sok_mir Opublikowano 8 Czerwca 2016 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Tak jak w temacie, interesuja mnie opinie praktykow. Czy np wskazanie 22% wody w miodzie , dyskwalifkuje miod , skoro miod sklepowy ma 23%, czy trzeba sie sztywno trzymac 20% i ponizej i wszytsko co jest z tym zwiazane. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 8 Czerwca 2016 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Podejrzewam, że masz niewykalibrowany przyrząd. U nas norma mówi że ma być 20% ale np. w Luksemburgu musi być poniżej 18%, więc Twoje 22% to dużo. Cytuj
sok_mir Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2016 Te 22 to byl przyklad , dzisiaj kurier dostarczyl mi refraktometr i badalem tylko miod lipowy,ale zeszloroczny, przechowywany w tem pokojowej i tam mialem 21, ale miod lezy od zeszlego roku i nic sie nie dzieje dlatego zapytalem, dlatego pytam jak to jest. Czy jak jest powyzej 20 to na 100% miod sfermentuje, nigdy nie mialem do czynienia z tym urzadzeniem dlatego pytam. Na czym polega kalibracja, do refraktometru dostalem jakas buteleczke z plynem, ale kupione bylo na francuskim amazonie, instrukcja jest po angielsku, a ja jestem w robocie. Takze to wszystko jest tak na goraco . Wieczorem zbadam ten tegoroczny. Cytuj
daro Opublikowano 8 Czerwca 2016 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Najlepiej się bada zawartość cukru w cukrze. Cytuj
zegaj Opublikowano 8 Czerwca 2016 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Mój oryginalny refraktometr do miodu polskiej produkcji ma zaznaczoną granicę na 18,5. Większość miodu jaki odbieram ma w granicach 16,5 wiosenny około 19 ze względu na strach przed krystalizacją. Klienci się często dziwią mówiąc czemu twoj miód taki gęsty a ten z ... lub od ... taki rzadki. Cytuj
sok_mir Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2016 Pobawilem sie troche ta zabaweczka i no coz troche to gazdzet , ale spi sie spokojniej. Ten miod wiosenny tegoroczny ma od 17 do 19 czyli luz, chociaz nie wiem jak to jest z dokladnoscia, bo jak pochylam dol - gora to wskazanie waha sie o okolo 1,5, napiszcie jak sie tym poslugujecie Cytuj
sok_mir Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2016 i co nikt wiecej nie posluguje sie tym urzadzeniem Cytuj
MDR Opublikowano 10 Czerwca 2016 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Mam refraktometr, faktycznie śpi się spokojniej no i lubię gadżety. Moje miody mają zawsze poniżej 18%. Z: http://matrix.ur.krakow.pl/~wberski/Zywienie%202009/Miod_teoria.pdf Zgodnie z Polską Normą zawartość wody w dojrzałym miodzie nie moŜe przekraczać 20%. Wyjątkiem jest miód wrzosowy, w którym dopuszcza się 23% wody. Z: https://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelarstwo/Mi%C3%B3d#Zawarto.C5.9B.C4.87_wody_.28refraktometr.29 Dopuszczalna zawartość wody zależy od rodzaju miodu. Ogólnie dla miodów wynosi ona 21%, dla miodu koniczynowego 23% i dla wrzosowego 23%. Dla miodów sprzedawanych z etykietką Niemieckiego Związku Pszczelarskiego parametr ten wynosi odpowiednio 18%, 18%, 21,4%). Cytuj
sok_mir Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2016 Mam refraktometr, faktycznie śpi się spokojniej no i lubię gadżety. Moje miody mają zawsze poniżej 18%. Z: http://matrix.ur.krakow.pl/~wberski/Zywienie%202009/Miod_teoria.pdf Zgodnie z Polską Normą zawartość wody w dojrzałym miodzie nie moŜe przekraczać 20%. Wyjątkiem jest miód wrzosowy, w którym dopuszcza się 23% wody. Z: https://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelarstwo/Mi%C3%B3d#Zawarto.C5.9B.C4.87_wody_.28refraktometr.29 Dopuszczalna zawartość wody zależy od rodzaju miodu. Ogólnie dla miodów wynosi ona 21%, dla miodu koniczynowego 23% i dla wrzosowego 23%. Dla miodów sprzedawanych z etykietką Niemieckiego Związku Pszczelarskiego parametr ten wynosi odpowiednio 18%, 18%, 21,4%). Dzieki, moze ktos z was wie jak sie kalibruje to urzadzenie Cytuj
Tadek11 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Kalibracja może być wykonana tylko przy pomocy odpowiedniego oleju dioptrycznego( 78,8% Brix) oraz bloku kalibracyjnego, niektórzy sprzedawcy sprzedają to w komplecie , ja nigdy nie kalibrowałem bo zamówiłem już u dostawcy sprawdzony przez niego refraktometr Gdybyś chciał więcej informacji od fachowca to : e-mail: tomasz.potuczko@op.pl Tel. 517 322 126, 504 90 80 11 Pozdrawiam Tadek Cytuj
sok_mir Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2016 Kalibracja może być wykonana tylko przy pomocy odpowiedniego oleju dioptrycznego( 78,8% Brix) oraz bloku kalibracyjnego, niektórzy sprzedawcy sprzedają to w komplecie , ja nigdy nie kalibrowałem bo zamówiłem już u dostawcy sprawdzony przez niego refraktometr Gdybyś chciał więcej informacji od fachowca to : e-mail: tomasz.potuczko@op.pl Tel. 517 322 126, 504 90 80 11 Pozdrawiam Tadek Ja mam ten olej i blok do kalibracji, ale nie mam opisu jak to zrobic, ale znalazlem na innym forum ze mozna kalibrowac olejem z oliwek i wtedy wskazania powinny byc 71,5 skala brix lub 26,5 skala wodna, sprawdzilem u mnie i tak jest, czyli sprzet byl skalibrowany, a ten olejek dioptryczny i blok kalibracyjny w komplecie jest na zas Cytuj
pastaga Opublikowano 12 Czerwca 2016 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Ja mam ten olej i blok do kalibracji, ale nie mam opisu jak to zrobic, ale znalazlem na innym forum ze mozna kalibrowac olejem z oliwek i wtedy wskazania powinny byc 71,5 skala brix lub 26,5 skala wodna, sprawdzilem u mnie i tak jest, czyli sprzet byl skalibrowany, a ten olejek dioptryczny i blok kalibracyjny w komplecie jest na zas Jeśli chcesz to mogę Ci podesłać na maila skan ulotki informacyjnej dołączonej do mojego refraktometru. Jest tam też opis jak skalibrować przy użyciu załączonego bloku i płynu. Cytuj
sok_mir Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2016 Jeśli chcesz to mogę Ci podesłać na maila skan ulotki informacyjnej dołączonej do mojego refraktometru. Jest tam też opis jak skalibrować przy użyciu załączonego bloku i płynu. no pewnie ze chce, przyda sie na zas, jak umiesz to wrzuc tu na forum , moze sie komus jeszcze przyda Cytuj
pastaga Opublikowano 12 Czerwca 2016 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Jeśli będzie nieczytelne to w pełnym rozmiarze mogę przesłać na maila. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.