Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, interesuja mnie opinie praktykow. Czy np wskazanie 22% wody w miodzie , dyskwalifkuje miod , skoro miod sklepowy ma 23%, czy trzeba sie sztywno trzymac 20% i ponizej i wszytsko co jest z tym zwiazane.

Opublikowano

Podejrzewam, że masz niewykalibrowany przyrząd.

U nas norma mówi że ma być 20% ale np. w Luksemburgu musi być poniżej 18%, więc Twoje 22% to dużo.

Opublikowano

Te 22 to byl przyklad :) , dzisiaj kurier dostarczyl mi refraktometr i badalem tylko miod lipowy,ale zeszloroczny, przechowywany w tem pokojowej i tam mialem 21, ale miod lezy od zeszlego roku i nic sie nie dzieje dlatego zapytalem, dlatego pytam jak to jest. Czy jak jest powyzej 20 to na 100% miod sfermentuje, nigdy nie mialem do czynienia z tym urzadzeniem dlatego pytam. Na czym polega kalibracja, do refraktometru dostalem jakas buteleczke z plynem, ale kupione bylo na francuskim amazonie, instrukcja jest po angielsku, a ja jestem w robocie. Takze to wszystko jest tak na goraco ;). Wieczorem zbadam ten tegoroczny.

Opublikowano

Mój  oryginalny refraktometr do miodu polskiej produkcji  ma zaznaczoną granicę na 18,5. Większość miodu jaki odbieram ma w granicach 16,5 wiosenny około 19 ze względu na strach przed krystalizacją. Klienci się często dziwią mówiąc czemu twoj miód taki gęsty a ten z ... lub od ... taki rzadki.

Opublikowano

Pobawilem sie troche ta zabaweczka i no coz troche to gazdzet :) , ale spi sie spokojniej. Ten miod wiosenny tegoroczny ma od 17 do 19 czyli luz, chociaz nie wiem jak to jest z dokladnoscia, bo jak pochylam  dol - gora to wskazanie  waha sie o okolo 1,5, napiszcie jak sie tym poslugujecie ;)

Opublikowano

Mam refraktometr, faktycznie śpi się spokojniej no i lubię gadżety. Moje miody mają zawsze poniżej 18%.

Z: http://matrix.ur.krakow.pl/~wberski/Zywienie%202009/Miod_teoria.pdf

Zgodnie z Polską Normą zawartość wody w dojrzałym miodzie nie moŜe przekraczać 20%. Wyjątkiem jest miód wrzosowy, w którym dopuszcza się 23% wody.

Z: https://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelarstwo/Mi%C3%B3d#Zawarto.C5.9B.C4.87_wody_.28refraktometr.29

• Dopuszczalna zawartość wody zależy od rodzaju miodu. Ogólnie dla miodów wynosi ona 21%, dla miodu koniczynowego 23% i dla wrzosowego 23%.
  • Dla miodów sprzedawanych z etykietką Niemieckiego Związku Pszczelarskiego parametr ten wynosi odpowiednio 18%, 18%, 21,4%).
Opublikowano

Mam refraktometr, faktycznie śpi się spokojniej no i lubię gadżety. Moje miody mają zawsze poniżej 18%.

Z: http://matrix.ur.krakow.pl/~wberski/Zywienie%202009/Miod_teoria.pdf

Zgodnie z Polską Normą zawartość wody w dojrzałym miodzie nie moŜe przekraczać 20%. Wyjątkiem jest miód wrzosowy, w którym dopuszcza się 23% wody.

Z: https://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelarstwo/Mi%C3%B3d#Zawarto.C5.9B.C4.87_wody_.28refraktometr.29

• Dopuszczalna zawartość wody zależy od rodzaju miodu. Ogólnie dla miodów wynosi ona 21%, dla miodu koniczynowego 23% i dla wrzosowego 23%.
  • Dla miodów sprzedawanych z etykietką Niemieckiego Związku Pszczelarskiego parametr ten wynosi odpowiednio 18%, 18%, 21,4%).

Dzieki, moze ktos z was wie jak sie kalibruje to urzadzenie

Opublikowano

Kalibracja może być wykonana tylko przy pomocy odpowiedniego oleju dioptrycznego( 78,8% Brix) oraz bloku kalibracyjnego, niektórzy sprzedawcy sprzedają to w komplecie , ja nigdy nie kalibrowałem bo zamówiłem już u dostawcy sprawdzony przez niego refraktometr

Gdybyś chciał więcej informacji od fachowca to :

link.gif

e-mail: tomasz.potuczko@op.pl Tel. 517 322 126, 504 90 80 11

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Kalibracja może być wykonana tylko przy pomocy odpowiedniego oleju dioptrycznego( 78,8% Brix) oraz bloku kalibracyjnego, niektórzy sprzedawcy sprzedają to w komplecie , ja nigdy nie kalibrowałem bo zamówiłem już u dostawcy sprawdzony przez niego refraktometr

Gdybyś chciał więcej informacji od fachowca to :

link.gif

e-mail: tomasz.potuczko@op.pl Tel. 517 322 126, 504 90 80 11

Pozdrawiam

Tadek

Ja mam ten olej i blok do kalibracji, ale nie mam opisu jak to zrobic, ale znalazlem na innym forum ze mozna kalibrowac olejem z oliwek i wtedy wskazania powinny byc 71,5 skala brix lub 26,5 skala wodna, sprawdzilem u mnie i tak jest, czyli sprzet byl skalibrowany, a ten olejek dioptryczny i blok kalibracyjny w komplecie jest na zas  ;)  ;)

Opublikowano

Ja mam ten olej i blok do kalibracji, ale nie mam opisu jak to zrobic, ale znalazlem na innym forum ze mozna kalibrowac olejem z oliwek i wtedy wskazania powinny byc 71,5 skala brix lub 26,5 skala wodna, sprawdzilem u mnie i tak jest, czyli sprzet byl skalibrowany, a ten olejek dioptryczny i blok kalibracyjny w komplecie jest na zas  ;)  ;)

Jeśli chcesz to mogę Ci podesłać na maila skan ulotki informacyjnej dołączonej do mojego refraktometru. Jest tam też opis jak skalibrować przy użyciu załączonego bloku i płynu.

Opublikowano

Jeśli chcesz to mogę Ci podesłać na maila skan ulotki informacyjnej dołączonej do mojego refraktometru. Jest tam też opis jak skalibrować przy użyciu załączonego bloku i płynu.

no pewnie ze chce, przyda sie na zas, jak umiesz to wrzuc tu na forum , moze sie komus jeszcze przyda ;)  :)  :)