Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Madzin napisał(a):

Nie mam pojęcia co z tym teraz zrobić . 

posłuchaj rady Tadeusza :) , najważniejszy jest "pszczelarski bajer" , nazwij ten miód np. "konopny z melisą " i będzie miał wzięcie od ręki. Dodasz , że dla mających problemy z zasypianiem czy depresją  - to powszechne przypadłości. Nie ma w tym żadnego naruszenia etyki , czy nawet śladu nieuczciwości , bo sama piszesz że nie wiesz z czego pszczółki nanosiły , więc tak samo nie wiesz czy nie z konopii i melisy . Smacznego :) 

A że ostry w smaku ? Dobre lekarstwo musi być niesmaczne  :( 

Edytowane przez manio
Opublikowano
W dniu 4.06.2026 o 22:26, Madzin napisał(a):

Zapach tak bardzo intensywny że żadne moje miodobranie tak nie pachniało . Dobrze ze nie ma tego dużo . Nawet w połowie miodobrania zastanawiałam się czy im tego nie zwrócić na dennice zeby to zjadły ale obawiałam się ze mi to znowu wyniosą na górę i nie odbiorę już ,,normalnego słodkiego ,, miodu w tym sezonie i wszystko będzie z ta okropna goryczka . Rozleje to i schowam w najdalszy kąt może jak ,,dojrzeje,, to będzie zjadliwy . Jakiś dużych areałów Czeremchy nie widziałam a ona podobno daje taki posmak , jest spadz na dębie pod domem może to jej sprawka . Nie mam pojęcia co z tym teraz zrobić . 

Jak to co robić ? To jest zaleta i oznaka prawdziwego miodu .  Właśnie takie wyraziste miody są cenione przez smakoszy , nie to co marketowe wynalazki bez żadnego smaku , akacjowy tez jest bez smaku to są syropy  .

Goryczkę lekką dają wiosną takie rośliny jak mniszek , czeremcha , ale chyba głównie poprzez obecność  zapachu aromatycznych pyłków w miodzie  , bo nie widziałem osobiście pszczół zbierających z czeremchy nektar,  a u mnie czeremchy dużo też  , i kasztanowce też dają gorzkawy miód , oraz późnym latem jeszcze nostrzyk , też daje lekko gorzkawo waniliowy smak. 

Są to miody wyjątkowo cenione przez znawców i smakoszy miodu i mam klientów który wiosną to pytają głownie czy mam miód z mniszka . Ja bym go sprzedawał drożej bo wart wyższej ceny . 

https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/aktualnosci/wiadomosci-z-polski/2003-kwitnie-czeremcha-zwyczajna

• Haha 1
Opublikowano

Jadąc dziś na wycieczke rowerowa znalazłam winowajcę mojego gorzkiego miodu . Mam miód ligustrowy ….. Objechałam wszystko dookoła  i znalazłam całkiem spore areały tego nie ciętego na żywopłot dziadostwa . Kwitnie jak szalony a pszczoły maja roboty po same czółki …. Jego owoce są trujące dla ludzi ale widocznie pszczoły chętnie go oblatują i dla nich nie jest szkodliwy . Albo mam taka dziurę ze zaczęły to nosić albo to woli właśnie taka pogodę i temperaturę jak jest obecnie . Wcześniej takiego miodu nie było lub znosiły małe ilości ze nie był tak wyczuwalny i okropnie gorzki . Od 2 tygodni pogoda w kratkę wczoraj słońce , dzisiaj deszcz , na drugi dzień znowu słońce i tak w kółko . 

Opublikowano

Rzepak już tydzień temu wirowany i wciąż nie skrystalizował. 

Okazuje się, że kwitł w suszy a gdy wydawało się, że przekwitł-w nocy popadało i na następny dzień nie rozwinięte z niego kwiaty zakwitły. Wszystko wskazuje na to, że rzepak będę wirować drugi raz ale to odłożę sobie na kilka dni przed lipą. Niech coś innego doniosą i będzie jakiś fajny wielokwiat? 

Swoją drogą czy u was w tym roku są dobre przyjęcia matek? U mnie wychodzi jakoś od 20-40% skuteczności. Takie widełki bo w kilku odkładach nie wiem czy jest czy nie ma. Może jak, zaglądałem to poleciała na lot godowy:)

Polowa rodzin pojechała na facelię, a na tym miejscu będzie te, które gryka więc do końca lata tam posiedzą pewnie. 

Opublikowano
10 godzin temu, Madzin napisał(a):

Mam miód ligustrowy …..

A to ciekawy temat ? Dobrze że nie masz w okolicy innych niespotykanych dotychczas plantacji , jak lawenda , bo słyszałem że też smakowo miód lawendowy średni smakowo . 😁