wiadomo znajomość stolarki pszczelarzom się przydajeDane kontaktowe na ulotce poniżejDodam , że wszystkie te szkolenia są bezpłatne . Cytuj
daro Opublikowano 29 Listopada 2015 Opublikowano 29 Listopada 2015 Może betoniarz jak na Michałowie ten od betonowych uli , coś się ufajdały. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Opublikowano 30 Listopada 2015 Może betoniarz jak na Michałowie ten od betonowych uli , coś się ufajdały. Byłem ciekaw czy w końcu zrobi ten ul z betonu , ale niestety jestem tam zablokowany na amen. Nie mam nawet podglądu do swoich postów nie mówiąc o prywatnej korespondencji . Adres ip mam zablokowany , a do kafejki internetowej nie pójdę . Forum Pasieki Michałów dla mnie już umarło Cytuj
Ondrej Opublikowano 30 Listopada 2015 Opublikowano 30 Listopada 2015 Robi a jak długo trwają te szkolenia pszczelarskie? I co ile zjazdy? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Opublikowano 30 Listopada 2015 Robi a jak długo trwają te szkolenia pszczelarskie? I co ile zjazdy? Dokładnie już nie pamiętam , ale trwało to około roku czasu . Może trochę więcej !? Wiosną i latem były praktyki w pasiece UWM Olsztyn . Wykłady teoretyczne w budowlance . Razem zdaje się 500 godzin teorii jak dobrze pamiętam . Zajęcia w piątki od 16tej. do 20 , a soboty i niedziele w godz 16-20 . Nie wszystkie weekendy były zajęcia i była przerwa wakacyjna . Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 30 Listopada 2015 Opublikowano 30 Listopada 2015 Jakie jest zainteresowanie tymi szkoleniami? Piszesz że 4 grupy ile osób na to uczęszczało, w jakim wieku ludzie. Szkolenia są bezpłatne? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2015 Jakie jest zainteresowanie tymi szkoleniami? Piszesz że 4 grupy ile osób na to uczęszczało, w jakim wieku ludzie. Szkolenia są bezpłatne? Szkolenia są bezpłatne . Ile osób w grupie trudno mi nawet powiedzieć . Zajęcia czasem były w kameralnym gronie , a czasem grupy były łączone . Wiele osób uczęszczało mocno nieregularnie ... Myślę , że można przyjąć ok. 20 osób w grupie . Egzaminy zdaje się , że będą płatne . Ale będą dopiero maj-lipiec 2016 (wiadomo - praktyka przy ulach ) Kosztów egzaminów nie znam . Wiek ? Byli i emeryci , byli i studenci . A kilka razy była ze mną na praktykach 12-letnia córka . Pisałem już gdzieś . . . Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 2 Grudnia 2015 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Można zapisać się i nie podchodzić do egz? Po co mi papier. Nie dziwię się że osoby nieregularnie chodziły jak 3 dni zajęcia i koszt dojazdu. Nauczyłeś się tam czegoś nowego , czego ciężko znaleźć w necie czy książkach? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2015 Można zapisać się i nie podchodzić do egz? Po co mi papier. Nie dziwię się że osoby nieregularnie chodziły jak 3 dni zajęcia i koszt dojazdu. Nauczyłeś się tam czegoś nowego , czego ciężko znaleźć w necie czy książkach? Można chodzić na wykłady i do egzaminu nie przystępować . Poziom nauczania w dużej mierze zależy od samych kursantów . Każdy wykład daje możliwość zadawania pytań . Jeśli ktoś nie wie co to dłuto , czy podkurzacz , to się dowie , ale raczej nie będzie wiedział o co się jeszcze konkretnie dopytać . Ale jak wiesz dużo , to dowiesz się jeszcze więcej , bo będziesz pytał i dyskutował . Wykładają głównie wykładowcy - specjaliści z tytułami naukowymi z Katedry Pszczelnictwa UWM w Olsztynie . Siuda , Bratkowski , Bąk . A czasami Wilde , Pałach , Gogolewska , oraz kilku innych Dr - ów Więc poziom wykładów da się "podkręcić nawet do poziomu akademickiego . Wiedzy nikt nie żałuje . Chcesz się dowiedzieć , to się dowiesz . Ale jak brak jest zainteresowania , to wykład zostanie "odklepany" i do domu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi