Pasieka Zosia i Jaś Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 Witam, wieczorami na pasiece latają mi jakieś chrząszcze - chyba. Jasno brązowe, buczą jak odrzutowiec i są strasznie upierdliwe. Jak się to coś nazywa i jak się tego pozbyć ? Cytuj
Paweł Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 gdyby to była inna pora roku (maj) to bym powiedział, że to chrabąszcz majowy... Cytuj
daro Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 To jest chrząszcz majowy. Niestety nie było ciepła nie wyleciały w maju. Nie ma siły , niegroźne (latające) stworzenia. Przyzwyczaić się . Lub pokochać Cytuj
wreichert Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 To są tzw chrząszcze czerwcowe, (majowe są większe). One żyją dwa lata w ziemi jako pędraki i wychodzą teraz na powierzchnie jako dorosłe osobniki by ze sobą kopulować (po prostu uprawiają sex). Potem samica składa jaja i ginie. Na powierzchni żyją tylko kilka tygodni. Są całkowicie niegroźne. Nie żądlą, nie gryzą, trochę upierdliwe bo potrafią wlecieć na głowę, grila, czy otwartego piwa. Też ich teraz multum mam. Taka ciekawostka - jako pędraki są przysmakiem dla dzików - dlatego łąki na których występują sa często przez dziki rozryte. Waldek Cytuj
daro Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 Nie ma chrząszcza czerwcowego. To ten sam chrząszcz. Wielkość o niczym nie świadczy. Nazywa się je czerwcowe bo jak wiosna jak ta w czerwcu się pokazują. Jak maj ciepły wyjdą w maju. Cytuj
Pasieka Zosia i Jaś Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Opublikowano 8 Lipca 2015 Dzięki z a odpowiedzi. Teraz już wiem dlaczego dziki zryły mi tak pasiekę w tym roku wiosną. Ogrodzenie już się robi, bo inaczej co chwila przeorane. Cytuj
wreichert Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 Nie ma chrząszcza czerwcowego. To ten sam chrząszcz. Wielkość o niczym nie świadczy. Nazywa się je czerwcowe bo jak wiosna jak ta w czerwcu się pokazują. Jak maj ciepły wyjdą w maju. U nas na śląsku od lat rozróżnia się chrząszcza majowego od tzw. czerwcowego i nie są to te same chrząszcze. https://pl.wikipedia.org/wiki/Chrab%C4%85szcz_majowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Guniak_czerwczyk Te pierwsze występują już bardzo rzadko , albo na niektórych terenach w ogóle nie występują. Stąd niektórzy mówią, że to to samo - ale tak nie jest. Waldek 1 Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 8 Lipca 2015 Opublikowano 8 Lipca 2015 U mnie przy domu też latają te chrząszcze. Wiosną gdy kopałem pod ogrodzenie ziemię napotykałem na ich larwy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi