Tadek11 Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Dzięki za pomoc. 1. Zdecydowałem się wszystkie ramki puścić z dymem. Wosku nie mam w czym przetopić niestety, chociaż Mocno chodzi mi po głowie taka inwestycja. https://lyson.com.pl/bestsellery/807-Urzadzenie-do-wytopu-wosku-i-dezynfekcji-ramek---palnik---malex-2059766035885.html- Wtedy ramki zostałyby odkażone, i w końcu miałbym topiarkę do wosku. Co o tym sądzicie? A słyszałeś o topiarce firmy Rummel ? Na You Tube wejdź. Ja postawiłem na topiarki słoneczne własnej konstrukcji to naprawdę prosta sprawa zrobić topiarkę słoneczną . Za tę kasiorkę co Łysoń to wolał bym kupić następny odstojnik na miód. A do odkażania kupiłem duży kocioł emaliowany. Tadek Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Opublikowano 5 Lutego 2017 A słyszałeś o topiarce firmy Rummel ? Na You Tube wejdź. Ja postawiłem na topiarki słoneczne własnej konstrukcji to naprawdę prosta sprawa zrobić topiarkę słoneczną . Za tę kasiorkę co Łysoń to wolał bym kupić następny odstojnik na miód. A do odkażania kupiłem duży kocioł emaliowany. Tadek O topiarkę Rummel już pytałem tutaj. http://pasiekapszczelarska.pl/topic/890-topiarka-do-wosku-firmy-rummel/ Generalnie chciałem mieć i wysterylizowane ramki i wosk. Cały czas chodzi mi po głowie sprzęt od Rummla i cenowo jest przystępny. Topiarkę słoneczną na pewno na lato wykonam, ale to dopiero latem. Sprzęt od Rummla na plus bo zajmuje mało miejsca i jest tańszy. Od łysonia wziąłbym na dotację. Na pasiekę na 20 uli ( obecnie 15) raczej ta od łysonia wydaje się przeinwestowana. ... Hmm chyba odpowiedziałem sobie na pytanie. ... Pytanie co mi zostanie ze styropianu w korpusach, ale 3 szt. mogę chyba poświęcić Może w przyszłości zakupię tą od łysonia, a resztę kasy przeznaczę na odstojnik Pozdrawiam, Daniel Cytuj
Słowian Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Daniel od Rummela też weźmiesz na dotacje wystarczy zgłosić go do swojego związku a konkretniej żeby wysłał swoja ofertę do końca kwietnie w przy następnej refundacji będziesz mógł skorzystać z jego produktów poprzez program wsparcia. Pamiętajcie i nie dajcie sie robić w bambuko każda legalnie działająca firma może taką oferte do związku złożyć i można brać od nich przez refundacji żaden to problem. 1 Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Opublikowano 5 Lutego 2017 Daniel od Rummela też weźmiesz na dotacje wystarczy zgłosić go do swojego związku a konkretniej żeby wysłał swoja ofertę do końca kwietnie w przy następnej refundacji będziesz mógł skorzystać z jego produktów poprzez program wsparcia. Pamiętajcie i nie dajcie sie robić w bambuko każda legalnie działająca firma może taką oferte do związku złożyć i można brać od nich przez refundacji żaden to problem. Mądrego to i dobrze posłuchać I tak zrobię Cytuj
daro Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Ociepl korpus stary wełną mineralną. Ramki szkoda palić . Takie topiarki mają zaletę udrażniania dziurek do drutu i mniej roboty niż w tych co pokazał Xpand. P.S. Co do książek Immunlogia pszczoły miodnej , Choroby pszczół , Hodowla pszczół . Najnowsze . I chyba wszystko. Cytuj
Xpand Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Panowie, a może coś takiego ... Kupić z http://rummelspzoo.wixsite.com/rummel/topiarka za 200 zł bez wytwornicy pary. Do tego bierzemy korpus z jednej deski (2,5cm), a od zewnątrz pianka niskoprężna i potem znów deska (coś jak najlżejszego np. ~12mm pióro-wpust). Do wytworzenia pary może beczka po mleku (z zaworem bezpieczeństwa) czy coś, a w niej woda + taboret gazowy? Nie wiem tylko z czego rury zrobić? Jest coś giętkiego i dostępnego na rynku? Może coś do maszyn przemysłowych? Cytuj
Słowian Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 No oczywiście Xpand, ja też planuję zakup takiego ustrojstwa na następny sezon, włożę to w stary korpus a nawet dwa jak na filmie i fajnie się wytapia, na refundacje można wziąć całość razem z parownicą wyjdzie niecałe 200 zł po refundacji Cytuj
Xpand Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Tylko, że ja nie jestem w żadnym związku i nie wiem czy będę Jedynie jakieś ubezpieczenie na ule muszę wyszukać i sam opłacać OC. Ludzie narzekają na władze związkowe, a jak się zapisze, to będę ich wspierał Może mi się zmieni perspektywa jak przyjdzie jakieś drogie sprzęty kupować i pragmatyzm weźmie górę Cytuj
Słowian Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Weź się zapisz do polanki koszt 50 zł wpisowe żadnego ulowego nie musisz nigdzie jeździć wszystko załatwiasz z neta, jak chcesz to raz w roku robią bibe 3 dni za grosze gdzieś w centralnej Polsce, żeby każdy miał w miarę równy dojazd 2 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Ja tam Wszystkich namawiam żeby się zapisywali . Był u nas temat czy warto się zapisać . Cytuj
daro Opublikowano 7 Lutego 2017 Opublikowano 7 Lutego 2017 A co na to Jasia ? Nie wiem tylko z czego rury zrobić? Jest coś giętkiego i dostępnego na rynku? Wąż silikonowy temp. do 130 stopni. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi