Skelar Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 Cześć, Czy ktoś może współpracował z tym wytwórcą wręgów i elementów do uli? Chciałbym u niego zamówić wręgi i wstępnie jestem dogadany jednak jeszcze chciałbym zapytać Was o opinię. https://www.olx.pl/oferta/wregi-dennice-ule-styrodurowe-odklady-matki-pszczele-CID757-IDiCDbF.html#243de28b1f Pozdrawiam, Łukasz Quote
Tadek11 Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 Na temat solidności wytwórcy to Ci nie odpowiem natomiast jeżeli chodzi o wyrób to wygląda na zdjęciach rozsądnie , mam na myśli wymiary . Nawet mógł by zrobić 1- 2 mm szerszy wręg , łatwiej wtedy odcinać wypływki kleju nie uszkadzając styroduru. Ale ja stosuję korpusy styrodurowe wyklejane sklejką 4 mm od środka i robię dla siebie wręgi o szerokości 35 mm Quote
wlodek2055 Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 Cześć, Czy ktoś może współpracował z tym wytwórcą wręgów i elementów do uli? Chciałbym u niego zamówić wręgi i wstępnie jestem dogadany jednak jeszcze chciałbym zapytać Was o opinię. https://www.olx.pl/oferta/wregi-dennice-ule-styrodurowe-odklady-matki-pszczele-CID757-IDiCDbF.html#243de28b1f Pozdrawiam, Łukasz Ja zamawiałem w tej samej cenie ,wręgi dokładnie zrobione wszystko pasowało ,drewno dobrego gatunku,właśnie za dwa dni przyjdą kolejne.Podam Ci tel.790 707 503 pozdrawiam... Quote
Robi_Robson Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 Czy to jest cena za zbite/sklejone w kwadrat listewki ?Bo mam wrażenie , że jeszcze niedawno widziałem podobne ogłoszenie , gdzie sprzedający wysyłał 8 listewek na zasadzie Adama Słodowego I pomyśleć , że jeszcze niedawno płaciłem w Dywitach po 10zł. za górę i 10zł. za dół . Quote
daro Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 https://www.olx.pl/oferta/wregi-do-uli-styrodurowych-ule-pszczoly-CID757-IDbxNc1.html Ja tam kupuję .Tak do złożenia. Jakość dobra . Właśnie paczkę odebrałem.Najważniejsze wysyła jak chcesz i ile chcesz komplety, nie komplety , jak Ci pasuje , po 6 wręgi do dennicy . Chciałem do daszku z wentylacją ale nie robi. Quote
Guest Imker Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 daro kupiłem w tamym roku właśnie tam gdzie Ty... ciężko było z nich zrobić kwadrat... 3szt jak dopasowałeś do siebie to 4 już wszystko pieprzyła i szpary wychodziły na rogach Quote
daro Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 No ja tam nie precyzyjny , ważne że pasują jeden w drugi i do plastików. Jak porównałem do swoich ........ . Szpary się przydają i tak wentylacja potrzebna . Wolny rynek kup plastiki po 16 . Powiedział chłop że po nowym roku będzie sprzedaż na sztuki. Plastiki pasują idealnie i można łączyć w kwadrat . Mi do daszków za bardzo delikatne . Na korpusy tak . Quote
Guest Imker Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 wentylacja albo miejsce gdzie się ma woda zbierać.... wręg nie będę już potrzebował bo ze styrodurem luzuje... wole dołożyc z 30-50zł i kupić poli Quote
Robi_Robson Posted November 15, 2016 Posted November 15, 2016 Jak już zdecyduję się na przerobienie styroduru ,( który leży u mnie już drugi rok w paczkach ) na korpusy , to jednak zrobię wręgi sam. Kiedyś płaciłem po 10zł./szt. teraz żal mi wydać 4zł./szt (+koszt wysyłki) . Stolarzem nie jestem , ale pomaleńku opanowuję kolejne techniki przetwarzania drewna . Latem na szybkiego zrobiłem kilkadziesiąt przegonek w ramkach podobnych do tych z OLX , to i wręgi do ula też zrobię Może nie są zbyt piękne , ale egzamin w sumie zdały . Quote
daro Posted November 15, 2016 Posted November 15, 2016 Powiedz gdzie też kupię . Poliuretan to 350 za ul. Quote
Guest Imker Posted November 15, 2016 Posted November 15, 2016 daro w swoim kole wiem wiem znam na ten temat Twoją opinię... dlatego płać Quote
Tadek11 Posted November 16, 2016 Posted November 16, 2016 U mnie w Stowarzyszeniu nie można kupić tak każdej ilości uli na refundacje , jest duża kolejka chętnych i dla wszystkich nie starcza tyle ile by chcieli , ostatnio dużo nowych członków się zapisało. A co do wyrobów Roberta to szapo ba ( kapelusz z głowy) Robert wyglądają jak od profesjonalisty. Quote
Guest Imker Posted November 16, 2016 Posted November 16, 2016 nasze koło mimo to że jest około 40 osób zakupuje sprzętu za 1/3 sumy całego związku do którego należymy... inne koła jakoś mniej zainteresowane... nasze może przez to że jest dopiero kilka lat i każdy korzysta Quote
Krzyżak Posted November 16, 2016 Posted November 16, 2016 U mnie w Stowarzyszeniu nie można kupić tak każdej ilości uli na refundacje , jest duża kolejka chętnych i dla wszystkich nie starcza tyle ile by chcieli , ostatnio dużo nowych członków się zapisało. A co do wyrobów Roberta to szapo ba ( kapelusz z głowy) Robert wyglądają jak od profesjonalisty. A kto Ci niby zabroni ? Żadne koło/ stowarzyszenie czy inna organizacja nie ma prawa Ci ograniczać Twoich zamówień. Zamawiasz co chcesz i ile chcesz oczywiście zgodnie z rozporządzeniem ARR. Oczywiście skutkuje to tym, że pewnie brakuje środków w stowarzyszeniu na 60% dopłaty i dostaniesz pewnie 45% ale i tak bardziej opłaca się dostać co roku 45% zwrotu niż co 2-3 lata 60%. U mnie w kole też region związku próbował wprowadzać takie ograniczenia ale nie było na to zgody. Quote
daro Posted November 16, 2016 Posted November 16, 2016 Limit środków i ich podział. Imker - KUPIĘ . Powiedz tylko gdzie ja mogę kupić za te 50 zet więcej . Cena styrodurowego no , niech 50 zet . 300 pln x 30 które zrobiłem to 9000 i tyle zaoszczędziłem , kupie kiedyś ? Chyba nie, bo łakomym kąskiem parę tysiaków w polu samopas. I wcale nie mam złej oceny. Wole niż styropian. Quote
Guest Imker Posted November 16, 2016 Posted November 16, 2016 mówię Ci że w kole kupisz za 50zł więcej... ja za apikozy płaciłem 150zł styrodur za 50zł? dennica osiatkowana, korpus 3 x 1/1 , powałka , daszek wymalować środek z 3x polimerem , wkręty , siatki, pianki , pajączki , listewki.......... roboty , transportu materiału nie liczę... same wręgi 24zł na taki ul więc powodzenia! o wytrzymałości już nie wspomnę zrobiłem 40szt i nie pamiętam żeby mnie to 2 a nawet 3 koła kosztowało 1 Quote
Recommended Posts