Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Jakieś opinie? Sugestie? Opinie?

Przymierzam się do zakupów stąd to pytanie. Jak na razie od kilku dni oczekuję na odpowiedź na maila od jednego i drugiego...

Dziękuję z góry za konstruktywne wypowiedzi.

Posted

Witaj Paweł. W 2012 roku zakupiłem od pana Tumidajewicza 4 ule wielkopolskie, mam je do dziś. Sprawują sie dobrze, są lekkie - idealne do pasieki wędrownej. Nie wiem jak długo wytrzymają zszywki które zostały użyte do zbicia - na razie trzymają. W tym, roku dokupiłem jeszcze 4 pół korpusy - pasują idealnie. Kontakt z producentem bardzo ok - odbiera telefony, dotrzymuje terminów. Pozdrawiam

• Like 1
Posted

Ja mam 1 ul Bartodzieja. Dadant z poławiaczem pyłku. Użytkuję od początku sezonu więc w pełni o solidności i jakości wykonania będę mógł się wypowiedzieć za rok. Pomalowałem i użytkuję. Wszystko ładnie spasowane. Praktyczne lotnisko, zasuwka na transport, wentylacja ok. Z wad kosztowne cacko. Z rzeczy neutralnych zwykłe wręgi, ale spełniają swoją rolę.

Warto kupić podstawowy ul  i korpusy na miodnie dorobić ze styroduru. Np korpus do mego D czy Twojego W kosztuje 74 zł a połkorpus 54zł .

• Like 1
Posted

Dziękuję :)

Do Tumidajewicza nie moge sie dodzwonic. Bartodziej - miła i rzeczowa rozmowa.

Posted

Ja mam od Tumidajewicza ule  5 lat  ;)   i nic specjalnego sie nie dzieje .Trzymają wymiar są lekkie zbite solidnie zszywkami  . Na jego ulach sie wzorowałem przy budowie swoich ,podkarmiaczki tez proste i skuteczne ,dennice jakie chcesz.W realu spoko gość .Rozwozi swoje ule po całej polsce .

• 2 weeks later...
Posted

Mam ule od Tumidajewicza,2-gi sezon. Nie są lekkie, pomalowane olejną, na kilku rogach klepki napuchły, więc i naciągnęły wilgoci. Zbijane na zszywki - jeszcze trzymają. Elementy dobrze spasowane. Dobrze spisuje się poławiacz pyłku. Na wędrówki - jak nie trzeba daleko nosić. Plusy: dobrze spasowane, minusy: bardzo ciężkie, bo drewniane, klepkowe, muszą ważyć, dobrze, że nie muszę ich nosić...

Posted

Ciężkie to pojęcie względne ,najlżejsze z drewnianych .10 mm klepka jest plusem na wagę .

Wiadomo na przeciw styropianów są cięższe wiem bo mam ze styroduru .

Od Tumidajewicza kupiłem kilka bo nie miałem czasu robić i żeby mieć namiary na standard.

Z tego co widziałem w magazynach to robi "masę tych uli"

Posted

Ja mam 2 rok ule bertodziej, w tym roku dokupiłem kolejne z wysokimi dennicami z poławiaczem pyłku, jak na razie wszystko Ok, waga jak każdy drewniany klepkowy. Mam jeszcze 1 szt od Ratajczaka, ul wykonany poprawnie ale cieńsze ocieplenie i do reszty pasuje "średnio". Ja polecam bartodzieja również za solidność i terminowość.