Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 27.04.2017 o 19:23, Robi_Robson napisał(a):

A w inkubatorze są między innymi jaja od kur rasowych takich jak brahmy, tuzo, satsu, sumatry , kochiny i  chabo

Dobrze , że nie dokupiłem tak jak chciałem Ayam Cemani .

Bo bym ładnie wtopił finansowo :D

... gdyby , gdyby bliżej było mógłbym być 'odbiorcą' (detalicznym raczej niż hurtowym) ... piórek ... z tych  "brahm, tuzo, satsu, sumatr , kochiny i  chabo" ;)  ;) 

PF

Opublikowano
  W dniu 29.04.2017 o 20:04, PiotrekF napisał(a):

... gdyby , gdyby bliżej było mógłbym być 'odbiorcą' (detalicznym raczej niż hurtowym) ... piórek ... z tych  "brahm, tuzo, satsu, sumatr , kochiny i  chabo" ;)  ;) 

PF

I ... bażantów !?

:D

Tak się prezentuje moja nowa woliera i jej mieszkańcy

/ 6
Opublikowano
  W dniu 4.05.2017 o 15:15, Słowian napisał(a):

Super sprawa, może się przerzucisz z pszczół na takie różne nieloty, bo widzę że ci to nieźle idzie :D

A czemu nieloty ?

Te ptaki całkiem sprawnie latają :)

Zarówno bażanty jak i przepiórki .

I to w przeciwieństwie do pszczół latają bez względu na pogodę .

I oczywiście jest z nich pożytek .

9.jpg

Dziś znów pada ... i nie zanosi się na zmianę .

Jak żyć ... ?

Opublikowano

NIeloty bo w większości właśnie takie to zwierzątka nielatające albo lekko podsuwające :) o królikach to już nie wspomnę, super sprawa takie rancho  :)  

Opublikowano
  W dniu 5.05.2017 o 12:19, Słowian napisał(a):

NIeloty bo w większości właśnie takie to zwierzątka nielatające albo lekko podsuwające :) o królikach to już nie wspomnę, super sprawa takie rancho   :)

Nieloty też bym miał , tylko woda za wysoko w gruncie ...

Często nawet nad gruntem .

A bezgrzebieniowce tego nie tolerują .

Mam nieuprawiane od 2 lat poletko 42 a.

Miałyby wybieg jak ta lala ;)

Opublikowano
  W dniu 5.05.2017 o 18:51, daro napisał(a):

Robert - krótko.

To fakt ... Za krótko Twoja wizyta na ranchu trwała ...

Na drugi raz proszę mi się poprawić i wziąć chociaż ze 3 dni urlopu :) 

Może do tego czasu uruchomię słynną już Podlaską drukarnię ;)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Na ranchu pojawiły się dwa nowe bażanty złociste .

Najstarszy kogut był bardzo zdziwiony , że pojawił się w wolierze konkurencyjny bażant 

/ 2
Opublikowano

I do tego jeszcze złoty :D , u mnie małe króliki rosną jak na drożdżach a mamusia powinna już być w 3 tyg. z następnym miotem, trzeba by ją odstawić do innej klatki  

Opublikowano
  W dniu 5.06.2017 o 06:30, Słowian napisał(a):

I do tego jeszcze złoty :D

Wszystkie złote .

Tylko nie wszystkie w pełni wybarwione :D

W dniu 5.06.2017 o 06:30, Słowian napisał(a):

u mnie małe króliki rosną jak na drożdżach a mamusia powinna już być w 3 tyg. z następnym miotem, trzeba by ją odstawić do innej klatki  

Pewnie wiesz jeszcze ile ich masz ???

Bo ja już nie wiem. :D

Klatek 11 . Tyle wiem.

I wiem , że w 2 klatkach jest po 1 sztuce .

Ale w 9-ciu , to bij, zabij a nie powiem ile sztuk jest .

Przeważnie po 9-10szt.

Myślę , że razem ... około 80szt.

W tym tygodniu jedna samica ok 6-7kg. zostanie zaproszona na obiad ;)

Opublikowano

Ja jadę jutro z Frankową "Basią" do doktora-znachora co potrafi wymacać królicza ciąże po 1,5 tyg. od zapłodnienia bo chyba bedzie się szykował drugi miot a chcę mieć pewność, piwo to nie fortuna a pewne na 99 % ja się aż tak nie znam :D. Na razie jest stara plus 7 już byczych młodych w lipcu pasowało by zrobić segregację chłopców od dziewczynek ;) i pewnie beda już następne kicające 2-3 tyg. maluchy i myślę że na tym pozostaniemy bo już nie ma pomieszczeń dla takiej zgrai :D. Na razie ładnie się chowają 2 tyg. temu zaszczepione wszystko na pomór oby tak dalej :)

Opublikowano

Kiedyś byłem po królika u pewnego człowieka, ile ich miał to nie wiem ale drzwiczek było ok 70, zanim mi sprzedał musiałem przejść po jego hodowli i wysłuchać historii niemal każdego królika, co z czym było skrzyżowane, który jakiego miał ojca czy dziadka, dlaczego ten jest takiego koloru a ten takiego a jak już doszliśmy do końca to stwierdził że chyba niema mi co sprzedać :wacko:

Opublikowano
  W dniu 5.06.2017 o 21:39, Słowian napisał(a):

2 tyg. temu zaszczepione wszystko na pomór

Ważniejsza Myksomatoza .

To ona dziesiątkuje hodowle .

Jak już się pojawi , to w tydzień pada wszystko , lub zostaje 1% .

Za to ten 1 % , który przezywa wciąż jest nosicielem wirusa !

Kiedyś się szczepiło na te dwie choroby osobno , Mycsovac-iem i Cunivac-iem .

Teraz jest szczepionka 2 w 1  Pestorin Mormyx

Moje stado podstawowe zaszczepione .

Natomiast z młodzieży tylko 4 najstarsze maluchy .

Pasowałoby zaszczepić młodzież , bo komarów w tym roku masa .

a to one głównie roznoszą wirusa myksomatozy .

W dniu 6.06.2017 o 06:15, Nacek napisał(a):

Kiedyś byłem po królika u pewnego człowieka, ile ich miał to nie wiem ale drzwiczek było ok 70, zanim mi sprzedał musiałem przejść po jego hodowli i wysłuchać historii niemal każdego królika,

co z czym było skrzyżowane, który jakiego miał ojca czy dziadka, dlaczego ten jest takiego koloru a ten takiego a jak już doszliśmy do końca to stwierdził że chyba niema mi co sprzedać :wacko:

To tak jak z pszczelarzami ... Ta matka od Loca unasienniona naturalnie na toczku  , ta od Gębali jednodniówka , a ta inseminowana od Wildego :D 

Kupić czasem też ciężko mimo , że w pasiece uli mnogo ;)

Jak chcesz kupić króliki , to przyjeżdżaj do mnie .

Na sprzedaż są choćby wszystkie ;)

A ich historia pochodzenia na życzenie też będzie i to w gratisie  :D 

Dziś znalazło nowego właściciela w Pieniężnie ponad 30 szt. tygodniowych przepiórek .

W piątek kolejne 40szt. pojedzie do Olsztynka .

A jutro ... ok 320szt. jajeczek przepiórczych znów zacznie się bujać w inkubatorach ;)

Z majowego wylęgu zostaną tylko te o rzadko spotykanych barwach .

Może uda się kojarząc je stworzyć jakieś nowe niespotykane dotąd kolorki ...

Już byłem o krok ... pojawiły się 30/31V dwie sztuki mutacji  o niespotykanej u mnie dotąd kolorystyce .

Niestety żyły tylko 2 dni i z powody nieszczęśliwych wypadków odeszły :(

Ale kiedyś się uda ...

• 1 rok później...
Opublikowano
  W dniu 12.12.2018 o 08:15, Nacek napisał(a):

Skoro temat poruszyłeś , to wrzucę kilka fotek moich ptaków z  ostatniego okresu .

/ 13
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Prawie rok ... temat się zakurzył :)
Nikt nie chwali się swoim inwentarzem ?

To może ja wrzucę znów kilka fotek .
Niektóre z tych ptaków (głównie koguciki) , są aktualnie na sprzedaż .

/ 19
  • Lubię 2
Opublikowano

Może to nie inwentarz – choć ryby z trudem zmieściłyby się na patelnię...20 długość x 30(40) cm wysokość.

Akwarium biotopowe – rzeka Amazonia, 320x70x85 cm (1700 L) + sump (filtry) = 2000 L wody w obiegu - funkcjonuje od 2015 roku. Główna obsada (na dzień dzisiejszy) żaglowiec wysoki (Pterophyllum altum) 8 szt. , dodatek drobnica - otosek zatokowy, kirysek czarnoplamny i pielęgniczka boliwijska. Flora Microsorum sp. - paproć podwodna (jedyna nie z tego biotopu). Były też dyskowce (paletki) - z braku miejsca znalazły nowy dom.

/ 7
  • Lubię 3