Słowian Posted January 30, 2016 Posted January 30, 2016 Witam Ostatnio rozmawiałem z bardzo ciekawym gościem (pszczelarzem), który opowiadał mi że on karmi cukrem nierafinowanym (tym ciemnym), jest to polski cukier ale kupuje go w Czechach . Trochę dziwne co ?? pierwszy raz spotkałem sie z takim pomysłem , podobno 100 % cukier bez żadnych antyzbrylaczy itp. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie ?? Quote
Tadek11 Posted January 30, 2016 Posted January 30, 2016 Mi się wydaje że jakość cukru spożywczego jest w miarę zbliżona , choć różna może być zawartość cukru w cukrze na korzyść tych droższych i prawdopodobnie te tańsze nierafinowane mają go mniej oraz więcej różnych zanieczyszczeń. Ale pszczoły potrafią to znieść o czym świadczą wpisy Kolegów którzy kupują cukier gdzie popadnie i gdzie tańszy i nie obserwują jakiegoś szkodliwego wpływu na rodziny. A jechać do Czech po cukier ????? może jak ktoś mieszka przy granicy Czeskiej ???? Pozdrawiam Tadek Quote
MAZI Posted January 30, 2016 Posted January 30, 2016 "Już 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę,.. ponieważ jest on pozbawiony swoich sil witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Natomiast to co usunięto - białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmu węglowodanów" Może jednak cukier nierafinowany jest lepszy... Quote
Słowian Posted January 30, 2016 Author Posted January 30, 2016 No właśnie może jest lepszy, tylko najlepiej by było jakby dorwać kogoś kto karmi na zimę takim cukrem i to już dłuższy okres czasu, na chłopski rozum powinien być lepszy od białego a do tego tańszy i do kupienia w Polsce Tadziu . Mam kontakt telefoniczny do tego pszczelarza chyba przedzwonię do niego i pogadam konkretniej. Quote
daro Posted January 30, 2016 Posted January 30, 2016 Nie nie lepszy. Ma zbyt dużo pozostałości które powodują przepełnienie jelita . No ale jak polak się uprze to i melasą próbował. Kiszonką z buraka też mozna. Chyba. Gość chrzani bo cukier nie ma żadnych dodatków. Quote
Słowian Posted January 30, 2016 Author Posted January 30, 2016 skoro nie ma to dlaczego się nie bryli jak postoi trochę w wilgotnej kuchni, to mi Daro wytłumacz. Ja nie twierdzę że jest dobry czy lepszy bo nie mam w tym temacie doświadczenia dlatego napisałem temat i pytam może ktoś coś wie. Sól kuchenna w domu otwarta się nie zbryla a 100% czysta sól kamienna tak wiięc musi być dodana jakaś chemia pewnie to samo jest z cukrem . Quote
netto Posted February 8, 2016 Posted February 8, 2016 Zróbcie sobie dwa pudełka do nich do 30 pszczół i karmcie je przez strzykawkę ( taką samą ilośćią pokarmu ) i patrzecie co siędzieje. Można ocenić śmiertelność, kondycję poźniej wyinicować jelito i sprawdzić jego stan, obecność biegunki itp itd .. .. Za takie pudełko może posłużyć ulik weselny z przeszkleniem typu Zander. I już będziecie wiedzieć wszystko o cukrze.. Tak samo można testować inne pokarmy cukier kontra cukier kontra inwert .... Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.