Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie - czy jest sens kupowac ul z takiego materialu? Jest on o wiele drozszy niz standardowe drewniane. Jesli tak to z jakich czesci powinien sie skladac kompletny wielkopolski? Pytam bo jesli zdecydowalbym sie na zakup chcialbym aby byl juz w 100% trzcinowy a nie mieszany - czesciowo drewniany i trzcinowy

Guest PawelKS3
Posted

Mnie od jakiegoś czasu kuszą właśnie ule słomiane lub trzcinowe ale jeszcze się nie zebrałem żeby kupić. Jak dla mnie to wystarczą korpusy trzcinowe, dennica i daszek mogą być drewniane.

Posted

Pawel blisko nas czlowiek sie oglasza, ze takowe ule wykonuje- kusi mnie to juz od 2-3 miesiecy.

Posted

Jest sens jedynie kupić taki ul do skansenu przydomowego jako ciekawostka ( taki gadżet pszczelarski ) zawsze to ładnie w pasiece wygląda jak ma się jakieś zabytkowe konstrukcje.

Natomiast do celów typowo towarowych nie polecam bo więcej z nimi problemów niż korzyści.

Pozdrawiam

Tadek

Guest PawelKS3
Posted

Wiem, w Skarzysku:), tylko troche cena mi nie pasuje:)

Posted

Całe słomiane to sa koszki. Pszczoła to stworzenie leśne nie polne. Ule ze słomy ,trzciny były robione z powodów finansowych ( za drewno trzeba było zapłacić) . Pszczoły mając do wyboru słomę i drewno wybierają to drugie. Były robione doświadczenia. Ta rzekoma zdrowotność polega na ogromnej ilości propolisu w  szczelinach. Moja pierwsza pasieka miał być w takich. dzieki Bogu nie kupiłem a było to 40 rodzin. Mam teraz jeden pozostały z tej pasieki.