Pasieka Zosia i Jaś Posted July 7, 2015 Posted July 7, 2015 Witam, wieczorami na pasiece latają mi jakieś chrząszcze - chyba. Jasno brązowe, buczą jak odrzutowiec i są strasznie upierdliwe. Jak się to coś nazywa i jak się tego pozbyć ? Quote
Paweł Posted July 7, 2015 Posted July 7, 2015 gdyby to była inna pora roku (maj) to bym powiedział, że to chrabąszcz majowy... Quote
daro Posted July 7, 2015 Posted July 7, 2015 To jest chrząszcz majowy. Niestety nie było ciepła nie wyleciały w maju. Nie ma siły , niegroźne (latające) stworzenia. Przyzwyczaić się . Lub pokochać Quote
wreichert Posted July 7, 2015 Posted July 7, 2015 To są tzw chrząszcze czerwcowe, (majowe są większe). One żyją dwa lata w ziemi jako pędraki i wychodzą teraz na powierzchnie jako dorosłe osobniki by ze sobą kopulować (po prostu uprawiają sex). Potem samica składa jaja i ginie. Na powierzchni żyją tylko kilka tygodni. Są całkowicie niegroźne. Nie żądlą, nie gryzą, trochę upierdliwe bo potrafią wlecieć na głowę, grila, czy otwartego piwa. Też ich teraz multum mam. Taka ciekawostka - jako pędraki są przysmakiem dla dzików - dlatego łąki na których występują sa często przez dziki rozryte. Waldek Quote
daro Posted July 7, 2015 Posted July 7, 2015 Nie ma chrząszcza czerwcowego. To ten sam chrząszcz. Wielkość o niczym nie świadczy. Nazywa się je czerwcowe bo jak wiosna jak ta w czerwcu się pokazują. Jak maj ciepły wyjdą w maju. Quote
Pasieka Zosia i Jaś Posted July 8, 2015 Author Posted July 8, 2015 Dzięki z a odpowiedzi. Teraz już wiem dlaczego dziki zryły mi tak pasiekę w tym roku wiosną. Ogrodzenie już się robi, bo inaczej co chwila przeorane. Quote
wreichert Posted July 8, 2015 Posted July 8, 2015 Nie ma chrząszcza czerwcowego. To ten sam chrząszcz. Wielkość o niczym nie świadczy. Nazywa się je czerwcowe bo jak wiosna jak ta w czerwcu się pokazują. Jak maj ciepły wyjdą w maju. U nas na śląsku od lat rozróżnia się chrząszcza majowego od tzw. czerwcowego i nie są to te same chrząszcze. https://pl.wikipedia.org/wiki/Chrab%C4%85szcz_majowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Guniak_czerwczyk Te pierwsze występują już bardzo rzadko , albo na niektórych terenach w ogóle nie występują. Stąd niektórzy mówią, że to to samo - ale tak nie jest. Waldek 1 Quote
MikołajWitwicki Posted July 8, 2015 Posted July 8, 2015 U mnie przy domu też latają te chrząszcze. Wiosną gdy kopałem pod ogrodzenie ziemię napotykałem na ich larwy. Quote
Recommended Posts