Emik3 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Mnie się wydawało że profesjonalistę od daszków to jest stolarz a nie chemik ?????? Nie stolarz, ale majster, albo złota rączka Cytuj
Perszing Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Owinął daszek blacha ołowiana to ciężki Cytuj
Tadek11 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 A może pszczelarz A może specjalista chemik i jednocześnie pszczelarz niekoniecznie specjalista ? Cytuj
Emik3 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2017 Nie ma co z azbestem zrobić po demontażu z chlewów, stodół itd. na ule! Cytuj
Tadek11 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Nie ma co z azbestem zrobić po demontażu z chlewów, stodół itd. na ule! Do końca stycznia gminy chyba przyjmują zgłoszenia na bezpłatną utylizację azbestu , ja właśnie zawiozłem wniosek , bo w ubiegłym roku wymieniałem dach na budynku gospodarczym. Na ule ? Nie polecam . Cytuj
Emik3 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2017 Wiem, rakotwórcze działanie itd. po to są demontowane dachy. Wiesz, dla niektórych zgłoszenie do gminy po odbiór odpadu jest na tyle trudne, że np. mój sąsiad za płotem płaci za wywóz śmieci, a sam wywozi do lasu bo nie chce mu się składować. Tak samo jak nagromadził kupę azbestu, to stwierdził że tym utwardzi drogę zamiast przekazać do utylizacji. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Oto jak można tanio zabezpieczyć daszki przed wiatrem , a nie używać cegieł , czy betonów w trosce o estetykę naszych pasiek https://www.youtube.com/watch?v=NiraD9qSahk Cytuj
Słowian Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Tadziu jak ktoś ma ule poliuretanowe/styropianowe to ok jak najbardziej chcoć ameryki Adaś nie odkrył połowe Niemiec przecież tak robi choćby na filmiku rotacyjna hodowla pszczół z opinni wiem że trochę się drapią ule i farba schodzi w tym miejscu są wgnioty itp, więc estetyka przynajmniej z bliska też jest w jakimś sensie naruszona Ja bedę w tym roku robił to tak Kupiłem już 100 m paska na necie i będę gioł takie klamry dla mnie przy moich wędrówkach niezastąpiona rzecz i stosunkowo tania Cytuj
Tadek11 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ja do zabezpieczania uli do transportu kupiłem pasy w Juli w ubiegłym roku była promocja i kosztowały po 6 zł szt http://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/artykuly-transportowe/zabezpieczanie-bagazu/pasy-sciagajace/pas-transportowy-388633/ Bardzo dobre polecam Cytuj
Słowian Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Tadziu to czemu nie informujesz o takich promocjach no cholerka wziął bym ze 20 od razu w mrówce zestaw takich albo bardzo podobnych 4 szt kosztuje 40 parę zł !!!! Nawet bym się nie bawił w robienie tych klamer bo 100 m pasa już kosztowało prawie 100 z przesyłką Proszę informować użytkowników forum o takich ciekawych promocjach Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Słowian, załóż taki wątek - Promocje i każdy by wpisywał. Cytuj
larss1 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 W Auchan w Krakowie (Bonarka) jest zestaw pasów (2szt) za 10zl. Nie znam wytrzymałości ale mogę to zweryfikować. Cytuj
Słowian Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zweryfikuj kolego jak najszybciej jak będą coś na wzór tych Tadka, to biorę Cytuj
Emik3 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2017 Mam poważne wątpliwości co do wytrzymałości może niekoniecznie pasów, ale zębatek w tak tanich urządzeniach. W zasadzie to po co pasy, czy oszpecające cegłówki na daszki? Zamiast tego dać jako daszek coś takiego praktycznego, solidnego. W razie potrzeby można wyciąć kanały wentylacyjne, wręgi i wszystko co potrzeba. Wiatr na bank nie zwieje i wszystkie problemy znikną. Nie musicie dziękować. W zasadzie to nie wiem dlaczego do tej pory nikt na tak genialny pomysł nie wpadł. 1 Cytuj
Słowian Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Tylko mój kręgosłup i moja przyczepka nie za bardzo to lubią, emik jajcarz z ciebie tak lubie Cytuj
Perszing Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ule jednościenne,ze styroduru czy pouliretanowe-wszystko żeby było lekkie a na to wszystko ~20kg betonu i jest git Cytuj
Tadek11 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ule jednościenne,ze styroduru czy pouliretanowe-wszystko żeby było lekkie a na to wszystko ~20kg betonu i jest git No właśnie to jest ta logika ? " Zapałka na czworo a pół litra na raz " Wiem że Emil żartuje Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 A tak swoją drogą to temat zabezpieczenia daszków się nam rozdmuchał Widać, że zima Cytuj
Tadek11 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Paweł bo to ważna sprawa zabezpieczenie daszków w zimie. Ja straciłem w zimie z powodu huraganu prawie cała pasiekę. I trzeba byc przezornym. Żeby nie było że mądry Polak po szkodzie Cytuj
larss1 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zweryfikuj kolego jak najszybciej jak będą coś na wzór tych Tadka, to biorę One są bardziej jak takie:https://pszczelnictwo.com.pl/shop/product/pas-spinajacy-3-5m-do-spinania-uli Cytuj
Słowian Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 A z tą sprzączką to nie chce, będzie się luzować to już wole za 40 z groszem 4 szt z mrówki z tą grzechotką Cytuj
lalux5 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 A ja podzielam obawy Emik3 , że z tych tanich pasów nie będziesz tak zadowolony jak przyjdzie Ci dużo razy ich użytkować. Pas jak pas , wytrzyma , a mechanizmy nie wartają nawet przysłowiowej 5.( to moja opinia i można się z nią nie zgadzać) Zapinki w formie klamerek(larss1) na internecie kosztują jak dobrze pamiętam coś 2 zł-warunek zakup 100 szt- mogę się mylić , obecnie mogą być droższe. Taśma - hurtownia - coś 1 zł /m . Cytuj
Słowian Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Widziałem te pasy z tymi sprzączkami mam nawet dwa osobiscie, jak pociągniesz za pasek mocno to się wysuwa, a ja lubie moje ule nosić za pas, wkładam dłon między pas a daszek i sobie nosę w jednej ręce jak wiadro Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi