Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lipa z nawłoci. Zajrzałem do uli, dwie ramki z 6 nadstawek zasklepione i to nie od dechy do dechy ? Inwert, środki na warrozę i zima już pozostały

Opublikowano (edytowane)

No to trochę przeceniłes ich możliwości dając Im sześć nadstawek  Ja bym dał max 3

Edytowane przez Beeman
Opublikowano (edytowane)

no te 6 nadstawek to na 6 uli było postawione zapewne nie na jednym:P

czyli po jednej miodni na ul

Edytowane przez mirek.
  • Zdezorientowany 1
Opublikowano

powiem tak z nawłoci będzie lipa

zajrzałem do 2 silnych rodzi i do 2 normalnych

silne maja zasklepione miodnie na 30 procent wody w miodzie niezasklepionym jeden pomiar 19.5  i 20

do gniazda nie zaglądałem

normalne rodziny w miodniach właściwie nic wielkiego po pare kilo ale rozwalone 

czyli koniec zabawy we worek pogoda   miodobranie reszta do pobrania na zimę i dokarmianie

Opublikowano

Te 6 nadstawek to na 6 ulach, tak jak Mirek pisał :)

odwirowalem wszystko z nadstawek, co posiadało nawet śladowe ilości miodu, bo z gniazdowych nie brałem - w sumie 7kg na 6 uli....

Opublikowano

wczoraj odebrałem z 4 uli w sumie 20 ramek odwirowane z 10 litrów 

reszta zostawiona do przeniesienia do gniazda

co dziwne jedna tylko rodzina nie zalała górnego korpusu gniazdowego

jeszcze ma do końca września być ciepło

od jutra jak wyczyszczą ramki podkarmianie i wolne do wiosny

no i jeszcze dymek

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 5.09.2020 o 10:49, mirek. napisał(a):

no to i ja zajrzałem ale do samych miodni szału nie ma

w większości nie posklepiony i niepełne ramki

do gniazd nie zaglądałem bo pogoda kiepska 

ale podejrzewam że tam jest pełno

dla siebie coś się odwiruje za tydzień

może:P

Widzę, że 5 lat temu późne nektarowanie nawłoci i miodobrania na początku września nie wzbudzały w nikim zdziwienia.

Poczytajcie wątek. 

U mnie na nawłociowych toczkach 3 rodzinki, które są słabe i mają się maksymalnie rozwinąć, nie liczę więc na przyrodę i podaję syropek. 

Opublikowano
37 minut temu, michal79 napisał(a):

Widzę, że 5 lat temu późne nektarowanie nawłoci i miodobrania na początku września nie wzbudzały w nikim zdziwienia.

Pamiętam ten rok , mój Kolega ze Stowarzyszenia Pszczelarskiego stracił wtedy  po zimie 3/4  pasieki 🫢. Za chytry był na miód nawłociowy jak wtedy sam komentował  , nawłoć późno nektarowała wtedy  , ale to pewnie jeszcze zależy jaka to była odmiana nawłoci w przewadze u niego  i jaka była wilgotność gleby i kiedy , już nie pamiętam w szczegółach , ale ja w tamtym roku miód z nawłoci podbierałem do końca sierpnia  , staram się nie przekraczać 30 sierpnia , i  u mnie wcześniej nawłoć nektarowała  na przyrzecznych wilgotnych terenach   , a na wyższych stanowiskach jak u Mirka,,  jak było sucho w sierpniu  nektarowała później  ,  dopiero po opadach deszczu pewnie zaczęła nektarować we wrześniu . 

Opublikowano
59 minut temu, michal79 napisał(a):

no tak było i zimowla zero strat

niestety ten rok mam najgorszy

jeszcze zrobiły sobie ciche wymiany 

ale wszędzie matki są i czerwią 

u mnie susza totalna i nawloć nektaruje symbolicznie

Opublikowano

Ja nie zaglądałem do swoich ze dwa tygodnie. Ale wczoraj stanąłem koło uli i co mogę powiedzieć to to, że czuć skarpetę a pszczoły latają jak szalone. Na pewno pyłku będą miały pod dostatkiem bo wracają całe żółte. Chciałbym w tym miesiącu zrobić ostatnie ruchy w ulach, dziś zobaczę jak jest z nektarowaniem nawłoci i czy jest cos  w ulu oprócz zapachu.

Co do wirowania nawłoci, jeden stary pszczelarz, który nawet należał do naszego "Koła" a od którego kupowałem jedne z pierwszych pszczół, mówił mi że "kto jesienią miód wiruje, ten wiosną martwe pszczoły wymiata z uli". Co będzie w ramkach gniazdowych zostawię pszczołom. Do miodni to wątpię by w moich WP coś przyniosły.