krzysiek5000 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Najskuteczniejszy na rojenie to odkład Cytuj
manio Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 3 godziny temu, Wugiwugi napisał(a): Moi drodzy, co preferujecie w przypadku wystąpienia nastroju rojowego ale zaawansowanego. 1 . Odkład z pszczoły lotnej : zabierasz macierzak i w jego miejsce stawiasz ul z matką ( starą , NU , matecznikiem czy ramka z larwami obojętne i do wyboru ) Masz mocny odkład i natychmiastowe przerwanie nastroju. Działa nawet w trakcie rójki. Jeśli matka nie wyszła to zetną mateczniki. Bez pszczół lotnych mają inne problemy na głowie. Masz też czas na wymianę matki , dołożenie węzy czy inne działania , których zaniechanie spowodowało nastrój. 2. Jeśli ul korpusowy to pomiędzy dwa korpusy gniazda daj korpus węzy. Cytuj
Wugiwugi Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Mam najlepszy ul korpusowy to znaczy 18 wlkp. Jednak zastanawiam się co robić w Warszawiaku Poszerzanym ponieważ gdy już wydaje mi się że mam na nie sposób to kolejny sezon pokazuje że to błędna droga. W zeszłym roku trzymałem gniazdo ciasno i regularnie zabierałem po jednej ramce czerwiu, efekt był taki że pszczoły nie weszły mi w nastrój rojowy, ilość miodu była właściwie taka sama jak w 18 wlkp. z których nie robiłem odkładów. W tym roku to wogóle nie zadziałało. Miodu w WP o wiele mniej niż w 18 wlkp a też powchodziły w nastroje rojowe. Myślę że w przyszłym roku spróbuję po prostu w kilku rodzinach wycinać mateczniki do skutku ... czyli pewnie do lipca o ile mi wcześniej nie uciekną bo przegapię jakiś matecznik. szkoda mi tracić miodu bo wykonanie odkładów prawie zawsze kończy się zmniejszonym zbiorem miodu. Kiedyś miałem taki pojedynczy przypadek że jak wycinałem mateczniki co tydzień to miałem i dużo miodu, i dużo pszczoły, a po 4 tygodniach się uspokoiły. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 8 godzin temu, Wugiwugi napisał(a): Moi drodzy, co preferujecie w przypadku wystąpienia nastroju rojowego ale zaawansowanego. Jak zaawansowany nastrój rojowy w warszawiaku to tylko podzielenie na dwie rodziny ( w korpusowych można inaczej) , czyli jeden odkład z matką i pszczołą lotną i drugi odkład z gniazdem i młodą pszczołą . Bo co powoduje nastrój rojowy ? Tak żeby zrozumieć ? Nastrój rojowy powstaje jak jest w rodzinie za dużo bezrobotnych pszczół , pszczoły bezrobotne siedzą na dnie ula i na ścianach bocznych nad dennicą i nic nie robią doświadczony pszczelarz od razu to zauważy bez szukania mateczników , to są młode pszczoły karmicielki , woszczarki i wykonujące różne prace wewnątrz ula, i nie mają po prostu zajęcia , może to być z różnych przyczyn , ciasnota w ulu , brak miejsca na czerwienie dla matki i jest nadwyżka karmicielek , pogoda nielotna , opady deszczu i wtedy to zaczyna się impuls do rojenia. Więc na logikę , żadne wycinanie mateczników , bo to niewiele da , tylko trzeba zapewnić pszczołom zajęcie przez pszczelarza . Czyli robimy podział , matka i lotna pszczoła w jednym miejscu a młode pszczoły i gniazdo z czerwiem drugim miejscu i sprawa rozwiązana , młode bezrobotne pszczoły które siedziały bezrobotne są zmuszone do latania w pole , bo lotne pszczoły oddzieliłeś razem z matką w drugim ulu i po nastroju , najprostszy sposób na zaawansowany nastrój rojowy. A i jeszcze pisałeś coś o ilości miodu , że masz czasami za mało i stąd te dylematy co robić , wycinać mateczniki itd , więc jak mało miodu masz , to trzeba po prostu więcej rodzin w pasiece zainstalować , żeby wkalkulować te losowe przypadki w ryzyko mniejszej miodności spowodowanej nastrojami rojowymi. Przykładowo masz 15 rodzin to powiększ pasieką o 1/4 czyli do 20 rodzin i będziesz miał pewność, że nie spotka Ciebie sytuacja że Ci zabrakło miodu lub masz za mało , a bo pszczoły mi się wyroiły lub mają nastrój i mam kłopot i co robić ? . 😀 Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi