Kamil572 Posted August 20 Share Posted August 20 Chcę usunąć słabą matkę i dać ją do rodziny z trutówkami.Ul gdzie usunąłem matkę,połączyłbym z odkładem.Pytanie czy stara matka czerwiąca może latać i wrócić do ula gdzie się unasienniła i ściąć młodą matkę z odkładu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted August 20 Share Posted August 20 Matka czerwiąca nie lata . Matka stara lata jedynie w roju . Matka w ulu się nie unasiennia . Nie podawaj do trutówek . Jedyna metoda d to w izolatorze na krytym czerwiu . Próbowałem też i takiej metody że matkę w klateczce umieszczałem w ulu na miejscu strutowiałej a pszczołę z rzeczonej w odległości ok.> 50 m wysypywałem . Później po dobie umozliwiałem wypuszczenie matki . Ale nie w klateczce transportowej bo w razie biedy matka nie ma gdzie uciec . Różne były efekty , trutówki mogą podlatywać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted August 20 Share Posted August 20 2 godziny temu, daro napisał(a): Matka czerwiąca nie lata Lata. Widziałem na własne oczy. Spłoszona zwiała z plastra i poleciała w jednym kierunku. Miałem otwarty ul aby wróciła - bezskutecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hurriway Posted August 24 Share Posted August 24 Lata na pewno taka świeżo po unasienieniu. Ale taka która już ma 2 czy 3 miesiące to nie wiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted September 4 Share Posted September 4 W dniu 20.08.2024 o 11:13, Kamil572 napisał(a): Chcę usunąć słabą matkę i dać ją do rodziny z trutówkami.Ul gdzie usunąłem matkę,połączyłbym z odkładem.Pytanie czy stara matka czerwiąca może latać i wrócić do ula gdzie się unasienniła i ściąć młodą matkę z odkładu? Nie ma takiej możliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts