Kamil572 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Chcę usunąć słabą matkę i dać ją do rodziny z trutówkami.Ul gdzie usunąłem matkę,połączyłbym z odkładem.Pytanie czy stara matka czerwiąca może latać i wrócić do ula gdzie się unasienniła i ściąć młodą matkę z odkładu? Cytuj
daro Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Matka czerwiąca nie lata . Matka stara lata jedynie w roju . Matka w ulu się nie unasiennia . Nie podawaj do trutówek . Jedyna metoda d to w izolatorze na krytym czerwiu . Próbowałem też i takiej metody że matkę w klateczce umieszczałem w ulu na miejscu strutowiałej a pszczołę z rzeczonej w odległości ok.> 50 m wysypywałem . Później po dobie umozliwiałem wypuszczenie matki . Ale nie w klateczce transportowej bo w razie biedy matka nie ma gdzie uciec . Różne były efekty , trutówki mogą podlatywać . Cytuj
Krzychu Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia 2 godziny temu, daro napisał(a): Matka czerwiąca nie lata Lata. Widziałem na własne oczy. Spłoszona zwiała z plastra i poleciała w jednym kierunku. Miałem otwarty ul aby wróciła - bezskutecznie. Cytuj
hurriway Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia Lata na pewno taka świeżo po unasienieniu. Ale taka która już ma 2 czy 3 miesiące to nie wiem Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września W dniu 20.08.2024 o 11:13, Kamil572 napisał(a): Chcę usunąć słabą matkę i dać ją do rodziny z trutówkami.Ul gdzie usunąłem matkę,połączyłbym z odkładem.Pytanie czy stara matka czerwiąca może latać i wrócić do ula gdzie się unasienniła i ściąć młodą matkę z odkładu? Nie ma takiej możliwości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi