Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

 

Ostatnio rozmawiałem z bardzo ciekawym gościem (pszczelarzem), który opowiadał mi że on karmi cukrem nierafinowanym (tym ciemnym), jest to polski cukier ale kupuje go w Czechach :huh: . Trochę dziwne co ?? pierwszy raz spotkałem sie z takim pomysłem  :blink: , podobno 100 % cukier bez żadnych antyzbrylaczy itp. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie ?? 

Opublikowano

Mi się wydaje że jakość cukru spożywczego jest w miarę zbliżona , choć różna może być zawartość cukru w cukrze na korzyść tych droższych i prawdopodobnie te tańsze nierafinowane mają go mniej oraz więcej różnych zanieczyszczeń. Ale pszczoły potrafią to znieść o czym świadczą wpisy Kolegów którzy kupują cukier gdzie popadnie i gdzie tańszy i nie obserwują jakiegoś szkodliwego wpływu na rodziny. A jechać do Czech po cukier ?????  może jak ktoś mieszka przy granicy Czeskiej ????

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

 "Już 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę,.. ponieważ jest on pozbawiony swoich sil witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Natomiast to co usunięto - białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmu węglowodanów"

 

Może jednak cukier nierafinowany jest lepszy...

Opublikowano

No właśnie może jest lepszy, tylko najlepiej by było jakby dorwać kogoś kto karmi na zimę takim cukrem i to już dłuższy okres czasu, na chłopski rozum powinien być lepszy od białego a do tego tańszy i do kupienia w Polsce Tadziu  ;) . Mam kontakt telefoniczny do tego pszczelarza chyba przedzwonię do niego i pogadam konkretniej.

Opublikowano

Nie nie lepszy. Ma zbyt dużo pozostałości które powodują przepełnienie jelita . No ale jak polak się uprze to i melasą próbował. Kiszonką z buraka też mozna. Chyba.

Gość chrzani bo cukier nie ma żadnych dodatków.

Opublikowano

skoro nie ma to dlaczego się nie bryli jak postoi trochę w wilgotnej kuchni, to mi Daro wytłumacz. Ja nie twierdzę że jest dobry czy lepszy bo nie mam w tym temacie doświadczenia dlatego napisałem temat i pytam może ktoś coś wie. Sól kuchenna w domu otwarta się nie zbryla a 100% czysta sól kamienna tak wiięc musi być dodana jakaś chemia pewnie to samo jest z cukrem  :mellow: .

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zróbcie sobie dwa pudełka do nich do 30 pszczół i karmcie je przez strzykawkę ( taką samą ilośćią pokarmu ) i patrzecie co siędzieje. Można ocenić śmiertelność, kondycję poźniej wyinicować jelito i sprawdzić jego stan, obecność biegunki itp itd .. .. :) Za takie pudełko może posłużyć ulik weselny z przeszkleniem typu Zander. I już będziecie wiedzieć wszystko o cukrze.. Tak samo można testować inne pokarmy cukier kontra cukier kontra inwert ....

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.